Kurczak cytrynowo-czosnkowy duszony na cieciorce i pomidorach przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak cytrynowo-czosnkowy duszony na cieciorce i pomidorach

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

16 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
65 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

36 osób wydrukowało

Pobierz pdf

67 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 opakowanie

2 sztuki

1 puszka

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

1 puszka

1 pęczek

3 łyżki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę pokrój w kosteczkę, posiekaj natkę pietruszki, cytrynę i marchewkę pokrój w pół plastry, drugą otrzyj ze skórki i wyciśnij z niej sok.

Kurczak cytrynowo-czosnkowy duszony na cieciorce i pomidorach - Krok 1

Krok 2

Kurczaka umyj razem z kośćmi, pokrój w kawałki. W misce połącz opakowanie jogurtu z 1-2 łyżkami przyprawy Knorr grubo mielonej, dodaj do niej skórkę i sok z cytryny. Kurczaka pozostaw w marynacie przez 12 godzin.

Kurczak cytrynowo-czosnkowy duszony na cieciorce i pomidorach - Krok 2

Krok 3

Cebulę podsmaż na oliwie z marchewką, dodaj ciecierzycę , plastry cytryny, pomidory z puszki, kmin rzymski, pozostała ilość przyprawy Knorr, na koniec dodaj natkę i wymieszaj.

Kurczak cytrynowo-czosnkowy duszony na cieciorce i pomidorach - Krok 3

Krok 4

Powstały sos wylej na dno naczynia do pieczenia i ułóż na nim kawałki kurczaka. Całość piecz pod przykryciem w 180 st. C około 40 minut, aż kurczak zrobi się miękki. Po tym czasie zdejmij przykrywkę i dopiecz jeszcze kurczaka (ok. 10 min), tak aby skórka zrobiła się chrupiąca.

Kurczak cytrynowo-czosnkowy duszony na cieciorce i pomidorach - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Do sosu można dodać jedną świeżą papryczkę chili wtedy kurczak nabierze charakteru.

1

Opinie o przepisie

  • Magdalena Fijołek

    Magdalena Fijołek , 06.12.2020

    Dwie cytryny to zdecydowanie za dużo, sos z plasterkami cytryny z jednej cytryny, staje się bardzo kwaśny.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak cytrynowo-czosnkowy duszony na cieciorce i pomidorach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak cytrynowo-czosnkowy duszony na cieciorce i pomidorach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak cytrynowo-czosnkowy duszony na cieciorce i pomidorach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak cytrynowo-czosnkowy duszony na cieciorce i pomidorach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak cytrynowo-czosnkowy duszony na cieciorce i pomidorach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak cytrynowo-czosnkowy duszony na cieciorce i pomidorach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak cytrynowo-czosnkowy duszony na cieciorce i pomidorach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak cytrynowo-czosnkowy duszony na cieciorce i pomidorach - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak cytrynowo-czosnkowy duszony na cieciorce i pomidorachKurczak cytrynowo-czosnkowy duszony na cieciorce i pomidorach

Kurczaka z nutą cytrynową zwykle kojarzymy z kuchnią chińską, w której to zestawienie występuje dość często. Nie bez przyczyny, ponieważ delikatne mięso drobiowe idealnie łączy się z kwaśnym smakiem cytryny, zyskując na wyrazistości. Spróbujcie naszej propozycji na kurczaka cytrynowo-czosnkowego duszonego na cieciorce i pomidorach, który zabierze was w orientalną kulinarną podróż. Egzotycznego aromatu dodaje kmin rzymski, nieodłącznie związany z kuchnią Bliskiego Wschodu. To doskonałe danie na wyjątkowe okazje!

Dla kogo?

Dla miłośników wyrazistych, egzotycznych smaków.

Na jaką okazję?

Kurczak cytrynowo-czosnkowy to znakomita propozycja na obiad. Będzie także zaskakującym kulinarnym akcentem podczas każdego przyjęcia, jakie zorganizujecie w domu.

Czy wiesz, że?

Cytryny to nie tylko idealny dodatek do potraw czy aromatycznej herbaty. Mają także znaczenie symboliczne. W Polsce kwaśny sok z tego owocu musi wypić każda osoba pasowana na Kawalera Orderu Uśmiechu. Odznaczenie to, za zasługi na rzecz dzieci, przyznawane jest od 1968 roku.

Dla urozmaicenia:

Jeśli wolisz ostre smaki, do sosu dodaj świeżą papryczkę chili.