Kurczak cytrynowo-czosnkowy duszony na cieciorce i pomidorach przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak cytrynowo-czosnkowy duszony na cieciorce i pomidorach

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

heart
44 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
65 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

46 osób wydrukowało

Pobierz pdf

75 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 opakowanie

2 sztuki

1 puszka

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

1 puszka

1 pęczek

3 łyżki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę pokrój w kosteczkę, posiekaj natkę pietruszki, cytrynę i marchewkę pokrój w pół plastry, drugą otrzyj ze skórki i wyciśnij z niej sok.

Kurczak cytrynowo-czosnkowy duszony na cieciorce i pomidorach - Krok 1

Krok 2

Kurczaka umyj razem z kośćmi, pokrój w kawałki. W misce połącz opakowanie jogurtu z 1-2 łyżkami przyprawy Knorr grubo mielonej, dodaj do niej skórkę i sok z cytryny. Kurczaka pozostaw w marynacie przez 12 godzin.

Kurczak cytrynowo-czosnkowy duszony na cieciorce i pomidorach - Krok 2

Krok 3

Cebulę podsmaż na oliwie z marchewką, dodaj ciecierzycę , plastry cytryny, pomidory z puszki, kmin rzymski, pozostała ilość przyprawy Knorr, na koniec dodaj natkę i wymieszaj.

Kurczak cytrynowo-czosnkowy duszony na cieciorce i pomidorach - Krok 3

Krok 4

Powstały sos wylej na dno naczynia do pieczenia i ułóż na nim kawałki kurczaka. Całość piecz pod przykryciem w 180 st. C około 40 minut, aż kurczak zrobi się miękki. Po tym czasie zdejmij przykrywkę i dopiecz jeszcze kurczaka (ok. 10 min), tak aby skórka zrobiła się chrupiąca.

Kurczak cytrynowo-czosnkowy duszony na cieciorce i pomidorach - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Do sosu można dodać jedną świeżą papryczkę chili wtedy kurczak nabierze charakteru.

1

Opinie o przepisie

  • Magdalena Fijołek

    Magdalena Fijołek , 06.12.2020

    Dwie cytryny to zdecydowanie za dużo, sos z plasterkami cytryny z jednej cytryny, staje się bardzo kwaśny.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak cytrynowo-czosnkowy duszony na cieciorce i pomidorach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak cytrynowo-czosnkowy duszony na cieciorce i pomidorach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak cytrynowo-czosnkowy duszony na cieciorce i pomidorach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak cytrynowo-czosnkowy duszony na cieciorce i pomidorach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak cytrynowo-czosnkowy duszony na cieciorce i pomidorach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak cytrynowo-czosnkowy duszony na cieciorce i pomidorach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak cytrynowo-czosnkowy duszony na cieciorce i pomidorach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak cytrynowo-czosnkowy duszony na cieciorce i pomidorach - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak cytrynowo-czosnkowy duszony na cieciorce i pomidorachKurczak cytrynowo-czosnkowy duszony na cieciorce i pomidorach

Kurczaka z nutą cytrynową zwykle kojarzymy z kuchnią chińską, w której to zestawienie występuje dość często. Nie bez przyczyny, ponieważ delikatne mięso drobiowe idealnie łączy się z kwaśnym smakiem cytryny, zyskując na wyrazistości. Spróbujcie naszej propozycji na kurczaka cytrynowo-czosnkowego duszonego na cieciorce i pomidorach, który zabierze was w orientalną kulinarną podróż. Egzotycznego aromatu dodaje kmin rzymski, nieodłącznie związany z kuchnią Bliskiego Wschodu. To doskonałe danie na wyjątkowe okazje!

Dla kogo?

Dla miłośników wyrazistych, egzotycznych smaków.

Na jaką okazję?

Kurczak cytrynowo-czosnkowy to znakomita propozycja na obiad. Będzie także zaskakującym kulinarnym akcentem podczas każdego przyjęcia, jakie zorganizujecie w domu.

Czy wiesz, że?

Cytryny to nie tylko idealny dodatek do potraw czy aromatycznej herbaty. Mają także znaczenie symboliczne. W Polsce kwaśny sok z tego owocu musi wypić każda osoba pasowana na Kawalera Orderu Uśmiechu. Odznaczenie to, za zasługi na rzecz dzieci, przyznawane jest od 1968 roku.

Dla urozmaicenia:

Jeśli wolisz ostre smaki, do sosu dodaj świeżą papryczkę chili.