Zapiekany łosoś z pomidorkami i szpinakiem
łatwe
530 osób zapisało

Składniki
400 gramów
200 gramów
3 łyżki
1 sztuka
3 sztuki
150 gramów
40 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Łososia podziel na plastry grubości ok 1-2cm. Naczynie żaroodporne wysmaruj lekko oliwą, połóż na dnie rybę, skrop ponownie oliwą i posyp lekko przyprawą Knorr.

Krok 2
Szpinak umyj, a pomidorki przekrój na pół. Cebulę i czosnek pokrój w kostkę.

Krok 3
Na patelni rozgrzej pozostałą oliwę. Podsmaż cebulę, czosnek, następnie szpinak i pomidory. Smaż kilka minut i dopraw przyprawą Knorr.

Krok 4
Teraz zakryj łososia pomidorami z szpinakiem i całość zapiekaj przez 20 minut w 180 stopniach.


Dobra rada:
Zapiekanego łososia możesz również posypać serem np. mozzarellą lub parmezanem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekany łosoś z pomidorkami i szpinakiem
Codzienne gotowanie wymaga nie lada kreatywności w konstruowaniu zróżnicowanego menu, które przypadnie do gustu wszystkim członkom rodziny. Jeśli chcecie serwować wyjątkowe dania, na kulinarny warsztat weźcie zapiekanki. Możecie dobierać ulubione składniki, które po chwili spędzonej w piekarniku stworzą pyszną potrawę. Zacznijcie od naszego przepisu na zapiekanego łososia z pomidorkami i szpinakiem. Nie tylko pięknie wygląda, ale przede wszystkim wyjątkowo smakuje!
Dla kogo?
Dla smakoszy ryb oraz osób, które szukają ciekawej alternatywy dla tradycyjnych propozycji obiadowych.
Na jaką okazję?
Zapiekany łosoś z pomidorkami idealnie sprawdzi się jako danie obiadowe lub kolacja. Może być także elementem menu imprezowego. Gwarantujemy, że potrawa zniknie w mgnieniu oka ze stołu.
Czy wiesz, że?
Łosoś jest jedną z najpopularniejszych ryb serwowanych na polskich stołach. A ty – lubisz dania z łososiem?
Dla urozmaicenia:
Smak zapiekanego łososia podkreśli starty parmezan lub mozzarella, którymi posypcie rybę.