Ryż z kurczakiem i soczewicą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ryż z kurczakiem i soczewicą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

187 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

76 osób wydrukowało

Pobierz pdf

149 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 sztuka

125 gramów

200 gramów

1 szklanka

1 sztuka

40 gramów

60 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku zagotuj półtora litra wody z kostką Knorr i wrzuć soczewicę oraz ryż. Całość gotuj około 20 minut, aż oba składniki będą miękkie. Po ugotowaniu odcedź ryż z soczewicą.

Ryż z kurczakiem i soczewicą - Krok 1

Krok 2

Na rozgrzane masło wrzuć soczewicę oraz ryż. Całość duś kilka minut co jakiś czas podlewając bulionem.

Ryż z kurczakiem i soczewicą - Krok 2

Krok 3

Kurczaka pokrój na cienkie paski.

Ryż z kurczakiem i soczewicą - Krok 3

Krok 4

Teraz dodaj mięso i cebulę do ryżu.

Ryż z kurczakiem i soczewicą - Krok 4

Krok 5

Cebulę pokrój w kosteczkę i podsmaż na maśle z migdałami. Kiedy cebula będzie złota dodaj mięso z kurczaka i smaż kilka minut, aż wszystko zrobi się rumiane.

Ryż z kurczakiem i soczewicą - Krok 5

Krok 6

Dodaj posiekaną kolendrę, sos sojowy, sok z cytryny i miód. Wymieszaj i podawaj.

Ryż z kurczakiem i soczewicą - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryż z kurczakiem i soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryż z kurczakiem i soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryż z kurczakiem i soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryż z kurczakiem i soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryż z kurczakiem i soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryż z kurczakiem i soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryż z kurczakiem i soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryż z kurczakiem i soczewicą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej