
Składniki
2 sztuki
400 gramów
100 gramów
1 opakowanie
250 mililitrów
1 sztuka
0.5 sztuki
1 sztuka
0.5 sztuki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kurczaka oraz papryki pokrój w paski, kiełbasę w półplasterki, a cebulę w piórka.
Krok 2
Na rozgrzanej oliwie przesmaż paski kurczaka. Następnie dodaj kiełbasę oraz cebulę i papryki. Wszystko razem smaż na mocnym ogniu.
Krok 3
Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj z 250 ml wody i wlej do smażących się składników. Całość doprowadź do wrzenia. Sos gotuj 10 minut.
Krok 4
Makaron podgrzej i rozłóż na talerze. Gotowym sosem polej makaron i udekoruj według własnego uznania.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Leczo z makaronem
Wiele smacznych dań powstało dzięki miksowi inspiracji z różnych stron świata, jak np. pierogi z ricottą. Spróbuj włosko-węgierskiego połączenia i przygotuj leczo z makaronem. Tę węgierską potrawę z papryki, pomidorów i cebuli da się w prosty sposób modyfikować, dlatego przyrządzaj ją z różnorodnymi dodatkami i serwuj w wielu wersjach. Dodaj do niej kurczaka i przekonaj się, jak świetnie będzie się komponował z kiełbasą oraz kolorowymi paprykami. Żeby danie było pełne smaków, wybierz węgierską kiełbasę paprykową albo hiszpańskie chorizo. Podsmaż mięso z warzywami, a następnie duś całość przez chwilę w gęstym sosie. Ugotuj makaron al dente – do sosów z wyraźnie wyczuwalnymi kawałkami dodatków, takich jak mięso czy papryka, doskonale będzie pasować tagliatelle, czyli długie szerokie wstążki, albo pappardelle – w postaci jeszcze grubszych pasków makaronu. Leczo z makaronem to znakomity sposób na podanie tej potrawy i ciekawa alternatywa dla leczo serwowanego z chlebem czy drobnymi kluseczkami.