Ciasto Cappuccino

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

436

1253 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

6651 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10982 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

170 gramów

100 gramów

150 mililitrów

2 sztuki

2 łyżki

1 łyżeczka

poncz:

1 łyżka

1 łyżka

50 mililitrów

masa cappuccino:

250 gramów

1 szklanka

10 gramów

60 gramów

2 łyżki

masa śmietanowa:

2 szklanki

2 łyżki

10 gramów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię rozpuść w rondelku, przestudź, wymieszaj z jogurtem i roztrzepanymi jajkami. W misce wymieszaj mąkę, sodę, kakao i cukier. Do sypkich składników wlej płynne i wymieszaj mikserem.

Ciasto Cappuccino - Krok 1

Krok 2

Dno formy o wymiarach 20 x 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przełóż do formy, wyrównaj. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w 180 °C około 25 minut. Wystudź i przekrój na dwa blaty.

Ciasto Cappuccino - Krok 2

Krok 3

Przygotuj poncz. Kawę rozpuść w szklance gorącej, przegotowanej wody. Wymieszaj z cukrem i likierem.

Ciasto Cappuccino - Krok 3

Krok 4

Przygotuj masę cappuccino. Żelatynę zalej 1/4 szklanki zimnej wody. Gdy napęcznieje rozpuść w kąpieli wodnej, przestudź. Kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Mascarpone zmiksuj z cappuccino, a następnie wymieszaj z rozpuszczoną żelatyną. Dodaj ubitą śmietankę i delikatnie wymieszaj.

Ciasto Cappuccino - Krok 4

Krok 5

Jeden blat ciasta ułóż ponownie w formie. Skrop połową ponczu. Na cieście rozprowadź masę cappucino i przykryj drugim blatem ciasta. Ponownie skrop ponczem.

Ciasto Cappuccino - Krok 5

Krok 6

Przygotuj masę śmietanową. Żelatynę zalej 1/4 szklanki zimnej wody. Gdy napęcznieje rozpuść w kąpieli wodnej, przestudź. Kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem i wymieszaj delikatnie z rozpuszczoną żelatyną. Gotową masę wyłóż na wierzch ciasta. Wyrównaj powierzchnię długim nożem. Całość udekoruj sypkim cappuccino i odstaw na kilka godzin do lodówki.

Ciasto Cappuccino - Krok 6
6

Opinie o przepisie

  • Agnieszka Chyb

    Agnieszka Chyb

    Przepyszne!!!! Upiekłam na Komunię córci

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Malwina Błaszczyk

    Malwina Błaszczyk

    1 szkl kremowki to ok ile ml

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Marynia Korlicka

    Marynia Korlicka

    Pyszne są te ciasta i wogole przysyłajciei wszystkie jakie macie różne nowe dania ciasta zupy itd.jtp.Pozdrawiam marynia....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzychu Golonka

    Krzychu Golonka

    zrobiłam i naprawdę muszę powiedzieć że przepyszne ☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiola Tesy

    Wiola Tesy

    Pycha.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto Cappuccino - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto Cappuccino - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto Cappuccino - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto Cappuccino - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto Cappuccino - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto Cappuccino - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto Cappuccino - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto CappuccinoCiasto Cappuccino

Ciasto cappuccino to efektowny sposób na deser – jego cztery warstwy stanowią połączenie aromatycznej kawy, delikatnej śmietanki i kakaowego spodu. Dzięki swoim walorom estetycznym sprawdzi się podczas ważnych uroczystości. Rozpocznij od podstawy, czyli ciemnej warstwy – wymieszaj wszystkie potrzebne składniki i przełóż do formy. Wyrównaj masę i wstaw do rozgrzanego piekarnika na kilkanaście minut. Po tym czasie ostudź i przekrój na dwa blaty. Następnie przyrządź aromatyczny, mocno kawowy poncz i odstaw go do lodówki. Bardzo ważnym składnikiem jest masa cappuccino. Jak ją przygotować? Żelatynę zalej zimną wodą, a potem rozpuść w kąpieli wodnej i przestudź. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem, a serek mascarpone zmiksuj z cappuccino i wymieszaj z ubitą wcześniej śmietanką. Uzupełnieniem tej aromatycznej masy będzie delikatny krem śmietankowy. Na koniec wystarczy tylko przełożyć masami skropione ponczem blaty ciasta, udekorować sypkim cappuccino i odstawić do lodówki na kilka godzin. Po schłodzeniu pyszna słodka przekąska będzie gotowa – mamy nadzieję, że dzięki temu przepisowi jej przygotowanie będzie wyjątkowo proste.