
Składniki
2 łyżki
50 dekagramów
1 szczypta
1 łyżka
1 szczypta
2 łyżeczki
1 szczypta
4 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżeczki
25 dekagramów
1 łyżeczka
3 sztuki
1 łyżka
1 sztuka
1 łyżka
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ryż ugotuj wedle przepisu na opakowaniu. Odcedź.
Krok 2
Piersi kurczaka pokrój w kostkę. Czosnek posiekaj, dymkę pokrój na plasterki.
Krok 3
Na rozgrzany olej wrzuć kurczaka i podsmaż. Dodaj czosnek i imbir. Znowu podsmaż i dodaj chili, curry, cynamon i sól.
Krok 4
Wlej 200 ml wody, dodaj Rosół z kury Knorr i zagotuj.
Krok 5
Mleko połącz z jogurtem, dodaj trochę sosu z kurczaka i całość wlej do potrawki. Duś przez 45 minut.
Krok 6
Ryż i mięso przełóż do żaroodpornego naczynia i zapiekaj przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Krok 7
Na patelni rozpuść masło, podsmaż orzechy i rodzynki. Dodaj plasterki dymki, duś przez 2 minuty, a następnie posyp nimi przygotowaną potrawę.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej
































