Ciasto 3 bit: bez pieczenia, na herbatnikach | Przepisy.pl pixel

3 bit na herbatnikach

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

575

3018 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
120 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

4953 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

20282 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 mililitrów

300 gramów

60 gramów

250 mililitrów

50 gramów

1.5 łyżki

1 łyżeczka

120 gramów

90 gramów

1 łyżka

0.5 opakowania

1 sztuka

1 opakowanie

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W rondlu zagotuj wodę i wstaw w nim puszkę skondensowanego mleka, gotuj na małym ogniu ok. 2 h.

3 bit na herbatnikach - Krok 1

Krok 2

W misce roztrzep w 1 szklance mleka obie mąki, budyń i jajko.

3 bit na herbatnikach - Krok 2

Krok 3

Resztę mleka zagotuj w rondlu z masłem, cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj wcześniej wymieszany budyń i ciągle mieszając zagotuj. Przykryj budyń bezpośrednio kawałkiem folii, aby nie powstał kożuch. Odstaw w chłodne miejsce do wystudzenia.

3 bit na herbatnikach - Krok 3

Krok 4

Ubij śmietanę. Wcześniej namoczoną żelatynę rozpuść w 100 ml gotującej się wody. Śmietanę dodaj do żelatyny porcjami, cały czas mieszając.

3 bit na herbatnikach - Krok 4

Krok 5

Na suchej patelni upraż migdały.

3 bit na herbatnikach - Krok 5

Krok 6

Foremkę wyłóż pergaminem, następnie warstwą herbatników, schłodzonym budyniem, kolejną warstwę herbatników, masą karmelową, na koniec warstwą herbatników oraz ubitą śmietaną. Całość posyp migdałami i startą na tarce mleczną czekoladą.

3 bit na herbatnikach - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Herbatniki można zamienić na słone krakersy. Idealne przełamią słodycz karmelu.

20

Opinie o przepisie

  • Ilonka

    Ilonka , 16.09.2022

    Ciasto MEGA! :)) Wyszło za pierwszym razem. Rodzinka prosi o więcej, polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ania

    Ania , 08.05.2022

    Przepis na śmietankę na wierzch zawiera chyba jakiś błąd, dwa razy robiłam i się nie udała. Szkoda czasu i produktów.

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Kuchcik Mat

    Kuchcik Mat , 25.03.2022

    Ciasto przepyszne i proste, bo nawet mi się udało. ;) Nie wymaga pieczenia. Ciasto posypałem orzechami i gorzką czekoladą. Przygotowałem na imieniny żony, była zachwycona.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sara

    Sara , 31.12.2021

    TAK Jak najbardziej polecam upichcić ciacho z tego właśnie przepisu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • e7cba58047d6f18f3dc94b75664a3f d41d8cd98f00b204e9800998ecf842

    e7cba58047d6f18f3dc94b75664a3f d41d8cd98f00b204e9800998ecf842 , 30.12.2021

    TAK. To najlepsze ciasto na zimno jakie jadłam. Nie dziwię się, że ma tak wielu fanów. Po prostu rozpływa się w ustach. Ja jednak trochę modyfikuję przepis. Zamiast gotować skondensowane mleko, daję gotową masę krówkową w różnych smakach (tradycyjna, orzechowa, kakaowa). Budyń robię z krupczatki z cukrem wanilinowym. W zależności od składników, które posiadam jedna lub więcej warstw jest z krakersów. Czasem ciasto było tylko na herbatnikach bądź tylko na krakersach. Innym razem był to po prostu 2 bit, bo nie miałam śmietanki. Zamiast śmietanki używałam też masła orzechowego. Bez problemu można też przygotować 3 bit w wersji wegańskiej: budyń ugotować na mleku roślinnym, ciasto przekładać krakersami (herbatniki mają w składzie mleko bądź serwatkę), zamiast masy krówkowej dać masło orzechowe, ubić wege śmietankę (lub zrobić ciasto bez niej) i posypać gorzką czekoladą.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna

    Joanna , 26.12.2021

    TAK. To ciasto, które uwielbiają u mnie w domu, często je robię. Tylko ja nie robię na herbatnikach, ale na cienkim biszkopcie. Na wierzch posypuję startą czekoladà, słodkie, ale przepyszne.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ola Nowak

    Ola Nowak , 22.12.2021

    Ciasto jest przepyszne, ale bardzo słodkie. Jeśli ktoś chciałby przełamać słodki smak budyniu i kajmaku, polecam zrobić dodatkową warstwę i przełożyć ją kwaśnym dżemem - np czerwona porzeczka. Dodaje charakteru i przełamuje słodkość ciasta. Polecam!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna Bobicz

    Grażyna Bobicz , 19.12.2021

    Tak* Moje ulubione :) Ja zamiast gotowanego budyniu używam kremu do karpatki ,wystarczy ubić z mlekiem i gotowe. Nie gotuję również mleka w puszce tylko kupuję gotową masę kajmakową. Ciasto jest tak samo pyszne ale robi się szybciej i jest lżejsze. :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kinga

