Ciasto Cappuccino - przepis z kawą i mascarpone | Przepisy.pl pixel

Ciasto Cappuccino

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

470

1817 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

7073 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

12039 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

5 sztuk

190 gramów

190 gramów

60 gramów

krem:

250 gramów

200 gramów

4 łyżki

3 łyżki

2 łyżki

150 mililitrów

polewa:

100 gramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Białka oddziel od żółtek, ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj partiami cukier i pojedynczo żółtka ciągle ubijając. Do masy jajecznej wsyp przesiane obie mąki. Delikatnie wymieszaj rózgą kuchenną, aby składniki się połączyły.

Ciasto Cappuccino - Krok 1

Krok 2

Do wyłożonej pergaminem tortownicy przełóż delikatnie ciasto i piecz w temperaturze 160ºC przez około 40 minut. Gorące ciasto wyjmij z piekarnika, z wysokości około 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę i wystudź. Zabieg ten sprawia, że biszkopt nie opada.

Ciasto Cappuccino - Krok 2

Krok 3

Ubij mikserem śmietankę z cukrem pudrem, następnie dodaj powoli serek mascarpone i kawę rozpuszczalną. Dobrze wymieszaj.

Ciasto Cappuccino - Krok 3

Krok 4

Po wystudzeniu biszkopt przekrój wzdłuż na 3 części, każdą warstwę nasącz likierem wymieszanym z 2 łyżkami cukru i przełóż przygotowanym kremem. Pozostałym kremem obtocz cały biszkopt.

Ciasto Cappuccino - Krok 4

Krok 5

W kąpieli wodnej rozpuść 80 g czekolady i mieszaj do rozpuszczenia, odstaw i dodaj cukier puder. Energicznie wymieszaj.

Ciasto Cappuccino - Krok 5

Krok 6

Polej ciasto przygotowaną polewą i posyp wiórkami pozostałej, startej czekolady.

Ciasto Cappuccino - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Boki biszkoptu oddzielamy nożykiem od formy dopiero po jego wystudzeniu.

1

Opinie o przepisie

  • Kinga

    Kinga , 13.12.2021

    TAK. Ja robię biszkopt na blaszkę prostokątną i dzielę go na 2 części. Środkową część tworzą u mnie biszkopty zamoczone w kapuccino orzechowym i od razu polożone na masę.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto Cappuccino - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto Cappuccino - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto Cappuccino - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto Cappuccino - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto Cappuccino - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto Cappuccino - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto Cappuccino - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto Cappuccino - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
"Marcinek"
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto CappuccinoCiasto Cappuccino

Kawowy deser najczęściej kojarzymy z włoskim tiramisu, które również w Polsce zyskało ogromną grupę miłośników. Jeśli lubicie kawowe aromaty, zróbcie ciasto cappuccino z naszego przepisu. Wymaga nieco pracy, jednak efekt rekompensuje trud włożony w przygotowanie placka. To deser, który z pewnością wpisze się na stałe w wasze domowe menu. Zachwyca przede wszystkim głębokim smakiem, łącząc w sobie wyrazistość kawy, delikatność śmietany kremówki i serka mascarpone.

Dla kogo?

Ciasto cappuccino jest propozycją dla każdego wielbiciela kawowych deserów.

Na jaką okazję?

Placek idealnie sprawdzi się jako oryginalny deser podczas domowego przyjęcia czy świątecznego spotkania w rodzinnym gronie.

Czy wiesz, że?

Mascarpone to rodzaj sera, którego nie wyrabia się z mleka. Surowcem do jego produkcji jest śmietanka, którą po podgrzaniu i zakwaszeniu się odsącza. Masa jest wielokrotnie obracana, dzięki czemu mascarpone zyskuje unikatową kremową konsystencję.

Dla urozmaicenia:

Do dekoracji ciasta cappuccino możesz wykorzystać orzechy lub płatki migdałów.