
Składniki
4 sztuki
1.5 łyżki
500 gramów
null
null
350 mililitrów
50 gramów
4 łyżki
2.5 łyżki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso dokładnie umyj i pokrój na kawałki. Natrzyj solą i pieprzem.
Krok 2
Olej połącz z 1,5 łyżki curry, sokiem z cytryny i dokładnie wymieszaj.
Krok 3
Kurczaka posmaruj marynatą i odstaw w chłodne miejsce na 30 minut.
Krok 4
Cebulę obierz i pokrój w plasterki.
Krok 5
Do garnka wlej pół szklanki wody i włóż połowę cebuli, a na niej ułóż kurczaka. Wierzch posyp rodzynkami i przykryj resztą cebuli.
Krok 6
Potrawę duś na małym ogniu 30 minut.
Krok 7
Dodaj jogurt i dobrze wymieszaj, dopraw łyżką curry, szczyptą soli i pieprzu. Sos wlej do kurczaka i duś 5 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej