
Składniki
300 gramów
1 puszka
50 gramów
100 gramów
100 gramów
700 mililitrów
2 sztuki
10 gramów
100 gramów
300 gramów
50 mililitrów
1 sztuka
80 mililitrów
10 gramów
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mleko wymieszaj z mąką i jajkiem, aby powstało ciasto naleśnikowe. Jeśli ciasto będzie za gęste, rozcieńcz je do odpowiedniej konsystencji. Do ciasta dodaj część oleju i szczyptę soli. Następnie usmaż naleśniki.

Krok 2
Cebule pokrój i podsmaż ze szpinakiem. Dopraw do smaku gałką muszkatołową oraz ostrą papryką. Pokrój suszone pomidory i dodaj do szpinaku wraz z orzeszkami piniowymi.

Krok 3
Parmezan zetrzyj na tarce, mniejszą część odłóż na bok, resztę pomieszaj z serem ricotta i serem mascarpone. Następnie dopraw do smaku szczyptą gałki muszkatołowej. Właściwą ilość sera ułóż na naleśnikach, dodaj podsmażony szpinak i całość zroluj zawijając naleśnik po bokach.

Krok 4
Naleśniki ułóż w żaroodpornym naczyniu i zalej sosem Knorr. Wierzch posyp odrobiną sera i polej kilkoma łyżkami śmietany. Całość piecz w piekarniku w 200 ° C przez około 40 minut.


Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekane naleśniki ze szpinakiem
Naleśniki przestały być wyłącznie tanim, mało interesującym daniem, kojarzonym przede wszystkim z ofertą barów mlecznych. Z odpowiednimi dodatkami mogą zamienić się w naprawdę efektowną potrawę, którą chętnie uraczysz gości podczas hucznego przyjęcia. Trudno w to uwierzyć? Wystarczy spojrzeć na składniki potrzebne do zrobienia naleśników zapiekanych ze szpinakiem. Wśród nich znajdują się sery: ricotta, mascarpone i parmezan, a także orzechy piniowe oraz suszone pomidory. Będzie pysznie!
Dla kogo? Naleśniki ze szpinakiem i mascarpone to kapitalny sposób na to, by przemycić do jadłospisu kontrowersyjne, zielone warzywo. Nawet największy niedowiarek da się przekonać, że szpinak wcale nie musi sprowadzać się do rozgotowanej papki, za to może smakować naprawdę fantastycznie.
Na jaką okazję? Wraz ze znajomymi od dawna planowaliście spotkanie przy stole? W ramach dania na ciepło zaserwuj naleśniki ze szpinakiem i serem zapiekane w piekarniku. Większość pracy wykonaj jeszcze przed przyjściem gości. Gdy wszyscy będą w komplecie, wystarczy, że włączysz piec i już możesz wracać do wspólnej zabawy.
Czy wiesz, że? Do szpinaku znakomicie pasuje czosnek, więc nic nie stoi na przeszkodzie, by uwzględnić go w recepturze zapiekanych naleśników ze szpinakiem. To porada uniwersalna, jednak nie należy szaleć z jego ilością, by nie zdominował smaku pozostałych składników.
Dla urozmaicenia: Gdy zależy ci na mięsnym akcencie, do naleśników ze szpinakiem zapiekanych w piekarniku możesz dodać pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka. W wegetariańskich kompozycjach bardzo dobrze sprawdzają się pieczarki i boczniaki oraz ser wegetariański.