Zapiekany łosoś z pomidorkami i szpinakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl

Zapiekany łosoś z pomidorkami i szpinakiem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

13

83 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

140 osób wydrukowało

Pobierz pdf

224 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

200 gramów

3 łyżki

1 sztuka

3 sztuki

150 gramów

40 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Łososia podziel na plastry grubości ok 1-2cm. Naczynie żaroodporne wysmaruj lekko oliwą, połóż na dnie rybę, skrop ponownie oliwą i posyp lekko przyprawą Knorr.

Zapiekany łosoś z pomidorkami i szpinakiem  - Krok 1

Krok 2

Szpinak umyj, a pomidorki przekrój na pół. Cebulę i czosnek pokrój w kostkę.

Zapiekany łosoś z pomidorkami i szpinakiem  - Krok 2

Krok 3

Na patelni rozgrzej pozostałą oliwę. Podsmaż cebulę, czosnek, następnie szpinak i pomidory. Smaż kilka minut i dopraw przyprawą Knorr.

Zapiekany łosoś z pomidorkami i szpinakiem  - Krok 3

Krok 4

Teraz zakryj łososia pomidorami z szpinakiem i całość zapieją przez 10 minut w 180 stopniach.

Zapiekany łosoś z pomidorkami i szpinakiem  - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Zapiekanego łososia możesz również posypać serem np. mozzarellą lub parmezanem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekany łosoś z pomidorkami i szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekany łosoś z pomidorkami i szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekany łosoś z pomidorkami i szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekany łosoś z pomidorkami i szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekany łosoś z pomidorkami i szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekany łosoś z pomidorkami i szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekany łosoś z pomidorkami i szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekany łosoś z pomidorkami i szpinakiem Zapiekany łosoś z pomidorkami i szpinakiem

Codzienne gotowanie wymaga nie lada kreatywności w konstruowaniu zróżnicowanego menu, które przypadnie do gustu wszystkim członkom rodziny. Jeśli chcecie serwować wyjątkowe dania, na kulinarny warsztat weźcie zapiekanki. Możecie dobierać ulubione składniki, które po chwili spędzonej w piekarniku stworzą pyszną potrawę. Zacznijcie od naszego przepisu na zapiekanego łososia z pomidorkami i szpinakiem. Nie tylko pięknie wygląda, ale przede wszystkim wyjątkowo smakuje!

Dla kogo?

Dla smakoszy ryb oraz osób, które szukają ciekawej alternatywy dla tradycyjnych propozycji obiadowych.

Na jaką okazję?

Zapiekany łosoś z pomidorkami idealnie sprawdzi się jako danie obiadowe lub kolacja. Może być także elementem menu imprezowego. Gwarantujemy, że potrawa zniknie w mgnieniu oka ze stołu.

Czy wiesz, że?

Łosoś jest jedną z najpopularniejszych ryb serwowanych na polskich stołach. A ty – lubisz dania z łososiem?

Dla urozmaicenia:

Smak zapiekanego łososia podkreśli starty parmezan lub mozzarella, którymi posypcie rybę.