Naleśniki ze szpinakiem zapiekane - z serem ricotta | Przepisy.pl pixel

Zapiekane naleśniki ze szpinakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

28

heart
740 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

509 osób wydrukowało

Pobierz pdf

711 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 puszka

50 gramów

100 gramów

100 gramów

700 mililitrów

2 sztuki

10 gramów

100 gramów

300 gramów

50 mililitrów

1 sztuka

80 mililitrów

10 gramów

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mleko wymieszaj z mąką i jajkiem, aby powstało ciasto naleśnikowe. Jeśli ciasto będzie za gęste, rozcieńcz je do odpowiedniej konsystencji. Do ciasta dodaj część oleju i szczyptę soli. Następnie usmaż naleśniki.

Zapiekane naleśniki ze szpinakiem - Krok 1

Krok 2

Cebule pokrój i podsmaż ze szpinakiem. Dopraw do smaku gałką muszkatołową oraz ostrą papryką. Pokrój suszone pomidory i dodaj do szpinaku wraz z orzeszkami piniowymi.

Zapiekane naleśniki ze szpinakiem - Krok 2

Krok 3

Parmezan zetrzyj na tarce, mniejszą część odłóż na bok, resztę pomieszaj z serem ricotta i serem mascarpone. Następnie dopraw do smaku szczyptą gałki muszkatołowej. Właściwą ilość sera ułóż na naleśnikach, dodaj podsmażony szpinak i całość zroluj zawijając naleśnik po bokach.

Zapiekane naleśniki ze szpinakiem - Krok 3

Krok 4

Naleśniki ułóż w żaroodpornym naczyniu i zalej sosem Knorr. Wierzch posyp odrobiną sera i polej kilkoma łyżkami śmietany. Całość piecz w piekarniku w 200 ° C przez około 40 minut.

Zapiekane naleśniki ze szpinakiem - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekane naleśniki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekane naleśniki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekane naleśniki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekane naleśniki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekane naleśniki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekane naleśniki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekane naleśniki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekane naleśniki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Rurki ze szpinakiem
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekane naleśniki ze szpinakiemZapiekane naleśniki ze szpinakiem

Naleśniki przestały być wyłącznie tanim, mało interesującym daniem, kojarzonym przede wszystkim z ofertą barów mlecznych. Z odpowiednimi dodatkami mogą zamienić się w naprawdę efektowną potrawę, którą chętnie uraczysz gości podczas hucznego przyjęcia. Trudno w to uwierzyć? Wystarczy spojrzeć na składniki potrzebne do zrobienia naleśników zapiekanych ze szpinakiem. Wśród nich znajdują się sery: ricotta, mascarpone i parmezan, a także orzechy piniowe oraz suszone pomidory. Będzie pysznie!

Dla kogo? Naleśniki ze szpinakiem i mascarpone to kapitalny sposób na to, by przemycić do jadłospisu kontrowersyjne, zielone warzywo. Nawet największy niedowiarek da się przekonać, że szpinak wcale nie musi sprowadzać się do rozgotowanej papki, za to może smakować naprawdę fantastycznie.

Na jaką okazję? Wraz ze znajomymi od dawna planowaliście spotkanie przy stole? W ramach dania na ciepło zaserwuj naleśniki ze szpinakiem i serem zapiekane w piekarniku. Większość pracy wykonaj jeszcze przed przyjściem gości. Gdy wszyscy będą w komplecie, wystarczy, że włączysz piec i już możesz wracać do wspólnej zabawy.

Czy wiesz, że? Do szpinaku znakomicie pasuje czosnek, więc nic nie stoi na przeszkodzie, by uwzględnić go w recepturze zapiekanych naleśników ze szpinakiem. To porada uniwersalna, jednak nie należy szaleć z jego ilością, by nie zdominował smaku pozostałych składników.

Dla urozmaicenia: Gdy zależy ci na mięsnym akcencie, do naleśników ze szpinakiem zapiekanych w piekarniku możesz dodać pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka. W wegetariańskich kompozycjach bardzo dobrze sprawdzają się pieczarki i boczniaki oraz ser wegetariański.