Jesienna zupa z cykorii z orzechami i gorgonzolą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Jesienna zupa z cykorii z orzechami i gorgonzolą

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
9 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

2 sztuki

200 gramów

150 gramów

1 szczypta

1 łyżeczka

1 sztuka

4 sztuki

null

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cykorie pokrój z góry do dołu. Ostatni kawałek, ten na samym dole, jest gorzki - trzeba go wyrzucić. Gdybyś zaczął kroić od dołu, cała cykoria byłaby gorzka.

Krok 2

Zagotuj litr wody, włóż kostki rosołowe, gotuj minutę. Wlej sok z cytryny, dodaj cykorie, wymieszaj. Przykryj i gotuj na małym ogniu około 30 minut.

Krok 3

W miseczce roztrzep śmietanę z żółtkami.

Krok 4

Mąkę ziemniaczana wsyp do drugiej miseczki i rozprowadź ja 1-2 chochlami rosołu.

Krok 5

Zupę zmiksuj, ponownie ustaw na dużym ogniu, kolejno dodawaj, stale mieszając: śmietanę z żółtkami, gorgonzolę pokrojoną w kostkę oraz mąkę ziemniaczaną. Przypraw gałką muszkatołową i pieprzem. Przed podaniem posyp posiekanymi orzechami.

Pascal Pascal

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jesienna zupa z cykorii z orzechami i gorgonzolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jesienna zupa z cykorii z orzechami i gorgonzolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jesienna zupa z cykorii z orzechami i gorgonzolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jesienna zupa z cykorii z orzechami i gorgonzolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jesienna zupa z cykorii z orzechami i gorgonzolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jesienna zupa z cykorii z orzechami i gorgonzolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jesienna zupa z cykorii z orzechami i gorgonzolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Jesienna zupa z cykorii z orzechami i gorgonzolą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
8 osób ogląda przepis:
Pizza z tortilli
czas przygotowania
20 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej