Jak ugotować ryżankę? Jak zrobić?
Zastanawiacie się, jak ugotować ryżankę, czyli ryżową zupę na rosole? Ryżanka to łatwa zupa umożliwiająca wykorzystanie rosołu z poprzedniego dnia i jednocześnie ciekawa alternatywa dla kultowej pomidorowej.
Jak ugotować ryżankę w najprostszej wersji?
Do przygotowania ryżanki, czyli jednej z najpopularniejszy zup polskich, najlepiej wykorzystać ugotowany wcześniej rosół, bo wtedy zrobienie zupy jest szybsze. Jeśli zostało wam trochę rosołu z niedzieli i nie wiecie, jak go wykorzystać, to do ryżanki będzie wprost idealny. Do zupy potrzebujecie białego ryżu, pieprzu, ewentualnie przyprawy do bulionu i marchewki.
Jeśli przygotowujecie ryżankę na gotowym rosole, nie musicie dodawać do niej innych warzyw – wystarczy wrzucić do gotującego się rosołu 2-3 garście ryżu i zetrzeć do garnka jedną marchewkę. Na koniec doprawia się zupę i podaje gorącą w talerzach lub w bulionówkach. Gotowa ryżanka wygląda jak krupnik, ale zamiast kaszy zawiera ryż.
Jak zrobić ryżankę w domu?
Nieco inaczej przepis będzie wyglądał w momencie gotowania ryżanki od podstaw. W takiej sytuacji należy przygotować takie składniki jak na rosół: mięso, włoszczyznę, przyprawy i oczywiście duży garnek. Pierwszym krokiem jest ugotowanie rosołu, a następnie wyłowienie z niego mięsa, kości i warzyw. Do czystego rosołu należy wsypać ryż i gotować go w nim do miękkości. Ugotowane warzywa najlepiej pokroić w drobną kostkę lub posiekać i wrzucić z powrotem do zupy. Na koniec doprawia się ryżankę do smaku i dekoruje siekaną natką. Zupę można też zabielić niewielką ilością śmietany 30%.
Komentarze (0)