Ludzie z całego świata przyjeżdżają do Włoch, aby poznać sekrety słynnej la dolce vita, czyli sztuki słodkiego życia. Włosi naprawdę wiedzą jak przyjemnie i pięknie żyć, w zgodzie ze sobą i otoczeniem. Muszę przyznać, że cieszenie się życiem wydaje się wyjątkowo łatwe właśnie we Włoszech. Wszystko sprzyja. Słońce, krajobrazy, piękno architektury. No i oczywiście cudowne jedzenie i wino.
Zapraszam w podróż wszystkich uczestników Bitwy na Smaki i wszystkich czytelników naszego bloga.
A wszystko zaczęło się dość dramatycznie, bo wydawało się, że nasza podróż nie dojdzie do skutku z powodu odwołania samolotu. Nie ma jednak tego złego… bo dzięki temu mogliśmy poznać na początku kuchnię wielkopolską podczas odwiedzin w rozlicznych lokalach. Odkryliśmy między innymi fantastyczne miejsce na ulicy Wrocławskiej w Poznaniu, gdzie na oczach widzów dziewczyny wyrabiają z karmelu cukierki i lizaki, które można następnie kupić jeszcze ciepłe.
Przepisy, które poznaliśmy we Włoszech nie wymagają dużo czasu i zachodu. Znakomita większość składników dostępna jest w każdym przyzwoitym, polskim sklepie.
Klasyczne włoskie tiramisu:
25 minut + czas na schłodzenie
4-6 porcji
Składniki:
- 8 dużych jajek
- 200 g cukru
- 500 g serka mascarpone
- 20 biszkoptów
- 1,5 szklanki mocnej, świeżo zaparzonej kawy
- kakao do posypania
Przygotowanie
Oddziel żółtka od białek. Utrzyj w misce żółtka z cukrem tak aby były jasnożółte i puszyste (objętość powinna być większa niż produktów wyjściowych). Dodaj serek mascarpone i dobrze wymieszaj. Całość musi być idealnie gładka. Ubij na sztywno białka i delikatnie dodaj do serka i jajek. W naczyniu lub formie do zapiekania rozłóż 1/3 masy serowej. Biszkopty nasącz osobno kawą. Na serku rozłóż warstwę biszkoptów, tak aby ciasno do siebie przylegały. Biszkopty pokryj równo pozostałym kremem. Wstaw do lodówki na przynajmniej 2 godziny. Posyp kakao tuż przed podaniem i gotowe!
Już jutro zapraszamy na naszego bloga po dalszą część kulinarnych inspiracji z Toskanii.
Komentarze (0)