Proste leczo przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Proste leczo

Autor: Kuba

ratingratingratingratingrating

4

heart
29 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

37 osób wydrukowało

Pobierz pdf

67 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wołowinę kroimy w kostkę i krotko obsmażamy ją w garnku, tak by zamknąć jej pory. Mięso odkładamy do naczynia.

Krok 2

Cebulę kroimy w półplasterki i krótko przesmażamy na tłuszczu pozostałym z obsmażania wołowiny.

Krok 3

Papryki po umyciu pozbawiamy nasion i kroimy w paski. Dodajemy razem z rozgniecionymi ząbkami czosnku do cebuli i dusimy razem kilkanaście minut.

Krok 4

Dodajemy mięso i sos pomidorowy.

Krok 5

Całość dusimy na niewielkim ogniu 2-3 godziny, tak by mięso zupełnie zmiękło. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Proste leczo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Proste leczo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Proste leczo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Proste leczo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Proste leczo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Proste leczo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Proste leczo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Proste leczo - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej