
Składniki
300 gramów
1 sztuka
125 gramów
200 gramów
1 szklanka
1 sztuka
40 gramów
60 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W garnku zagotuj półtora litra wody z kostką Knorr i wrzuć soczewicę oraz ryż. Całość gotuj około 20 minut, aż oba składniki będą miękkie. Po ugotowaniu odcedź ryż z soczewicą.
Krok 2
Na rozgrzane masło wrzuć soczewicę oraz ryż. Całość duś kilka minut co jakiś czas podlewając bulionem.
Krok 3
Kurczaka pokrój na cienkie paski.
Krok 4
Teraz dodaj mięso i cebulę do ryżu.
Krok 5
Cebulę pokrój w kosteczkę i podsmaż na maśle z migdałami. Kiedy cebula będzie złota dodaj mięso z kurczaka i smaż kilka minut, aż wszystko zrobi się rumiane.
Krok 6
Dodaj posiekaną kolendrę, sos sojowy, sok z cytryny i miód. Wymieszaj i podawaj.
Dobra rada:
Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Pełna składników odżywczych i chrupiąca – taka powinna być idealna fasolka szparagowa. Kluczowy okazuje się proces gotowania. Sprawdź nasze porady i ciesz się fasolką w jej najsmaczniejszym wydaniu.
Czytaj więcejSoczysty, orzeźwiający, idealny na lato – taki właśnie jest arbuz! Czy wiesz, jak pokroić arbuza, by nie zrobić zbędnego bałaganu w kuchni? Jest na to, co najmniej kilka sprytnych sposobów.
Czytaj więcej