
Składniki
400 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
200 mililitrów
150 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pokrojoną w kostkę wieprzowinę podsmaż z pokrojoną cebulą i papryką.

Krok 2
Fix rozmieszaj z 150 mililitrami wody i 200 mililitrami śmietany. Dodaj do mięsa i duś pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie.

Krok 3
Danie podawaj z ryżem lub ziemniakami.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Leczo
Leczo to wywodząca się z Węgier potrawa, która przyrządzana jest także na Słowacji, w Czechach, Niemczech, Austrii, Izraelu i na Ukrainie. Jest to rodzaj potrawki warzywnej z pomidorów oraz świeżej papryki duszonych na tłuszczu z dodatkiem podsmażonej cebuli, wędzonej słoniny oraz papryki w proszku. Przygotowane w ten sposób leczo serwuje się na Węgrzech jako samodzielną potrawę lub dodatek do potraw mięsnych takich jak na przykład kotlety schabowe. W pierwszym przypadku często jednym z jego składników jest kiełbasa w całości albo w plasterkach. Niekiedy na początku duszenia dodaje się do leczo ryżu, który gotując się zagęszcza potrawę. Czasami pod koniec przygotowywania tej potrawy, wbija się do niej także jajka. W naszym kraju leczo często przyrządza się na oleju z dodatkiem bakłażanów lub cukinii, przez co danie to zbliżone jest nieco do wywodzącego się z Prowansji ratatouille. Leczo możesz zaserwować z pieczywem, ziemniakami lub ryżem.