Kurczak cytrynowo-czosnkowy duszony na cieciorce i pomidorach
łatwe
75 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
1 opakowanie
2 sztuki
1 puszka
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżka
1 puszka
1 pęczek
3 łyżki
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę pokrój w kosteczkę, posiekaj natkę pietruszki, cytrynę i marchewkę pokrój w pół plastry, drugą otrzyj ze skórki i wyciśnij z niej sok.

Krok 2
Kurczaka umyj razem z kośćmi, pokrój w kawałki. W misce połącz opakowanie jogurtu z 1-2 łyżkami przyprawy Knorr grubo mielonej, dodaj do niej skórkę i sok z cytryny. Kurczaka pozostaw w marynacie przez 12 godzin.

Krok 3
Cebulę podsmaż na oliwie z marchewką, dodaj ciecierzycę , plastry cytryny, pomidory z puszki, kmin rzymski, pozostała ilość przyprawy Knorr, na koniec dodaj natkę i wymieszaj.

Krok 4
Powstały sos wylej na dno naczynia do pieczenia i ułóż na nim kawałki kurczaka. Całość piecz pod przykryciem w 180 st. C około 40 minut, aż kurczak zrobi się miękki. Po tym czasie zdejmij przykrywkę i dopiecz jeszcze kurczaka (ok. 10 min), tak aby skórka zrobiła się chrupiąca.


Dobra rada:
Do sosu można dodać jedną świeżą papryczkę chili wtedy kurczak nabierze charakteru.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa czosnkowa Knorr grubo mielona
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak cytrynowo-czosnkowy duszony na cieciorce i pomidorach
Kurczaka z nutą cytrynową zwykle kojarzymy z kuchnią chińską, w której to zestawienie występuje dość często. Nie bez przyczyny, ponieważ delikatne mięso drobiowe idealnie łączy się z kwaśnym smakiem cytryny, zyskując na wyrazistości. Spróbujcie naszej propozycji na kurczaka cytrynowo-czosnkowego duszonego na cieciorce i pomidorach, który zabierze was w orientalną kulinarną podróż. Egzotycznego aromatu dodaje kmin rzymski, nieodłącznie związany z kuchnią Bliskiego Wschodu. To doskonałe danie na wyjątkowe okazje!
Dla kogo?
Dla miłośników wyrazistych, egzotycznych smaków.
Na jaką okazję?
Kurczak cytrynowo-czosnkowy to znakomita propozycja na obiad. Będzie także zaskakującym kulinarnym akcentem podczas każdego przyjęcia, jakie zorganizujecie w domu.
Czy wiesz, że?
Cytryny to nie tylko idealny dodatek do potraw czy aromatycznej herbaty. Mają także znaczenie symboliczne. W Polsce kwaśny sok z tego owocu musi wypić każda osoba pasowana na Kawalera Orderu Uśmiechu. Odznaczenie to, za zasługi na rzecz dzieci, przyznawane jest od 1968 roku.
Dla urozmaicenia:
Jeśli wolisz ostre smaki, do sosu dodaj świeżą papryczkę chili.


































