Po obejrzeniu wszystkich niezwykłych aut, zgromadzonych w cudownej scenerii portowego miasta, poczuliśmy gwałtowny głód. Dzień był piękny (jak prawie każdy) a miasteczko mało uczęszczane przez turystów. Lokalna publiczność, pięknie ubrane rodziny, przechadzała się i biesiadowała w rozlicznych, miejscowych restauracyjkach. Co ciekawe włoscy Signore są zazwyczaj dużo bardziej kolorowi niż Signora. Charakterystyczne dla Włoch są także gromadki, bardzo żywych i aktywnych dzieci. Włosi wszędzie zabierają swoje bambini.
Godzien wspomnienia jest także nasz spacer po Pizie. Pozy przybierane przez turystów w celu podparcia krzywej wieży stały się wdzięcznym tematem do żartów i fotografii.
Osso Bucco
Czas: 30 minut + 2 godziny
6 porcji
Składniki:
- 3 gicze cielęce, ok. 500 g każda
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 1 średnia cebula, drobno pokrojona
- 1 seler naciowy, pokrojony w kostkę
- 1 marchewka, pokrojona w kostkę
- 4 ząbki czosnku, obrane i lekko zmiażdżone
- 1 l bulionu wołowego lub cielęcego przygotowanego z kostki lub bulionetki Knorr
- 1 kieliszek białego wytrawnego wina
- 1 puszka pomidorów w zalewie, najlepiej pokrojonych w kostkę
- ½ łyżeczki tymianku suszonego
- 1 łyżeczka pieprzu w ziarnach
- 1 listek laurowy
Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 175°C. Wysusz dobrze mięso ręcznikiem papierowym. Natnij mięso równolegle do kości w kilku miejscach. W dużej formie do pieczenia typu gęsiarka rozgrzej olej mocno i obsmaż kawałki mięsa aż staną się równomiernie brązowe. Odłóż na talerz. Do formy dodaj marchewkę, seler, cebulę i czosnek i smaż przez ok. 5 minut. Dodaj wino i gotuj całość, aż odparuje alkohol. Włóż z powrotem mięso do formy i dodaj pomidory, bulion, przyprawy. Doprowadź do wrzenia a następnie przykryj pokrywką lub folią aluminiową i wstaw do piekarnika. Piecz przez około 2 godziny do momentu, gdy mięso będzie miękkie.
Dziękuję zwycięzcom za twórczy wyjazd, zaangażowanie a Państwa zapraszam do wypróbowania przepisów.
Komentarze (0)