
Składniki
300 gramów
1 sztuka
125 gramów
200 gramów
1 szklanka
1 sztuka
40 gramów
60 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W garnku zagotuj półtora litra wody z kostką Knorr i wrzuć soczewicę oraz ryż. Całość gotuj około 20 minut, aż oba składniki będą miękkie. Po ugotowaniu odcedź ryż z soczewicą.

Krok 2
Na rozgrzane masło wrzuć soczewicę oraz ryż. Całość duś kilka minut co jakiś czas podlewając bulionem.

Krok 3
Kurczaka pokrój na cienkie paski.

Krok 4
Teraz dodaj mięso i cebulę do ryżu.

Krok 5
Cebulę pokrój w kosteczkę i podsmaż na maśle z migdałami. Kiedy cebula będzie złota dodaj mięso z kurczaka i smaż kilka minut, aż wszystko zrobi się rumiane.

Krok 6
Dodaj posiekaną kolendrę, sos sojowy, sok z cytryny i miód. Wymieszaj i podawaj.


Dobra rada:
Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej