
Składniki
ciasto:
5 sztuk
190 gramów
190 gramów
60 gramów
krem:
250 gramów
200 gramów
4 łyżki
3 łyżki
2 łyżki
150 mililitrów
polewa:
100 gramów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Białka oddziel od żółtek, ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj partiami cukier i pojedynczo żółtka ciągle ubijając. Do masy jajecznej wsyp przesiane obie mąki. Delikatnie wymieszaj rózgą kuchenną, aby składniki się połączyły.

Krok 2
Do wyłożonej pergaminem tortownicy przełóż delikatnie ciasto i piecz w temperaturze 160ºC przez około 40 minut. Gorące ciasto wyjmij z piekarnika, z wysokości około 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę i wystudź. Zabieg ten sprawia, że biszkopt nie opada.

Krok 3
Ubij mikserem śmietankę z cukrem pudrem, następnie dodaj powoli serek mascarpone i kawę rozpuszczalną. Dobrze wymieszaj.

Krok 4
Po wystudzeniu biszkopt przekrój wzdłuż na 3 części, każdą warstwę nasącz likierem wymieszanym z 2 łyżkami cukru i przełóż przygotowanym kremem. Pozostałym kremem obtocz cały biszkopt.

Krok 5
W kąpieli wodnej rozpuść 80 g czekolady i mieszaj do rozpuszczenia, odstaw i dodaj cukier puder. Energicznie wymieszaj.

Krok 6
Polej ciasto przygotowaną polewą i posyp wiórkami pozostałej, startej czekolady.


Dobra rada:
Boki biszkoptu oddzielamy nożykiem od formy dopiero po jego wystudzeniu.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Podobne przepisy
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ciasto Cappuccino
Kawowy deser najczęściej kojarzymy z włoskim tiramisu, które również w Polsce zyskało ogromną grupę miłośników. Jeśli lubicie kawowe aromaty, zróbcie ciasto cappuccino z naszego przepisu. Wymaga nieco pracy, jednak efekt rekompensuje trud włożony w przygotowanie placka. To deser, który z pewnością wpisze się na stałe w wasze domowe menu. Zachwyca przede wszystkim głębokim smakiem, łącząc w sobie wyrazistość kawy, delikatność śmietany kremówki i serka mascarpone.
Dla kogo?
Ciasto cappuccino jest propozycją dla każdego wielbiciela kawowych deserów.
Na jaką okazję?
Placek idealnie sprawdzi się jako oryginalny deser podczas domowego przyjęcia czy świątecznego spotkania w rodzinnym gronie.
Czy wiesz, że?
Mascarpone to rodzaj sera, którego nie wyrabia się z mleka. Surowcem do jego produkcji jest śmietanka, którą po podgrzaniu i zakwaszeniu się odsącza. Masa jest wielokrotnie obracana, dzięki czemu mascarpone zyskuje unikatową kremową konsystencję.
Dla urozmaicenia:
Do dekoracji ciasta cappuccino możesz wykorzystać orzechy lub płatki migdałów.