Leczo przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Leczo

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

835 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

75 osób wydrukowało

Pobierz pdf

188 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 sztuka

200 gramów

100 gramów

100 gramów

100 gramów

200 gramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój cebulę i paprykę w dużą kostkę.

Leczo - Krok 1

Krok 2

Pokrój kiełbasę w półplastry, podsmaż w garnku na oliwie, po czym dodaj cebulę i paprykę. Całość smaż około 4 minut.

Leczo - Krok 2

Krok 3

Dodaj puszkę pomidorów i żeby danie nabrało pełnego smaku Bulion na wędzonym boczku Knorr. Całość duś pod przykryciem przez około 10 minut.

Leczo - Krok 3
2

Opinie o przepisie

  • Adrian Przybylski

    Adrian Przybylski , 03.05.2015

    Świetne jak dla mnie super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Kotecki

    Piotr Kotecki , 21.03.2015

    Dobra, poproszę o wyjaśnienia. Po pierwsze - dlaczego w przepisie jest napisane o czerwonej "papryczce", a nie widać jej nigdzie na zdjęciach? Po drugie - dlaczego na profilowym zdjęciu dania jest czerwona cebula, a w przepisie takowej nie ma? A po trzecie - Dlaczego napisano mi, że mam użyć pomidorów z puszki, podczas gdy na zdjęciach widnieją ewidentnie świeże pomidory pokrojone w kostkę? Czy ktoś może mi to wytłumaczyć?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Leczo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Leczo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Leczo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Leczo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Leczo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Leczo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Leczo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Leczo - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - LeczoLeczo

Trzy kolory papryki, pomidory, cebula – z tej kolorowej mieszanki można przygotować smakowite leczo. Duszone z dodatkiem kiełbasy, zadowoli niejednego mięsożercę. Sprawdzi się na obiad i kolację – w większym, bądź mniejszym gronie – stanowi bowiem uniwersalne danie. Co równie istotne, nie zabierze Ci mnóstwo czasu. Jego przygotowanie to głównie pokrojenie składników i oczekiwanie na to, aż połączone ze sobą (po uprzednim podsmażeniu), nabiorą odpowiedniej miękkości w garnku (tylko jednym – zatem zapomnij o zmywaniu!) oraz utworzą spójną potrawę. Gotowe leczo możesz podawać ze swoimi ulubionymi dodatkami – ryżem, makaronem, kaszą lub pieczywem. Warto udekorować je przed podaniem gałązką natki pietruszki – dzięki temu będzie się prezentować jeszcze smakowiciej. Szczególnie w sezonie letnim trudno przejść obok tej potrawy obojętnie, warzywa o tej porze roku są w końcu najsmaczniejsze – ugotuj ją zatem i Ty!