    Kinga , 13.12.2021

    TAK. Uwielbiam 3 bita na herbatnikach. Ja lunię użyć herbatników maślanych i daję po prostu masę krówkową a potem budyniową czasem dodaję do niej kakao. Górę posypuję gorzką czekoladą lub gorzkim kakao.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Natalia

    Natalia , 10.12.2021

    TAK* Ciasto uwielbiane w moim domu. Ja na wierzch sypie słonecznik, który wcześniej delikatnie prażę na suchej patelni. Jest obłędny.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna

    Anna , 04.12.2021

    Tak. Ciasto 3 bit to jedno z moich ulubionych. Ja jednak wole jak słodycz ciasta podbija delikatnie sól. Zamiat herbatnikow daje krakersy i dosypuje na masę krówkową pokrojone orzeszki ziemne. Ciasto jest obłędne. Niestety ma jedną wadę... Ma kalorii....? Chyba bardzo dużo, ale kto się czasem nie lubi rozpieszczać ?!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Skórzyńska

    Ewa Skórzyńska , 02.12.2021

    TAK* Bardzo dobre ciasto, na każde swięta robię gdyż nie wymaga pieczenia, jeśli ktoś chce zaoszczędzić na czasie to mozna 1 warstwę zastąpić zwyklą masą budyniowa, budyń z cukrem pudrem + utarte masło. 3 bit jest dość słodki więc czasem na wierzch sypię kakao, i można sypnąć ozdoby śniezynki cukrowe, i mamy efektowne wigilijne ciasto :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ann

    Ann , 08.10.2021

    I co robić ze skondensowanym mlekiem ?? Któro 2h się gotuje

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Ewa

    Ewa , 11.07.2021

    Z czego powstaje masa karmelowa wymieniona w Kroku 6?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (2)
  • Anna M

    Anna M , 13.12.2020

    TAK. 3 bit to jest hit! 3 bit na herbatnikach ma same zalety: nie wymaga pieczenia, jest przepyszne, wygląda ciekawie dzięki różnym warstwom. Nie miałam trudności z jego przygotowaniem, bo przepis jest naprawdę bardzo dobry. Trochę czasu wymaga przygotowanie ciasta, ale warto. Zdecydowanie warto, bo ciasto smakuje WYŚMIENICIE.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia Dimić

    Kasia Dimić , 03.12.2020

    TAK ,,3 bit na herbatnikach" to atrakcyjne ciasto dzięki pysznym warstwom. Idealne na święta, gdy chcemy rozpieścić podniebienie swoje i bliskich nam osób lub podać coś niebanalnego do kawy gościom. Jest czasochłonne, ale warto poświęcić te godziny, bo efekt końcowy jest rewelacyjny i robi wrażenie.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • 3 bit na herbatnikach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • 3 bit na herbatnikach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • 3 bit na herbatnikach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • 3 bit na herbatnikach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • 3 bit na herbatnikach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • 3 bit na herbatnikach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • 3 bit na herbatnikach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • 3 bit na herbatnikach - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Tarta czekoladowa
czas przygotowania
80 min.
stopień trudności

łatwe

Dynia to wyjątkowo pyszne warzywo, z którego można stworzyć wiele potraw. Jedną z nich jest zupa krem, która doskonale sprawdzi się w chłodniejsze dni. Zastanawiacie się, który rodzaj dyni najlepiej pasuje do tego dania?
Przychodzimy z pomocą!

Czytaj więcej

Pełen kosz grzybów leśnych to zdecydowany powód do dumy, jednak po przyniesieniu go do domu, pojawia się pytanie, jak oczyścić grzyby z ziemi, niechcianych liści i igieł? Warto pamiętać, że inaczej będziemy czyścić grzyby do marynowania i gotowania, a inaczej – suszenia i mrożenia.

Czytaj więcej

przepisy.pl - 3 bit na herbatnikach3 bit na herbatnikach

Miłośnikom słodyczy nie trzeba przedstawiać ciasta bez pieczenia, które chcemy wam dziś zaproponować, jako alternatywę dla tradycyjnych, domowych placków. 3 bit na krakersach – bo o nim mowa – to połączenie chrupkości herbatników, delikatności masy kajmakowej i lekkości bitej śmietany. Już sama lektura receptury pobudza kubki smakowe, a co dopiero spróbowanie tego pysznego ciasta na krakersach. Skorzystajcie z naszej propozycji na domowy 3 bit, a jesteśmy pewni, że specjał ten na stałe zagości w waszych domach.

Dla kogo?

Dla każdego, kto lubi przepisy na desery bez pieczenia.

Na jaką okazję?

3 bit na krakersach sprawdzi się zawsze, a szczególnie podczas wyjątkowych okazji. Pamiętajcie więc o przepisie zawsze, gdy zapraszacie rodzinę czy znajomych na domowe przyjęcie.

Czy wiesz, że?

Konsystencja samodzielnie przygotowanego kajmaku zależy od czasu podgrzewania mleka skondensowanego. Jeśli zbyt długo puszka pozostanie w wodzie – masa będzie przypominała galaretkę.

Dla urozmaicenia:

Doskonałą dekoracją domowego ciasta 3 bit są rozdrobnione orzechy oraz odrobina kakao.