Składniki
ciasto:
5 sztuk
190 gramów
190 gramów
60 gramów
krem:
250 gramów
200 gramów
4 łyżki
3 łyżki
2 łyżki
150 mililitrów
polewa:
100 gramów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Białka oddziel od żółtek, ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj partiami cukier i pojedynczo żółtka ciągle ubijając. Do masy jajecznej wsyp przesiane obie mąki. Delikatnie wymieszaj rózgą kuchenną, aby składniki się połączyły.
Krok 2
Do wyłożonej pergaminem tortownicy przełóż delikatnie ciasto i piecz w temperaturze 160ºC przez około 40 minut. Gorące ciasto wyjmij z piekarnika, z wysokości około 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę i wystudź. Zabieg ten sprawia, że biszkopt nie opada.
Krok 3
Ubij mikserem śmietankę z cukrem pudrem, następnie dodaj powoli serek mascarpone i kawę rozpuszczalną. Dobrze wymieszaj.
Krok 4
Po wystudzeniu biszkopt przekrój wzdłuż na 3 części, każdą warstwę nasącz likierem wymieszanym z 2 łyżkami cukru i przełóż przygotowanym kremem. Pozostałym kremem obtocz cały biszkopt.
Krok 5
W kąpieli wodnej rozpuść 80 g czekolady i mieszaj do rozpuszczenia, odstaw i dodaj cukier puder. Energicznie wymieszaj.
Krok 6
Polej ciasto przygotowaną polewą i posyp wiórkami pozostałej, startej czekolady.
Dobra rada:
Boki biszkoptu oddzielamy nożykiem od formy dopiero po jego wystudzeniu.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ciasto Cappuccino
Kawowy deser najczęściej kojarzymy z włoskim tiramisu, które również w Polsce zyskało ogromną grupę miłośników. Jeśli lubicie kawowe aromaty, zróbcie ciasto cappuccino z naszego przepisu. Wymaga nieco pracy, jednak efekt rekompensuje trud włożony w przygotowanie placka. To deser, który z pewnością wpisze się na stałe w wasze domowe menu. Zachwyca przede wszystkim głębokim smakiem, łącząc w sobie wyrazistość kawy, delikatność śmietany kremówki i serka mascarpone.
Dla kogo?
Ciasto cappuccino jest propozycją dla każdego wielbiciela kawowych deserów.
Na jaką okazję?
Placek idealnie sprawdzi się jako oryginalny deser podczas domowego przyjęcia czy świątecznego spotkania w rodzinnym gronie.
Czy wiesz, że?
Mascarpone to rodzaj sera, którego nie wyrabia się z mleka. Surowcem do jego produkcji jest śmietanka, którą po podgrzaniu i zakwaszeniu się odsącza. Masa jest wielokrotnie obracana, dzięki czemu mascarpone zyskuje unikatową kremową konsystencję.
Dla urozmaicenia:
Do dekoracji ciasta cappuccino możesz wykorzystać orzechy lub płatki migdałów.