Kurczak cytrynowo-czosnkowy duszony na cieciorce i pomidorach
łatwe
67 osób zapisało
Składniki
1 sztuka
1 opakowanie
2 sztuki
1 puszka
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżka
1 puszka
1 pęczek
3 łyżki
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę pokrój w kosteczkę, posiekaj natkę pietruszki, cytrynę i marchewkę pokrój w pół plastry, drugą otrzyj ze skórki i wyciśnij z niej sok.
Krok 2
Kurczaka umyj razem z kośćmi, pokrój w kawałki. W misce połącz opakowanie jogurtu z 1-2 łyżkami przyprawy Knorr grubo mielonej, dodaj do niej skórkę i sok z cytryny. Kurczaka pozostaw w marynacie przez 12 godzin.
Krok 3
Cebulę podsmaż na oliwie z marchewką, dodaj ciecierzycę , plastry cytryny, pomidory z puszki, kmin rzymski, pozostała ilość przyprawy Knorr, na koniec dodaj natkę i wymieszaj.
Krok 4
Powstały sos wylej na dno naczynia do pieczenia i ułóż na nim kawałki kurczaka. Całość piecz pod przykryciem w 180 st. C około 40 minut, aż kurczak zrobi się miękki. Po tym czasie zdejmij przykrywkę i dopiecz jeszcze kurczaka (ok. 10 min), tak aby skórka zrobiła się chrupiąca.
Dobra rada:
Do sosu można dodać jedną świeżą papryczkę chili wtedy kurczak nabierze charakteru.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Przyprawa czosnkowa Knorr grubo mielona
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak cytrynowo-czosnkowy duszony na cieciorce i pomidorach
Kurczaka z nutą cytrynową zwykle kojarzymy z kuchnią chińską, w której to zestawienie występuje dość często. Nie bez przyczyny, ponieważ delikatne mięso drobiowe idealnie łączy się z kwaśnym smakiem cytryny, zyskując na wyrazistości. Spróbujcie naszej propozycji na kurczaka cytrynowo-czosnkowego duszonego na cieciorce i pomidorach, który zabierze was w orientalną kulinarną podróż. Egzotycznego aromatu dodaje kmin rzymski, nieodłącznie związany z kuchnią Bliskiego Wschodu. To doskonałe danie na wyjątkowe okazje!
Dla kogo?
Dla miłośników wyrazistych, egzotycznych smaków.
Na jaką okazję?
Kurczak cytrynowo-czosnkowy to znakomita propozycja na obiad. Będzie także zaskakującym kulinarnym akcentem podczas każdego przyjęcia, jakie zorganizujecie w domu.
Czy wiesz, że?
Cytryny to nie tylko idealny dodatek do potraw czy aromatycznej herbaty. Mają także znaczenie symboliczne. W Polsce kwaśny sok z tego owocu musi wypić każda osoba pasowana na Kawalera Orderu Uśmiechu. Odznaczenie to, za zasługi na rzecz dzieci, przyznawane jest od 1968 roku.
Dla urozmaicenia:
Jeśli wolisz ostre smaki, do sosu dodaj świeżą papryczkę chili.