
Składniki
80 gramów
300 gramów
0.5 sztuki
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W garnku umieścić masło i krówki. Podgrzewać na małym ogniu stale mieszając.

Krok 2
Do gładkiej, gorącej masy dodać łyżeczkę kakao i dokładnie wymieszać.

Krok 3
Wsypać do garnka ryż, dokładnie wymieszać. Lekko przestudzić i z jeszcze ciepłej masy formować w dłoniach szyszki o wielkości ok. 4-5 cm.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Podobne przepisy
Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.
Czytaj więcejŻurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szyszki
Dziecinnie prosty przepis na szyszki, który udaje się zawsze. Grono jego wielbicieli stale się powiększa, a to za sprawą nieskomplikowanych składników użytych w pomysłowy sposób. Szyszki z ryżu preparowanego są w stanie połączyć przy stole osoby o najbardziej zróżnicowanych upodobaniach kulinarnych. Sprawdźcie sami!
Dla kogo?
Nie lubicie czekać na wyrośnięcie ciasta drożdżowego i przygotowywać w ogromnym skupieniu wielopiętrowych tortów? Doskonale się składa, bo z prostymi szyszkami z mleka w proszku poradzą sobie nawet ci kucharze, którzy do tej pory przyrządzali najwyżej kanapki.
Na jaką okazję?
Szyszki z ryżu preparowanego to świetny pomysł, gdy spontanicznie postanowiliście zaprosić znajomych na popołudnie i chcecie podać do herbaty coś słodkiego. Ich kształt i wielkość zależą tylko od Was, więc z powodzeniem zrobicie z nich poręczną przekąskę na przyjęcie.
Czy wiesz, że?
Podstawą przepisu na szyszki z mlekiem w proszku jest ryż preparowany, nazywany także dmuchanym. Powstaje z białych ziaren ryżu poddanych działaniu pary wodnej w wysokiej temperaturze.
Dla urozmaicenia:
Z rozpuszczonej czekolady deserowej przygotujcie apetyczną polewę do szyszek czekoladowych.