Składniki
300 gramów
1 sztuka
125 gramów
200 gramów
1 szklanka
1 sztuka
40 gramów
60 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W garnku zagotuj półtora litra wody z kostką Knorr i wrzuć soczewicę oraz ryż. Całość gotuj około 20 minut, aż oba składniki będą miękkie. Po ugotowaniu odcedź ryż z soczewicą.
Krok 2
Na rozgrzane masło wrzuć soczewicę oraz ryż. Całość duś kilka minut co jakiś czas podlewając bulionem.
Krok 3
Kurczaka pokrój na cienkie paski.
Krok 4
Teraz dodaj mięso i cebulę do ryżu.
Krok 5
Cebulę pokrój w kosteczkę i podsmaż na maśle z migdałami. Kiedy cebula będzie złota dodaj mięso z kurczaka i smaż kilka minut, aż wszystko zrobi się rumiane.
Krok 6
Dodaj posiekaną kolendrę, sos sojowy, sok z cytryny i miód. Wymieszaj i podawaj.
Dobra rada:
Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...
Czytaj więcejCiągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.
Czytaj więcej