
Składniki
2 łyżki
50 dekagramów
1 szczypta
1 łyżka
1 szczypta
2 łyżeczki
1 szczypta
4 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżeczki
25 dekagramów
1 łyżeczka
3 sztuki
1 łyżka
1 sztuka
1 łyżka
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ryż ugotuj wedle przepisu na opakowaniu. Odcedź.
Krok 2
Piersi kurczaka pokrój w kostkę. Czosnek posiekaj, dymkę pokrój na plasterki.
Krok 3
Na rozgrzany olej wrzuć kurczaka i podsmaż. Dodaj czosnek i imbir. Znowu podsmaż i dodaj chili, curry, cynamon i sól.
Krok 4
Wlej 200 ml wody, dodaj Rosół z kury Knorr i zagotuj.
Krok 5
Mleko połącz z jogurtem, dodaj trochę sosu z kurczaka i całość wlej do potrawki. Duś przez 45 minut.
Krok 6
Ryż i mięso przełóż do żaroodpornego naczynia i zapiekaj przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Krok 7
Na patelni rozpuść masło, podsmaż orzechy i rodzynki. Dodaj plasterki dymki, duś przez 2 minuty, a następnie posyp nimi przygotowaną potrawę.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej