
Składniki
300 gramów
1 sztuka
125 gramów
200 gramów
1 szklanka
1 sztuka
40 gramów
60 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W garnku zagotuj półtora litra wody z kostką Knorr i wrzuć soczewicę oraz ryż. Całość gotuj około 20 minut, aż oba składniki będą miękkie. Po ugotowaniu odcedź ryż z soczewicą.

Krok 2
Na rozgrzane masło wrzuć soczewicę oraz ryż. Całość duś kilka minut co jakiś czas podlewając bulionem.

Krok 3
Kurczaka pokrój na cienkie paski.

Krok 4
Teraz dodaj mięso i cebulę do ryżu.

Krok 5
Cebulę pokrój w kosteczkę i podsmaż na maśle z migdałami. Kiedy cebula będzie złota dodaj mięso z kurczaka i smaż kilka minut, aż wszystko zrobi się rumiane.

Krok 6
Dodaj posiekaną kolendrę, sos sojowy, sok z cytryny i miód. Wymieszaj i podawaj.


Dobra rada:
Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!
Czytaj więcejŁagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!
Czytaj więcej