Ciasto Cappuccino

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

437

1360 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

6651 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10982 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

5 sztuk

190 gramów

190 gramów

60 gramów

krem:

250 gramów

200 gramów

4 łyżki

3 łyżki

2 łyżki

150 mililitrów

polewa:

100 gramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Białka oddziel od żółtek, ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj partiami cukier i pojedynczo żółtka ciągle ubijając. Do masy jajecznej wsyp przesiane obie mąki. Delikatnie wymieszaj rózgą kuchenną, aby składniki się połączyły.

Ciasto Cappuccino - Krok 1

Krok 2

Do wyłożonej pergaminem tortownicy przełóż delikatnie ciasto i piecz w temperaturze 160ºC przez około 40 minut. Gorące ciasto wyjmij z piekarnika, z wysokości około 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę i wystudź. Zabieg ten sprawia, że biszkopt nie opada.

Ciasto Cappuccino - Krok 2

Krok 3

Ubij mikserem śmietankę z cukrem pudrem, następnie dodaj powoli serek mascarpone i kawę rozpuszczalną. Dobrze wymieszaj.

Ciasto Cappuccino - Krok 3

Krok 4

Po wystudzeniu biszkopt przekrój wzdłuż na 3 części, każdą warstwę nasącz likierem wymieszanym z 2 łyżkami cukru i przełóż przygotowanym kremem. Pozostałym kremem obtocz cały biszkopt.

Ciasto Cappuccino - Krok 4

Krok 5

W kąpieli wodnej rozpuść 80 g czekolady i mieszaj do rozpuszczenia, odstaw i dodaj cukier puder. Energicznie wymieszaj.

Ciasto Cappuccino - Krok 5

Krok 6

Polej ciasto przygotowaną polewą i posyp wiórkami pozostałej, startej czekolady.

Ciasto Cappuccino - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Boki biszkoptu oddzielamy nożykiem od formy dopiero po jego wystudzeniu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto Cappuccino - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto Cappuccino - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto Cappuccino - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto Cappuccino - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto Cappuccino - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto Cappuccino - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto Cappuccino - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto CappuccinoCiasto Cappuccino

Kawowy deser najczęściej kojarzymy z włoskim tiramisu, które również w Polsce zyskało ogromną grupę miłośników. Jeśli lubicie kawowe aromaty, zróbcie ciasto cappuccino z naszego przepisu. Wymaga nieco pracy, jednak efekt rekompensuje trud włożony w przygotowanie placka. To deser, który z pewnością wpisze się na stałe w wasze domowe menu. Zachwyca przede wszystkim głębokim smakiem, łącząc w sobie wyrazistość kawy, delikatność śmietany kremówki i serka mascarpone.

Dla kogo?

Ciasto cappuccino jest propozycją dla każdego wielbiciela kawowych deserów.

Na jaką okazję?

Placek idealnie sprawdzi się jako oryginalny deser podczas domowego przyjęcia czy świątecznego spotkania w rodzinnym gronie.

Czy wiesz, że?

Mascarpone to rodzaj sera, którego nie wyrabia się z mleka. Surowcem do jego produkcji jest śmietanka, którą po podgrzaniu i zakwaszeniu się odsącza. Masa jest wielokrotnie obracana, dzięki czemu mascarpone zyskuje unikatową kremową konsystencję.

Dla urozmaicenia:

Do dekoracji ciasta cappuccino możesz wykorzystać orzechy lub płatki migdałów.