Kurczak maharadży przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak maharadży

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
6 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

23 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

24 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

50 dekagramów

1 szczypta

1 łyżka

1 szczypta

2 łyżeczki

1 szczypta

4 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżeczki

25 dekagramów

1 łyżeczka

3 sztuki

1 łyżka

1 sztuka

1 łyżka

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż ugotuj wedle przepisu na opakowaniu. Odcedź.

Krok 2

Piersi kurczaka pokrój w kostkę. Czosnek posiekaj, dymkę pokrój na plasterki.

Krok 3

Na rozgrzany olej wrzuć kurczaka i podsmaż. Dodaj czosnek i imbir. Znowu podsmaż i dodaj chili, curry, cynamon i sól.

Krok 4

Wlej 200 ml wody, dodaj Rosół z kury Knorr i zagotuj.

Krok 5

Mleko połącz z jogurtem, dodaj trochę sosu z kurczaka i całość wlej do potrawki. Duś przez 45 minut.

Krok 6

Ryż i mięso przełóż do żaroodpornego naczynia i zapiekaj przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Krok 7

Na patelni rozpuść masło, podsmaż orzechy i rodzynki. Dodaj plasterki dymki, duś przez 2 minuty, a następnie posyp nimi przygotowaną potrawę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak maharadży - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak maharadży - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak maharadży - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak maharadży - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak maharadży - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak maharadży - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak maharadży - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak maharadży - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
6 osób ogląda przepis:
Groch z kapustą
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej