Jak zrobić ryż preparowany? Jak powstaje?

Chcecie wiedzieć, jak powstaje ryż preparowany i jak go zrobić samodzielnie? Czy w domowych warunkach w ogóle jest to możliwe? Puszyste, dmuchane ziarenka nie tylko są świetną przekąską, ale także składnikiem wielu smacznych deserów, dla wielu będących przyjemnym wspomnieniem dzieciństwa. Które dania warto przygotować z dodatkiem chrupiącego ryżu? Z nami dowiecie się wszystkiego o popularnym przysmaku. Zapraszamy!

Jak się produkuje ryż preparowany?

Chcecie wiedzieć, jak się robi ryż preparowany? Jak powstaje ten popularny od lat przysmak? Aby zwyczajne ziarenka nabrały objętości i charakterystycznego smaku, muszą być poddane równocześnie działaniu trzech czynników – pary wodnej, wysokiej temperatury i ciśnienia. Pod wpływem tych parametrów dochodzi do gwałtownego nadęcia ryżu, który równocześnie staje się miękki i bardzo lekki. Firmy specjalizujące się w produkcji tej przekąski wyposażone są w specjalne urządzenia umożliwiające preparowanie nasion, dlatego w warunkach domowych uzyskanie tak puszystych ziaren jest praktycznie niemożliwe. Na szczęście dmuchany ryż jest ogólnodostępnym produktem i można go wykorzystać do przygotowania wielu smacznych przekąsek, takich jak ciasta, torty, batoniki czy desery lodowe. Często wchodzi również w skład muesli spożywanych na śniadanie wraz z mlekiem lub jogurtem.

Ryż preparowany – jak zrobić w domu? Przepis na szyszki

Wśród wielu różnorodnych przepisów na przekąski z dodatkiem chrupiącego ryżu największym powodzeniem cieszą się niewielkich rozmiarów szyszki, w skład których wchodzą jedynie 4 produkty: dmuchane ziarna, cukierki krówki, masło oraz niewielka ilość kakao. Jak zrobić ryż preparowany z dodatkiem karmelu? Wystarczy w ustawionym na niewielkim ogniu garnku rozpuścić powoli masło i krówki, nie zapominając o ciągłym mieszaniu. Gdy masa stanie się jednolita i gorąca, należy rozprowadzić w niej kakao, a na koniec dodać ziarna ryżu i całość dokładnie wymieszać. Z przestudzonej, ale wciąż ciepłej masy formujcie w dłoniach niewielkie owalne kształty, odłóżcie je na papier do pieczenia i odczekajcie, aż stężeją. Takie szyszki z karmelem oprócz wybornego smaku mają jeszcze jedną wielką zaletę – nie trzeba ich wypiekać!

Jak zrobić ryż preparowany w czekoladzie?

Preparowane ziarenka mają łagodny, nieznacznie słodki smak, dlatego dobrze pasują do wielu rodzajów deserów lub przekąsek. Chcecie wiedzieć, jak się robi ryż preparowany w czekoladzie? Przygotujcie mleczną albo gorzką tabliczkę czekolady, troszeczkę masła, które ustabilizuje powstałą masę, oraz dmuchany ryż. W kąpieli wodnej rozpuście pierwsze dwa składniki, a gdy już się połączą, dorzućcie preparowane ziarenka. Zastygające ciasto formujcie w dowolne kształty – szyszki, kulki albo prostopadłościany. W ten sam sposób możecie przygotować batony z białej czekolady lub mieszane – układając w wąskim naczyniu (np. keksówce) na sobie poszczególne warstwy jasne i ciemne. Gotowy preparowany ryż z czekoladą jest doskonałą przekąską do pracy czy popołudniowej kawy.

Pyszne i kolorowe kule muesli

Wielobarwne kule muesli nie tylko doskonale się prezentują, ale także mile zaskakują nietuzinkowym smakiem. Po ich spróbowaniu na pewno będziecie chcieli jeszcze raz mieć okazję delektować się owocowo-słodkim przysmakiem z dodatkiem chrupiącego ryżu. W skład kulek dodatkowo mogą wchodzić dowolne nasiona (słonecznik, siemię lniane, dynia), rozdrobnione orzechy, płatki owsiane, kandyzowane skórki cytrusowe, a nawet takie bakalie jak rodzynki czy wiórki kokosowe. Bazą przekąski są miód i odrobina brązowego cukru, które umożliwiają połączenie wszystkich składników w apetyczną całość.

Inne przysmaki z ryżem preparowanym

Choć najbardziej znanym deserem z dodatkiem preparowanego ryżu są słodkie szyszki, batony lub wieloskładnikowe kule, to dmuchane ziarenka znalazły również inne zastosowanie wśród przepisów na niektóre ciasta. Wchodząc w skład niektórych warstw z masy, nadają wypiekom większej lekkości i bardziej gęstej konsystencji. Najchętniej są łączone z kajmakiem albo czekoladą, a ułożone na wierzchu wypieków wraz z wiórkami czekolady lub w polewie mogą się stać nietuzinkową, subtelnie słodką i przyjemnie chrupiącą dekoracją. Smacznego!