Zapiekany łosoś z pomidorkami i szpinakiem
łatwe
240 osób zapisało
Składniki
400 gramów
200 gramów
3 łyżki
1 sztuka
3 sztuki
150 gramów
40 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Łososia podziel na plastry grubości ok 1-2cm. Naczynie żaroodporne wysmaruj lekko oliwą, połóż na dnie rybę, skrop ponownie oliwą i posyp lekko przyprawą Knorr.
Krok 2
Szpinak umyj, a pomidorki przekrój na pół. Cebulę i czosnek pokrój w kostkę.
Krok 3
Na patelni rozgrzej pozostałą oliwę. Podsmaż cebulę, czosnek, następnie szpinak i pomidory. Smaż kilka minut i dopraw przyprawą Knorr.
Krok 4
Teraz zakryj łososia pomidorami z szpinakiem i całość zapieją przez 10 minut w 180 stopniach.
Dobra rada:
Zapiekanego łososia możesz również posypać serem np. mozzarellą lub parmezanem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekany łosoś z pomidorkami i szpinakiem
Codzienne gotowanie wymaga nie lada kreatywności w konstruowaniu zróżnicowanego menu, które przypadnie do gustu wszystkim członkom rodziny. Jeśli chcecie serwować wyjątkowe dania, na kulinarny warsztat weźcie zapiekanki. Możecie dobierać ulubione składniki, które po chwili spędzonej w piekarniku stworzą pyszną potrawę. Zacznijcie od naszego przepisu na zapiekanego łososia z pomidorkami i szpinakiem. Nie tylko pięknie wygląda, ale przede wszystkim wyjątkowo smakuje!
Dla kogo?
Dla smakoszy ryb oraz osób, które szukają ciekawej alternatywy dla tradycyjnych propozycji obiadowych.
Na jaką okazję?
Zapiekany łosoś z pomidorkami idealnie sprawdzi się jako danie obiadowe lub kolacja. Może być także elementem menu imprezowego. Gwarantujemy, że potrawa zniknie w mgnieniu oka ze stołu.
Czy wiesz, że?
Łosoś jest jedną z najpopularniejszych ryb serwowanych na polskich stołach. A ty – lubisz dania z łososiem?
Dla urozmaicenia:
Smak zapiekanego łososia podkreśli starty parmezan lub mozzarella, którymi posypcie rybę.