Szyszki z ryżu preparowanego i krówek - przepis | Przepisy.pl pixel

Szyszki

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

768

1836 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

3398 osób wydrukowało

Pobierz pdf

26562 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

80 gramów

300 gramów

0.5 sztuki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku umieścić masło i krówki. Podgrzewać na małym ogniu stale mieszając.

Szyszki - Krok 1

Krok 2

Do gładkiej, gorącej masy dodać łyżeczkę kakao i dokładnie wymieszać.

Szyszki - Krok 2

Krok 3

Wsypać do garnka ryż, dokładnie wymieszać. Lekko przestudzić i z jeszcze ciepłej masy formować w dłoniach szyszki o wielkości ok. 4-5 cm.

Szyszki - Krok 3
10

Opinie o przepisie

  • Ewelina

    Ewelina , 23.12.2021

    TAK, my też uwielbiamy krówki, jednak ostatnio robimy je z kaszy jaglanej ekspardowanej dzięki czemu można z nich formować małe kuleczki w sam raz do małej dzieciejec rączki jako drobny deserek

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna

    Katarzyna , 19.12.2021

    TAK. Szyszki to mój smak z dzieciństwa! Są pyszne, te z przepisu również. Jednak moja mama zawsze cukierki miesza pół na pół: krówki i toffi (a cierpliwy tata, czasami musi zjeździć pół miasta, aby znaleźć odpowiednie składniki). Polecam wypróbować takie połączenie :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Daria Jankowska

    Daria Jankowska , 19.12.2021

    TAK. Uwielbiam te szyszki, szczególnie jako świąteczny przysmak, idealnie można je ozdobić! Przepis można trochę zmodyfikować i dodać kakao, orzechy, a nawet bakalie! Wyglądają nadal cudnie i smakują również nie gorzej :) Moja babcia robiła je dodając np. suszoną żurawinę, to fajnie przełamywało słodycz. Ja stawiam na mieszanki bakalii! Polecam wypróbować! :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewelina  Gro

    Ewelina Gro , 08.12.2021

    TAK. Zawsze, gdy jestem na straganie i sprzedają szyszki biorę dwa rodzaje - jednej jasny dla mnie i drugi ciemny dla męża. Zdecydowanie wolę te jasne, bez kakao. Jak robię szyszki w domu wtedy również nie dodaję kakao i są bardziej słodkie i mleczne zarazem. Polecam tą wersję :(

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Klaudia Koz

    Klaudia Koz , 06.12.2021

    TAK * kiedyś dodałam do masy trochę płatków migdałowych - niesamowity smak

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena

    Magdalena , 06.12.2021

    TAK. Na samym początku po dodaniu masła i krówek dodaję pianki marshmallow, które świetnie łączą się smakiem z krówkami. Powstaje istna bomba kaloryczna, ale przecież najważniejszy jest ten wspaniały smak!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka

    Agnieszka , 03.12.2021

    Smak dzieciństwa przekazany moim dzieciom często gości w moim domu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Oleszak

    Joanna Oleszak , 02.12.2021

    Tak* można jeszcze dodawać cukierki Irysy, polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Asiek

    Asiek , 02.12.2021

    Można też użyć cukierków Irysy, polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Zdrowak

    Anna Zdrowak , 14.12.2020

    Tak. Uwielbiane przez całą rodzinę. Teraz robi je moja córka ponieważ uczeń przerósł mistrza i jej po prostu wychodzą lepsze

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szyszki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szyszki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szyszki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szyszki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szyszki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szyszki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szyszki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szyszki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dynia to wyjątkowo pyszne warzywo, z którego można stworzyć wiele potraw. Jedną z nich jest zupa krem, która doskonale sprawdzi się w chłodniejsze dni. Zastanawiacie się, który rodzaj dyni najlepiej pasuje do tego dania?
Przychodzimy z pomocą!

Czytaj więcej

Pełen kosz grzybów leśnych to zdecydowany powód do dumy, jednak po przyniesieniu go do domu, pojawia się pytanie, jak oczyścić grzyby z ziemi, niechcianych liści i igieł? Warto pamiętać, że inaczej będziemy czyścić grzyby do marynowania i gotowania, a inaczej – suszenia i mrożenia.

Czytaj więcej

przepisy.pl - SzyszkiSzyszki

Dziecinnie prosty przepis na szyszki, który udaje się zawsze. Grono jego wielbicieli stale się powiększa, a to za sprawą nieskomplikowanych składników użytych w pomysłowy sposób. Szyszki z ryżu preparowanego są w stanie połączyć przy stole osoby o najbardziej zróżnicowanych upodobaniach kulinarnych. Sprawdźcie sami!

Dla kogo?

Nie lubicie czekać na wyrośnięcie ciasta drożdżowego i przygotowywać w ogromnym skupieniu wielopiętrowych tortów? Doskonale się składa, bo z prostymi szyszkami z mleka w proszku poradzą sobie nawet ci kucharze, którzy do tej pory przyrządzali najwyżej kanapki.

Na jaką okazję?

Szyszki z ryżu preparowanego to świetny pomysł, gdy spontanicznie postanowiliście zaprosić znajomych na popołudnie i chcecie podać do herbaty coś słodkiego. Ich kształt i wielkość zależą tylko od Was, więc z powodzeniem zrobicie z nich poręczną przekąskę na przyjęcie.

Czy wiesz, że?

Podstawą przepisu na szyszki z mlekiem w proszku jest ryż preparowany, nazywany także dmuchanym. Powstaje z białych ziaren ryżu poddanych działaniu pary wodnej w wysokiej temperaturze.

Dla urozmaicenia:

Z rozpuszczonej czekolady deserowej przygotujcie apetyczną polewę do szyszek czekoladowych.