Zapiekane naleśniki ze szpinakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

26

624 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

436 osób wydrukowało

Pobierz pdf

541 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

50 gramów

100 gramów

100 gramów

700 mililitrów

2 sztuki

10 gramów

100 gramów

300 gramów

50 mililitrów

1 sztuka

80 mililitrów

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mleko wymieszaj z mąką i jajkiem, aby powstało ciasto naleśnikowe. Jeśli ciasto będzie za gęste, rozcieńcz je do odpowiedniej konsystencji. Do ciasta dodaj część oleju i szczyptę soli. Następnie usmaż naleśniki.

Zapiekane naleśniki ze szpinakiem - Krok 1

Krok 2

Cebule pokrój i podsmaż ze szpinakiem. Dopraw do smaku gałką muszkatołową oraz ostrą papryką. Pokrój suszone pomidory i dodaj do szpinaku wraz z orzeszkami piniowymi.

Zapiekane naleśniki ze szpinakiem - Krok 2

Krok 3

Parmezan zetrzyj na tarce, mniejszą część odłóż na bok, resztę pomieszaj z serem ricotta i serem mascarpone. Następnie dopraw do smaku szczyptą gałki muszkatołowej. Właściwą ilość sera ułóż na naleśnikach, dodaj podsmażony szpinak i całość zroluj zawijając naleśnik po bokach.

Zapiekane naleśniki ze szpinakiem - Krok 3

Krok 4

Naleśniki ułóż w żaroodpornym naczyniu i zalej sosem Knorr. Wierzch posyp odrobiną sera i polej kilkoma łyżkami śmietany. Całość piecz w piekarniku w 200 ° C przez około 40 minut.

Zapiekane naleśniki ze szpinakiem - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekane naleśniki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekane naleśniki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekane naleśniki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekane naleśniki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekane naleśniki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekane naleśniki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekane naleśniki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej