Szyszki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szyszki

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

766

1681 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

3343 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

26336 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

80 gramów

300 gramów

0.5 sztuki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku umieścić masło i krówki. Podgrzewać na małym ogniu stale mieszając.

Szyszki - Krok 1

Krok 2

Do gładkiej, gorącej masy dodać łyżeczkę kakao i dokładnie wymieszać.

Szyszki - Krok 2

Krok 3

Wsypać do garnka ryż, dokładnie wymieszać. Lekko przestudzić i z jeszcze ciepłej masy formować w dłoniach szyszki o wielkości ok. 4-5 cm.

Szyszki - Krok 3
1

Opinie o przepisie

  • Anna Zdrowak

    Anna Zdrowak , 14.12.2020

    Tak. Uwielbiane przez całą rodzinę. Teraz robi je moja córka ponieważ uczeń przerósł mistrza i jej po prostu wychodzą lepsze

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szyszki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szyszki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szyszki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szyszki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szyszki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szyszki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szyszki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szyszki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej

przepisy.pl - SzyszkiSzyszki

Dziecinnie prosty przepis na szyszki, który udaje się zawsze. Grono jego wielbicieli stale się powiększa, a to za sprawą nieskomplikowanych składników użytych w pomysłowy sposób. Szyszki z ryżu preparowanego są w stanie połączyć przy stole osoby o najbardziej zróżnicowanych upodobaniach kulinarnych. Sprawdźcie sami!

Dla kogo?

Nie lubicie czekać na wyrośnięcie ciasta drożdżowego i przygotowywać w ogromnym skupieniu wielopiętrowych tortów? Doskonale się składa, bo z prostymi szyszkami z mleka w proszku poradzą sobie nawet ci kucharze, którzy do tej pory przyrządzali najwyżej kanapki.

Na jaką okazję?

Szyszki z ryżu preparowanego to świetny pomysł, gdy spontanicznie postanowiliście zaprosić znajomych na popołudnie i chcecie podać do herbaty coś słodkiego. Ich kształt i wielkość zależą tylko od Was, więc z powodzeniem zrobicie z nich poręczną przekąskę na przyjęcie.

Czy wiesz, że?

Podstawą przepisu na szyszki z mlekiem w proszku jest ryż preparowany, nazywany także dmuchanym. Powstaje z białych ziaren ryżu poddanych działaniu pary wodnej w wysokiej temperaturze.

Dla urozmaicenia:

Z rozpuszczonej czekolady deserowej przygotujcie apetyczną polewę do szyszek czekoladowych.