Kurczak zapiekany z pesto paprykowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak zapiekany z pesto paprykowym

Autor: blondkuchara -

ratingratingratingratingrating

1

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

36 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

3 łyżki

2 szczypty

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

4 łyżki

120 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filet oczyścić, rozkroić w poprzek na połowy, nasmarować solą, pieprzem, ziołami, ułożyć obok siebie w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, posmarować na wierzchu gotowym pesto paprykowym z ricottą (można zastąpić innym smakiem pesto) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut pod przykryciem.

Krok 2

Po upływie czasu posypać kurczaka serem oraz przyprawą Knorr włoską grubo mieloną, wstawić bez przykrycia do piekarnika i piec jeszcze 15 minut. Danie podawać z ugotowanymi gnocchi.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak zapiekany z pesto paprykowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak zapiekany z pesto paprykowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak zapiekany z pesto paprykowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak zapiekany z pesto paprykowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak zapiekany z pesto paprykowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak zapiekany z pesto paprykowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak zapiekany z pesto paprykowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak zapiekany z pesto paprykowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej