Leczo przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Leczo

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

heart
845 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

83 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

209 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 sztuka

200 gramów

100 gramów

100 gramów

100 gramów

200 gramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój cebulę i paprykę w dużą kostkę.

Leczo - Krok 1

Krok 2

Pokrój kiełbasę w półplastry, podsmaż w garnku na oliwie, po czym dodaj cebulę i paprykę. Całość smaż około 4 minut.

Leczo - Krok 2

Krok 3

Dodaj puszkę pomidorów i żeby danie nabrało pełnego smaku kostkę rosołową wołową Knorr. Całość duś pod przykryciem przez około 10 minut.

Leczo - Krok 3
2

Opinie o przepisie

  • Adrian Przybylski

    Adrian Przybylski , 03.05.2015

    Świetne jak dla mnie super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Kotecki

    Piotr Kotecki , 21.03.2015

    Dobra, poproszę o wyjaśnienia. Po pierwsze - dlaczego w przepisie jest napisane o czerwonej "papryczce", a nie widać jej nigdzie na zdjęciach? Po drugie - dlaczego na profilowym zdjęciu dania jest czerwona cebula, a w przepisie takowej nie ma? A po trzecie - Dlaczego napisano mi, że mam użyć pomidorów z puszki, podczas gdy na zdjęciach widnieją ewidentnie świeże pomidory pokrojone w kostkę? Czy ktoś może mi to wytłumaczyć?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Leczo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Leczo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Leczo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Leczo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Leczo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Leczo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Leczo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Leczo - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - LeczoLeczo

Trzy kolory papryki, pomidory, cebula – z tej kolorowej mieszanki można przygotować smakowite leczo. Duszone z dodatkiem kiełbasy, zadowoli niejednego mięsożercę. Sprawdzi się na obiad i kolację – w większym, bądź mniejszym gronie – stanowi bowiem uniwersalne danie. Co równie istotne, nie zabierze Ci mnóstwo czasu. Jego przygotowanie to głównie pokrojenie składników i oczekiwanie na to, aż połączone ze sobą (po uprzednim podsmażeniu), nabiorą odpowiedniej miękkości w garnku (tylko jednym – zatem zapomnij o zmywaniu!) oraz utworzą spójną potrawę. Gotowe leczo możesz podawać ze swoimi ulubionymi dodatkami – ryżem, makaronem, kaszą lub pieczywem. Warto udekorować je przed podaniem gałązką natki pietruszki – dzięki temu będzie się prezentować jeszcze smakowiciej. Szczególnie w sezonie letnim trudno przejść obok tej potrawy obojętnie, warzywa o tej porze roku są w końcu najsmaczniejsze – ugotuj ją zatem i Ty!