Jesienna zupa z cykorii z orzechami i gorgonzolą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Jesienna zupa z cykorii z orzechami i gorgonzolą

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

9 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

2 sztuki

200 gramów

150 gramów

1 szczypta

1 łyżeczka

1 sztuka

4 sztuki

null

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cykorie pokrój z góry do dołu. Ostatni kawałek, ten na samym dole, jest gorzki - trzeba go wyrzucić. Gdybyś zaczął kroić od dołu, cała cykoria byłaby gorzka.

Krok 2

Zagotuj litr wody, włóż kostki rosołowe, gotuj minutę. Wlej sok z cytryny, dodaj cykorie, wymieszaj. Przykryj i gotuj na małym ogniu około 30 minut.

Krok 3

W miseczce roztrzep śmietanę z żółtkami.

Krok 4

Mąkę ziemniaczana wsyp do drugiej miseczki i rozprowadź ja 1-2 chochlami rosołu.

Krok 5

Zupę zmiksuj, ponownie ustaw na dużym ogniu, kolejno dodawaj, stale mieszając: śmietanę z żółtkami, gorgonzolę pokrojoną w kostkę oraz mąkę ziemniaczaną. Przypraw gałką muszkatołową i pieprzem. Przed podaniem posyp posiekanymi orzechami.

Pascal Pascal

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jesienna zupa z cykorii z orzechami i gorgonzolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jesienna zupa z cykorii z orzechami i gorgonzolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jesienna zupa z cykorii z orzechami i gorgonzolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jesienna zupa z cykorii z orzechami i gorgonzolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jesienna zupa z cykorii z orzechami i gorgonzolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jesienna zupa z cykorii z orzechami i gorgonzolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jesienna zupa z cykorii z orzechami i gorgonzolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Jesienna zupa z cykorii z orzechami i gorgonzolą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Szakszuka
czas przygotowania
25 min.
stopień trudności

łatwe

Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.

Czytaj więcej

Bez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.

Czytaj więcej