Ciasto 3 Bit bez pieczenia na krakersach – Zobacz na przepisy.pl pixel

3 bit na herbatnikach

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

570

2893 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
120 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

4814 osób wydrukowało

Pobierz pdf

19653 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 mililitrów

300 gramów

60 gramów

250 mililitrów

50 gramów

1.5 łyżki

1 łyżeczka

120 gramów

90 gramów

1 łyżka

0.5 opakowania

1 sztuka

1 opakowanie

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W rondlu zagotuj wodę i wstaw w nim puszkę skondensowanego mleka, gotuj na małym ogniu ok. 2 h.

3 bit na herbatnikach - Krok 1

Krok 2

W misce roztrzep w 1 szklance mleka obie mąki, budyń i jajko.

3 bit na herbatnikach - Krok 2

Krok 3

Resztę mleka zagotuj w rondlu z masłem, cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj wcześniej wymieszany budyń i ciągle mieszając zagotuj. Przykryj budyń bezpośrednio kawałkiem folii, aby nie powstał kożuch. Odstaw w chłodne miejsce do wystudzenia.

3 bit na herbatnikach - Krok 3

Krok 4

Namocz żelatynę w 100 ml zimnej wody, aby zgęstniała. Na suchej patelni upraż migdały.

3 bit na herbatnikach - Krok 4

Krok 5

Schłodzoną śmietankę ubij na puszystą pianę i połącz z żelatyną.

3 bit na herbatnikach - Krok 5

Krok 6

Foremkę wyłóż pergaminem, następnie warstwą herbatników, schłodzonym budyniem, kolejną warstwę herbatników, masą karmelową, na koniec warstwą herbatników oraz ubitą śmietaną. Całość posyp migdałami i startą na tarce mleczną czekoladą.

3 bit na herbatnikach - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Herbatniki można zamienić na słone krakersy. Idealne przełamią słodycz karmelu.

7

Opinie o przepisie

  • Ann

    Ann , 08.10.2021

    I co robić ze skondensowanym mlekiem ?? Któro 2h się gotuje

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Ewa

    Ewa , 11.07.2021

    Z czego powstaje masa karmelowa wymieniona w Kroku 6?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (2)
  • Anna M

    Anna M , 13.12.2020

    TAK. 3 bit to jest hit! 3 bit na herbatnikach ma same zalety: nie wymaga pieczenia, jest przepyszne, wygląda ciekawie dzięki różnym warstwom. Nie miałam trudności z jego przygotowaniem, bo przepis jest naprawdę bardzo dobry. Trochę czasu wymaga przygotowanie ciasta, ale warto. Zdecydowanie warto, bo ciasto smakuje WYŚMIENICIE.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia Dimić

    Kasia Dimić , 03.12.2020

    TAK ,,3 bit na herbatnikach" to atrakcyjne ciasto dzięki pysznym warstwom. Idealne na święta, gdy chcemy rozpieścić podniebienie swoje i bliskich nam osób lub podać coś niebanalnego do kawy gościom. Jest czasochłonne, ale warto poświęcić te godziny, bo efekt końcowy jest rewelacyjny i robi wrażenie.

    Odpowiedz Odpowiedz
Pamiętaj, żeby być zalogowanym, jeśli chcesz, aby Twój komentarz wziął udział w konkursie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • 3 bit na herbatnikach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • 3 bit na herbatnikach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • 3 bit na herbatnikach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • 3 bit na herbatnikach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • 3 bit na herbatnikach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • 3 bit na herbatnikach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • 3 bit na herbatnikach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • 3 bit na herbatnikach - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - 3 bit na herbatnikach3 bit na herbatnikach

Miłośnikom słodyczy nie trzeba przedstawiać ciasta bez pieczenia, które chcemy wam dziś zaproponować, jako alternatywę dla tradycyjnych, domowych placków. 3 bit na krakersach – bo o nim mowa – to połączenie chrupkości herbatników, delikatności masy kajmakowej i lekkości bitej śmietany. Już sama lektura receptury pobudza kubki smakowe, a co dopiero spróbowanie tego pysznego ciasta na krakersach. Skorzystajcie z naszej propozycji na domowy 3 bit, a jesteśmy pewni, że specjał ten na stałe zagości w waszych domach.

Dla kogo?

Dla każdego, kto lubi przepisy na desery bez pieczenia.

Na jaką okazję?

3 bit na krakersach sprawdzi się zawsze, a szczególnie podczas wyjątkowych okazji. Pamiętajcie więc o przepisie zawsze, gdy zapraszacie rodzinę czy znajomych na domowe przyjęcie.

Czy wiesz, że?

Konsystencja samodzielnie przygotowanego kajmaku zależy od czasu podgrzewania mleka skondensowanego. Jeśli zbyt długo puszka pozostanie w wodzie – masa będzie przypominała galaretkę.

Dla urozmaicenia:

Doskonałą dekoracją domowego ciasta 3 bit są rozdrobnione orzechy oraz odrobina kakao.