Leczo z kurczakiem - przepis z cukinią i papryką | Przepisy.pl pixel

Leczo z kurczakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

26

heart
439 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

339 osób wydrukowało

Pobierz pdf

574 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

1 opakowanie

250 mililitrów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżeczka

1 szczypta

1 łyżeczka

1 szczypta

30 mililitrów

250 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wyluzowane z kości i oczyszczone udka oprósz słodką papryką i solą, skrop oliwą i upiecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni około 25 minut.

Leczo z kurczakiem - Krok 1

Krok 2

Cukinię pokrój w dość grube półplastry. Cebulę, papryki oraz pomidory pokrój w dużą kostkę. Fix Knorr wymieszaj z 250 mililitrami wody.

Leczo z kurczakiem - Krok 2

Krok 3

W dużym garnku rozgrzej oliwę, przesmaż cebulę, dodaj następnie cukinię oraz paprykę – smaż jeszcze chwilę. Całość zalej Fixem Knorr, dodaj bulion, doprowadź do wrzenia i gotuj 15-20 minut.

Leczo z kurczakiem - Krok 3

Krok 4

Upieczone udka wyłóż na deskę, pokrój na mniejsze kawałki i wraz z pokrojonymi pomidorami dodaj do garnka. Całość oprósz oregano i kminkiem i gotuj jeszcze chwilę. Dopraw do smaku, jeśli zajdzie taka potrzeba.

Leczo z kurczakiem - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Maciej Niećko

    Maciej Niećko , 12.02.2020

    Prosta i treściwa potrawa, mi smakowała bardzo.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Leczo z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Leczo z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Leczo z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Leczo z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Leczo z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Leczo z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Leczo z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Leczo z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Leczo z kurczakiemLeczo z kurczakiem

Przepisów na leczo nigdy dość. Gdy bowiem przychodzi sezon na pomidory, paprykę i cuknie, jemy je w Polsce bardzo często. Dla osób, które chcą zerwać z rutyną i zastąpić czymś typową dla polskiej kuchni kiełbasę, opracowaliśmy przepis na leczo z mięsem z kurczaka. To delikatne mięso doskonale pasuje do gęstej jednogarnkowej potrawy jaką jest leczo, bo szybko się dusi i łatwo przechodzi smakiem przypraw. Przygotowując leczo, zdecyduj, czy wolisz aby było gęste tak, by dało się je jeść widelcem jak gulasz, czy może najbardziej lubisz rzadszą wersję tego dnia, którą jada się łyżką z głębokiego talerza z kromką chleba w zależności do tego, jakie leczo preferuje się w twoim domu, dodaj więcej lub mniej płynnych wody. Wyjątkowy smak dania oprócz świeżych warzyw, gwarantują przyprawy, m.in. kminem czy oregano. A ty, jakie leczo lubisz najbardziej?