Leczo z kiełbasą - przepis: domowe z papryką | Przepisy.pl pixel

Leczo z kiełbasą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

19

heart
776 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

377 osób wydrukowało

Pobierz pdf

417 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

450 gramów

1 opakowanie

200 mililitrów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

3 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżka

250 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Pomidory sparz, ściągnij z nich skórkę i pozbądź się nasion. Kiełbasę oraz cukinię pokrój w grube półplastry. Papryki, cebulę oraz pomidory pokrój w dużą kostkę.

Leczo z kiełbasą - Krok 1

Krok 2

W szerokim garnku przesmaż na rozgrzanym smalcu kiełbasę, po czym dodaj cebulę, smaż chwilę. Następnie dodaj pozostałe warzywa: cukinię, papryki oraz pomidory.

Leczo z kiełbasą - Krok 2

Krok 3

Zawartość opakowania Fix Knorr rozmieszaj z 250 mililitrami wody. Całość zalej przygotowanym Fixem, dodaj bulion i doprowadź do wrzenia. Gotuj jeszcze kilka minut. Dopraw do smaku, jeśli jest taka potrzeba. Podawaj z pieczywem.

Leczo z kiełbasą - Krok 3
5

Opinie o przepisie

  • Agnieszka Wiercioch

    Agnieszka Wiercioch , 26.07.2019

    Pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Rafał  Gorecki

    Rafał Gorecki , 27.02.2018

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Dobrzańska

    Anna Dobrzańska , 08.08.2017

    pycha!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Azja

    Joanna Azja , 26.06.2016

    super bardzo pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Kowalska

    Agnieszka Kowalska , 20.09.2015

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Leczo z kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Leczo z kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Leczo z kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Leczo z kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Leczo z kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Leczo z kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Leczo z kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Leczo z kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Leczo z kiełbasąLeczo z kiełbasą

Bez tego dania nie ma w Polsce jesieni! Gdy na straganach królują świeże papryki i cukinie, leczo jada się w prawie każdym polskim domu. To treściwa i bardzo pyszna, oraz – co ważne dla zabieganych pracujących osób – błyskawiczna w przygotowaniu potrawa jednogarnkowa. Nasze leczo z kiełbasą to niezwykle kolorowa potrawa – użyj do niej aż trzech rodzajów słodkiej papryki. Jeśli lubisz bardziej wyraziste dania – dodaj także dowolny rodzaj papryczki ostrej, chili lub jalapeno. Gotowe danie powinno być wodniste, tak by dało jeść się łyżką do zupy – dodaj więc esencjonalny bulion warzywny i całość duś jak najwolniej i jak najdłużej. Leczo to potrawa, która lepsza staje się z czasem, więc możesz przygotować je dzień przed planowym momentem podania. Serwuj i jedz je z chlebem – będzie idealny, by wytrzeć resztki leczo z talerza.