Kurczak maharadży przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak maharadży

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
6 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

23 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

24 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

50 dekagramów

1 szczypta

1 łyżka

1 szczypta

2 łyżeczki

1 szczypta

4 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżeczki

25 dekagramów

1 łyżeczka

3 sztuki

1 łyżka

1 sztuka

1 łyżka

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż ugotuj wedle przepisu na opakowaniu. Odcedź.

Krok 2

Piersi kurczaka pokrój w kostkę. Czosnek posiekaj, dymkę pokrój na plasterki.

Krok 3

Na rozgrzany olej wrzuć kurczaka i podsmaż. Dodaj czosnek i imbir. Znowu podsmaż i dodaj chili, curry, cynamon i sól.

Krok 4

Wlej 200 ml wody, dodaj Rosół z kury Knorr i zagotuj.

Krok 5

Mleko połącz z jogurtem, dodaj trochę sosu z kurczaka i całość wlej do potrawki. Duś przez 45 minut.

Krok 6

Ryż i mięso przełóż do żaroodpornego naczynia i zapiekaj przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Krok 7

Na patelni rozpuść masło, podsmaż orzechy i rodzynki. Dodaj plasterki dymki, duś przez 2 minuty, a następnie posyp nimi przygotowaną potrawę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak maharadży - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak maharadży - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak maharadży - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak maharadży - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak maharadży - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak maharadży - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak maharadży - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak maharadży - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej