Leczo z makaronem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Leczo z makaronem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

244 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

144 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

340 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

400 gramów

100 gramów

1 opakowanie

250 mililitrów

1 sztuka

0.5 sztuki

1 sztuka

0.5 sztuki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka oraz papryki pokrój w paski, kiełbasę w półplasterki, a cebulę w piórka.

Krok 2

Na rozgrzanej oliwie przesmaż paski kurczaka. Następnie dodaj kiełbasę oraz cebulę i papryki. Wszystko razem smaż na mocnym ogniu.

Krok 3

Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj z 250 ml wody i wlej do smażących się składników. Całość doprowadź do wrzenia. Sos gotuj 10 minut.

Krok 4

Makaron podgrzej i rozłóż na talerze. Gotowym sosem polej makaron i udekoruj według własnego uznania.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Leczo z makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Leczo z makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Leczo z makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Leczo z makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Leczo z makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Leczo z makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Leczo z makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Leczo z makaronem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Leczo węgierskie
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Leczo z makaronemLeczo z makaronem

Wiele smacznych dań powstało dzięki miksowi inspiracji z różnych stron świata, jak np. pierogi z ricottą. Spróbuj włosko-węgierskiego połączenia i przygotuj leczo z makaronem. Tę węgierską potrawę z papryki, pomidorów i cebuli da się w prosty sposób modyfikować, dlatego przyrządzaj ją z różnorodnymi dodatkami i serwuj w wielu wersjach. Dodaj do niej kurczaka i przekonaj się, jak świetnie będzie się komponował z kiełbasą oraz kolorowymi paprykami. Żeby danie było pełne smaków, wybierz węgierską kiełbasę paprykową albo hiszpańskie chorizo. Podsmaż mięso z warzywami, a następnie duś całość przez chwilę w gęstym sosie. Ugotuj makaron al dente – do sosów z wyraźnie wyczuwalnymi kawałkami dodatków, takich jak mięso czy papryka, doskonale będzie pasować tagliatelle, czyli długie szerokie wstążki, albo pappardelle – w postaci jeszcze grubszych pasków makaronu. Leczo z makaronem to znakomity sposób na podanie tej potrawy i ciekawa alternatywa dla leczo serwowanego z chlebem czy drobnymi kluseczkami.