Zapiekane naleśniki ze szpinakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekane naleśniki ze szpinakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

26

687 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

442 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

566 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 puszka

50 gramów

100 gramów

100 gramów

700 mililitrów

2 sztuki

10 gramów

100 gramów

300 gramów

50 mililitrów

1 sztuka

80 mililitrów

10 gramów

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mleko wymieszaj z mąką i jajkiem, aby powstało ciasto naleśnikowe. Jeśli ciasto będzie za gęste, rozcieńcz je do odpowiedniej konsystencji. Do ciasta dodaj część oleju i szczyptę soli. Następnie usmaż naleśniki.

Zapiekane naleśniki ze szpinakiem - Krok 1

Krok 2

Cebule pokrój i podsmaż ze szpinakiem. Dopraw do smaku gałką muszkatołową oraz ostrą papryką. Pokrój suszone pomidory i dodaj do szpinaku wraz z orzeszkami piniowymi.

Zapiekane naleśniki ze szpinakiem - Krok 2

Krok 3

Parmezan zetrzyj na tarce, mniejszą część odłóż na bok, resztę pomieszaj z serem ricotta i serem mascarpone. Następnie dopraw do smaku szczyptą gałki muszkatołowej. Właściwą ilość sera ułóż na naleśnikach, dodaj podsmażony szpinak i całość zroluj zawijając naleśnik po bokach.

Zapiekane naleśniki ze szpinakiem - Krok 3

Krok 4

Naleśniki ułóż w żaroodpornym naczyniu i zalej sosem Knorr. Wierzch posyp odrobiną sera i polej kilkoma łyżkami śmietany. Całość piecz w piekarniku w 200 ° C przez około 40 minut.

Zapiekane naleśniki ze szpinakiem - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekane naleśniki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekane naleśniki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekane naleśniki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekane naleśniki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekane naleśniki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekane naleśniki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekane naleśniki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekane naleśniki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej