Szyszki

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

756

1320 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

3243 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

25887 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

0.5 szklanki

1 szklanka

3 łyżki

1 opakowanie

2 szklanki

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W rondelku rozpuść Kasię, dodaj cukier, kakao i wodę.

Szyszki - Krok 1

Krok 2

Dodaj krówki i mieszaj aż masa stanie się jednolita i gładka.

Szyszki - Krok 2

Krok 3

Masę zdejmij z ognia i dodaj do niej kilka kropli aromatu.

Szyszki - Krok 3

Krok 4

Jeszcze ciepłą masę przełóż do miski i połącz z mlekiem w proszku.

Szyszki - Krok 4

Krok 5

Wsyp ryż i dokładnie wymieszaj.

Szyszki - Krok 5

Krok 6

Masę nabieraj łyżką i formuj w dłoniach niewielkie szyszki. Ułóż na papierze do pieczenia i odstaw w chłodne miejsce do zastygnięcia.

Szyszki - Krok 6
75

Opinie o przepisie

  • Janina Kozlowska

    Janina Kozlowska

    Smaki dziecinstwa

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomasz Pakuła

    Tomasz Pakuła

    Miami

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Martyna Skotnicka

    Martyna Skotnicka

    Bardzo fajny przepis. Polecam!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Marczydło

    Beata Marczydło

    zrobiłam i ryż nie jest chrupiące tylko taki rozmoknięty, są inne niż pamiętam z dzieciństwa. ...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna M-k

    Anna M-k

    Mam mleko w proszku INSTANT czy tego mleka daje się tyle co w przepisie? Dziękuję za odpowiedź.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna M-k

    Anna M-k

    Mam w domu mleko w proszku INSTANT czy tego mleka daje się tyle co w przepisie czy mniej? Dziękuję za odpowiedź

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gosia Gotfryd

    Gosia Gotfryd

    Jest jakis sposob na uzycie mniej tluszczu?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Helena Arciszewska

    Helena Arciszewska

    JA CZESTO ROBILAM SAMA TAKIE

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Pe

    Ewa Pe

    Dominika Peszko to Ty mnie ich nauczyłaś... pychotka :*

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Stefanowska

    Justyna Stefanowska

    Izabella Stefanowska siostra zrob :) przyjade na kawke ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Helena Ciemięga

    Anna Helena Ciemięga

    Dobrze sobie przypomniac slodkosci z lat dziecięcych zaraz zrobię dla moich wnuczek...to niezapomniane smaki.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiesław Jasiński

    Wiesław Jasiński

    Miodzio

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Evi HB

    Evi HB

    pychotki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirela Olszyk

    Mirela Olszyk

    Pyszne robilam je

    Odpowiedz Odpowiedz
  • MadziaRa ES

    MadziaRa ES

    Barbara Gugała 1/4 szklanki wody, 1 szklanka cukru (ja daję mniej), 1 kostka margaryny, ciemne kakao, to wymieszać i zagotować Do tego dodać 20 dag mleka w proszku, 25 dag ciastek-herbatników, bakalie, a reszta co podniebienie podpowiada. Smacznego.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • MadziaRa ES

    MadziaRa ES

    Najlepszy na świecie z przepisu mojej kochanej babci!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zosia Spychaj

    Zosia Spychaj

    Tak i dupka rośnie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Kołodziejczyk

    Anna Kołodziejczyk

    Pamiętam , babcia takie robiła. Palce lizać.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirosław Elwira Przepióra

    Mirosław Elwira Przepióra

    Szyszki są pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirosław Elwira Przepióra

    Mirosław Elwira Przepióra

    jest pyszny i boski uwielbiam go a ten wyglada wyjątkowo - pozdrawiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Gugała

    Barbara Gugała

    Zgubilam przepis dobry moglabym poprosic o skladniki.pozdraeiam wyglada super.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Gugała

    Barbara Gugała

    Robie do dziś dla wnusia .bardzo fajne slodkosci.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ilona Rakowska

    Ilona Rakowska

    Ja tez dzieci bardzo lubily .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sylwia Pochyła

    Sylwia Pochyła

    Jadłam jako dziecko, teraz jem razem z moimi córkami.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Porwisz

    Joanna Porwisz

    Bratóweczka ....a wiesz ze w sobotę sie widzimy;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Błachut

    Małgorzata Błachut

    Cała blacha, a nie tabliczka 10 dkg ☺ mniam!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ja Ga

    Ja Ga

    Zaponiałam o tym smakołyku, a uwielbiałam te szyszki w dzieciństwie! Lecę na zakupy!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Michalak

    Elżbieta Michalak

    Anna Mysza - spójrz co znalazłam! O tym właśnie wspominałam w poniedziałek

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Olga Zielinska

    Olga Zielinska

    Mmmm pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna Waszczyńska

    Grażyna Waszczyńska

    Oj pamiętam ten smak

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szyszki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szyszki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szyszki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szyszki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szyszki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szyszki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szyszki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - SzyszkiSzyszki

Masz ochotę na słodką przekąskę, którą przyrządzisz w zaledwie kilkanaście minut, i to bez użycia piekarnika? Ten przepis będzie odpowiedni. Szyszki, których podstawowym składnikiem jest ryż preparowany, połączony z krówkami, daje bardzo słodki i smaczny efekt. Jeśli chodzi o wybór krówek, wybierz te miękkie i ciągnące – rozpuszczą się najszybciej. Przekąska będzie odpowiednia zarówno na święta, jak i na co dzień. Masę kakaową oraz krówki (użyj zwykłych lub czekoladowych) rozpuść w garnku, na małym ogniu, do momentu, aż masa będzie jednolita i gładka. Zamiast krówek sprawdzi się także ciepła masa kajmakowa. Dodane kakao nada szyszkom ciemnego koloru. Jeśli chcesz, wlej parę kropli aromatu waniliowego albo cytrynowego (dodaj też soku z cytryny – sprawdzi się tak samo dobrze). Kiedy masa będzie gotowa, wsypuj ryż partiami, ciągle mieszając. Formuj kształty, kiedy będzie jeszcze ciepła, pamiętając, że jedna szyszka, to mniej więcej jedna duża łyżka. Tak przygotowane słodkości, odstaw do stężenia (możesz użyć w tym celu papilotek). Wypróbuj nasz przepis na szyszki. Życzymy smacznego!