
Składniki
2 łyżki
50 dekagramów
1 szczypta
1 łyżka
1 szczypta
2 łyżeczki
1 szczypta
4 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżeczki
25 dekagramów
1 łyżeczka
3 sztuki
1 łyżka
1 sztuka
1 łyżka
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ryż ugotuj wedle przepisu na opakowaniu. Odcedź.
Krok 2
Piersi kurczaka pokrój w kostkę. Czosnek posiekaj, dymkę pokrój na plasterki.
Krok 3
Na rozgrzany olej wrzuć kurczaka i podsmaż. Dodaj czosnek i imbir. Znowu podsmaż i dodaj chili, curry, cynamon i sól.
Krok 4
Wlej 200 ml wody, dodaj Rosół z kury Knorr i zagotuj.
Krok 5
Mleko połącz z jogurtem, dodaj trochę sosu z kurczaka i całość wlej do potrawki. Duś przez 45 minut.
Krok 6
Ryż i mięso przełóż do żaroodpornego naczynia i zapiekaj przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Krok 7
Na patelni rozpuść masło, podsmaż orzechy i rodzynki. Dodaj plasterki dymki, duś przez 2 minuty, a następnie posyp nimi przygotowaną potrawę.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej