Leczo z cukinią przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Leczo z cukinią

Autor: blue_megi blue_megi

ratingratingratingratingrating

6

3 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

64 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

51 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

4 sztuki

1 sztuka

1 kilogram

0.5 pęczka

0.5 pęczka

1 sztuka

1 łyżka

0.5 łyżeczki

4 łyżki

3 łyżki

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cukinię kroimy w niewielką kostkę. Cebulę siekamy. Paprykę oczyszczamy z nasion i kroimy w kostkę.

Krok 2

Rozgrzewamy olej i szklimy cebulę. Dodajemy paprykę. Obsmażamy przez kilka minut. Dolewamy pół szklanki wody i dusimy pod przykryciem, aż papryka zmięknie.

Krok 3

Dodajemy cukinię, pokrojone w plasterki parówki, koncentrat pomidorowy, słodką paprykę, przyprawę Delikat Knorr i dusimy, aż warzywa będą miękkie.

Krok 4

Dodajemy zioła. Doprawiamy do smaku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Leczo z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Leczo z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Leczo z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Leczo z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Leczo z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Leczo z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Leczo z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Leczo z mięsem mielonym
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

średnie

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Leczo z cukiniąLeczo z cukinią

Leczo najchętniej przygotowujemy latem, kiedy świeże warzywa są na wyciągniecie ręki. Jednak także poza sezonem warto przyrządzać to danie, bo świetnie rozgrzewa i cieszy oko wieloma kolorami. Potrawa pochodzi z Węgier, ale szybko zyskała sobie fanów w wielu krajach europejskich, między innymi na Słowacji, Ukrainie czy właśnie w Polsce. Jest daniem na tyle uniwersalnym, że możesz przyrządzić je zarówno w wersji mięsnej, jak i wegetariańskiej. Także dobór składników jest uzależniony od Twoich gustów – cukinię możesz zastąpić bakłażanem, a jeśli nie przepadasz za papryką, dodaj pomidory lub marchewkę. Zamiast parówek użyj kiełbasy lub kawałków kurczaka. Papryczkę chili dodawaj w postaci przyprawy lub pokrojoną na drobne kawałeczki – właśnie ten składnik nadaje charakterystyczny i wyrazisty smak potrawie. Podawaj na gorąco – jako samodzielne danie lub dodatek do innych dań.