Leczo przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Leczo

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

heart
844 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

83 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

208 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 sztuka

200 gramów

100 gramów

100 gramów

100 gramów

200 gramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój cebulę i paprykę w dużą kostkę.

Leczo - Krok 1

Krok 2

Pokrój kiełbasę w półplastry, podsmaż w garnku na oliwie, po czym dodaj cebulę i paprykę. Całość smaż około 4 minut.

Leczo - Krok 2

Krok 3

Dodaj puszkę pomidorów i żeby danie nabrało pełnego smaku kostkę rosołową wołową Knorr. Całość duś pod przykryciem przez około 10 minut.

Leczo - Krok 3
2

Opinie o przepisie

  • Adrian Przybylski

    Adrian Przybylski , 03.05.2015

    Świetne jak dla mnie super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Kotecki

    Piotr Kotecki , 21.03.2015

    Dobra, poproszę o wyjaśnienia. Po pierwsze - dlaczego w przepisie jest napisane o czerwonej "papryczce", a nie widać jej nigdzie na zdjęciach? Po drugie - dlaczego na profilowym zdjęciu dania jest czerwona cebula, a w przepisie takowej nie ma? A po trzecie - Dlaczego napisano mi, że mam użyć pomidorów z puszki, podczas gdy na zdjęciach widnieją ewidentnie świeże pomidory pokrojone w kostkę? Czy ktoś może mi to wytłumaczyć?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Leczo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Leczo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Leczo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Leczo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Leczo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Leczo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Leczo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Leczo - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Proste leczo
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - LeczoLeczo

Trzy kolory papryki, pomidory, cebula – z tej kolorowej mieszanki można przygotować smakowite leczo. Duszone z dodatkiem kiełbasy, zadowoli niejednego mięsożercę. Sprawdzi się na obiad i kolację – w większym, bądź mniejszym gronie – stanowi bowiem uniwersalne danie. Co równie istotne, nie zabierze Ci mnóstwo czasu. Jego przygotowanie to głównie pokrojenie składników i oczekiwanie na to, aż połączone ze sobą (po uprzednim podsmażeniu), nabiorą odpowiedniej miękkości w garnku (tylko jednym – zatem zapomnij o zmywaniu!) oraz utworzą spójną potrawę. Gotowe leczo możesz podawać ze swoimi ulubionymi dodatkami – ryżem, makaronem, kaszą lub pieczywem. Warto udekorować je przed podaniem gałązką natki pietruszki – dzięki temu będzie się prezentować jeszcze smakowiciej. Szczególnie w sezonie letnim trudno przejść obok tej potrawy obojętnie, warzywa o tej porze roku są w końcu najsmaczniejsze – ugotuj ją zatem i Ty!