Proste leczo przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Proste leczo

Autor: Kuba

ratingratingratingratingrating

4

heart
29 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

37 osób wydrukowało

Pobierz pdf

67 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wołowinę kroimy w kostkę i krotko obsmażamy ją w garnku, tak by zamknąć jej pory. Mięso odkładamy do naczynia.

Krok 2

Cebulę kroimy w półplasterki i krótko przesmażamy na tłuszczu pozostałym z obsmażania wołowiny.

Krok 3

Papryki po umyciu pozbawiamy nasion i kroimy w paski. Dodajemy razem z rozgniecionymi ząbkami czosnku do cebuli i dusimy razem kilkanaście minut.

Krok 4

Dodajemy mięso i sos pomidorowy.

Krok 5

Całość dusimy na niewielkim ogniu 2-3 godziny, tak by mięso zupełnie zmiękło. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Proste leczo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Proste leczo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Proste leczo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Proste leczo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Proste leczo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Proste leczo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Proste leczo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Proste leczo - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Leczo z kabaczka
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej