Zapiekany łosoś z pomidorkami i szpinakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekany łosoś z pomidorkami i szpinakiem

Autor: Szef kuchni Knorr Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

16

157 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

257 osób wydrukowało

Pobierz pdf

492 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

200 gramów

3 łyżki

1 sztuka

3 sztuki

150 gramów

40 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Łososia podziel na plastry grubości ok 1-2cm. Naczynie żaroodporne wysmaruj lekko oliwą, połóż na dnie rybę, skrop ponownie oliwą i posyp lekko przyprawą Knorr.

Zapiekany łosoś z pomidorkami i szpinakiem  - Krok 1

Krok 2

Szpinak umyj, a pomidorki przekrój na pół. Cebulę i czosnek pokrój w kostkę.

Zapiekany łosoś z pomidorkami i szpinakiem  - Krok 2

Krok 3

Na patelni rozgrzej pozostałą oliwę. Podsmaż cebulę, czosnek, następnie szpinak i pomidory. Smaż kilka minut i dopraw przyprawą Knorr.

Zapiekany łosoś z pomidorkami i szpinakiem  - Krok 3

Krok 4

Teraz zakryj łososia pomidorami z szpinakiem i całość zapiekaj przez 20 minut w 180 stopniach.

Zapiekany łosoś z pomidorkami i szpinakiem  - Krok 4
Szef kuchni Knorr Piotr  Murawski

Dobra rada:

Zapiekanego łososia możesz również posypać serem np. mozzarellą lub parmezanem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekany łosoś z pomidorkami i szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekany łosoś z pomidorkami i szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekany łosoś z pomidorkami i szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekany łosoś z pomidorkami i szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekany łosoś z pomidorkami i szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekany łosoś z pomidorkami i szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekany łosoś z pomidorkami i szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekany łosoś z pomidorkami i szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekany łosoś z pomidorkami i szpinakiem Zapiekany łosoś z pomidorkami i szpinakiem

Codzienne gotowanie wymaga nie lada kreatywności w konstruowaniu zróżnicowanego menu, które przypadnie do gustu wszystkim członkom rodziny. Jeśli chcecie serwować wyjątkowe dania, na kulinarny warsztat weźcie zapiekanki. Możecie dobierać ulubione składniki, które po chwili spędzonej w piekarniku stworzą pyszną potrawę. Zacznijcie od naszego przepisu na zapiekanego łososia z pomidorkami i szpinakiem. Nie tylko pięknie wygląda, ale przede wszystkim wyjątkowo smakuje!

Dla kogo?

Dla smakoszy ryb oraz osób, które szukają ciekawej alternatywy dla tradycyjnych propozycji obiadowych.

Na jaką okazję?

Zapiekany łosoś z pomidorkami idealnie sprawdzi się jako danie obiadowe lub kolacja. Może być także elementem menu imprezowego. Gwarantujemy, że potrawa zniknie w mgnieniu oka ze stołu.

Czy wiesz, że?

Łosoś jest jedną z najpopularniejszych ryb serwowanych na polskich stołach. A ty – lubisz dania z łososiem?

Dla urozmaicenia:

Smak zapiekanego łososia podkreśli starty parmezan lub mozzarella, którymi posypcie rybę.