Leczo z cukinią przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Leczo z cukinią

Autor: blue_megi blue_megi

ratingratingratingratingrating

6

3 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

65 osób wydrukowało

Pobierz pdf

53 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

4 sztuki

1 sztuka

1 kilogram

0.5 pęczka

0.5 pęczka

1 sztuka

1 łyżka

0.5 łyżeczki

4 łyżki

3 łyżki

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cukinię kroimy w niewielką kostkę. Cebulę siekamy. Paprykę oczyszczamy z nasion i kroimy w kostkę.

Krok 2

Rozgrzewamy olej i szklimy cebulę. Dodajemy paprykę. Obsmażamy przez kilka minut. Dolewamy pół szklanki wody i dusimy pod przykryciem, aż papryka zmięknie.

Krok 3

Dodajemy cukinię, pokrojone w plasterki parówki, koncentrat pomidorowy, słodką paprykę, przyprawę Delikat Knorr i dusimy, aż warzywa będą miękkie.

Krok 4

Dodajemy zioła. Doprawiamy do smaku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Leczo z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Leczo z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Leczo z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Leczo z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Leczo z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Leczo z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Leczo z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Leczo z cukinią - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Leczo
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Zimowe lody topnieją w jednym szczególnym dniu. 14 lutego obchodzimy święto miłości czyli Walentynki. W ten dzień okazujemy miłość i przyjaźń naszym najbliższym, w ten dzień celebrujemy to co nas łączy i to co w nas najlepsze.

Czytaj więcej

Delikatne, puszyste pączki. Z jednej strony proste w przygotowaniu, z drugiej – wymagające uwagi. Jeśli chcesz wiedzieć, jak zrobić dobre pączki, pamiętaj o kilku radach, dzięki którym zawsze wyjdą doskonałe, a ich brzegi zwieńczy złota obwódka.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Leczo z cukiniąLeczo z cukinią

Leczo najchętniej przygotowujemy latem, kiedy świeże warzywa są na wyciągniecie ręki. Jednak także poza sezonem warto przyrządzać to danie, bo świetnie rozgrzewa i cieszy oko wieloma kolorami. Potrawa pochodzi z Węgier, ale szybko zyskała sobie fanów w wielu krajach europejskich, między innymi na Słowacji, Ukrainie czy właśnie w Polsce. Jest daniem na tyle uniwersalnym, że możesz przyrządzić je zarówno w wersji mięsnej, jak i wegetariańskiej. Także dobór składników jest uzależniony od Twoich gustów – cukinię możesz zastąpić bakłażanem, a jeśli nie przepadasz za papryką, dodaj pomidory lub marchewkę. Zamiast parówek użyj kiełbasy lub kawałków kurczaka. Papryczkę chili dodawaj w postaci przyprawy lub pokrojoną na drobne kawałeczki – właśnie ten składnik nadaje charakterystyczny i wyrazisty smak potrawie. Podawaj na gorąco – jako samodzielne danie lub dodatek do innych dań.