Zapiekane naleśniki ze szpinakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

26

644 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

436 osób wydrukowało

Pobierz pdf

541 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 słoik

50 gramów

100 gramów

100 gramów

700 mililitrów

2 sztuki

10 gramów

100 gramów

300 gramów

50 mililitrów

1 sztuka

80 mililitrów

10 gramów

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mleko wymieszaj z mąką i jajkiem, aby powstało ciasto naleśnikowe. Jeśli ciasto będzie za gęste, rozcieńcz je do odpowiedniej konsystencji. Do ciasta dodaj część oleju i szczyptę soli. Następnie usmaż naleśniki.

Zapiekane naleśniki ze szpinakiem - Krok 1

Krok 2

Cebule pokrój i podsmaż ze szpinakiem. Dopraw do smaku gałką muszkatołową oraz ostrą papryką. Pokrój suszone pomidory i dodaj do szpinaku wraz z orzeszkami piniowymi.

Zapiekane naleśniki ze szpinakiem - Krok 2

Krok 3

Parmezan zetrzyj na tarce, mniejszą część odłóż na bok, resztę pomieszaj z serem ricotta i serem mascarpone. Następnie dopraw do smaku szczyptą gałki muszkatołowej. Właściwą ilość sera ułóż na naleśnikach, dodaj podsmażony szpinak i całość zroluj zawijając naleśnik po bokach.

Zapiekane naleśniki ze szpinakiem - Krok 3

Krok 4

Naleśniki ułóż w żaroodpornym naczyniu i zalej sosem Knorr. Wierzch posyp odrobiną sera i polej kilkoma łyżkami śmietany. Całość piecz w piekarniku w 200 ° C przez około 40 minut.

Zapiekane naleśniki ze szpinakiem - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekane naleśniki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekane naleśniki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekane naleśniki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekane naleśniki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekane naleśniki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekane naleśniki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekane naleśniki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej