
Składniki
450 gramów
1 opakowanie
300 gramów
2 łyżki
100 mililitrów
1 sztuka
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Makaron ugotuj al dente.

Krok 2
Szpinak dokładni umyj. Jeśli używasz mrożonego, to rozmroź go i odciśnij wodę.

Krok 3
Na patelni zeszklij posiekany czosnek z dodatkiem margaryny. Po chwili dołóż szpinak. Smaż 1 minutę.

Krok 4
Fix Knorr wymieszaj ze śmietanką i wlej do szpinaku. Dokładnie wymieszaj.

Krok 5
Dodaj gałkę muszkatołową i całość zagotuj.

Krok 6
Makaron odcedź, wymieszaj ze szpinakiem i natychmiast serwuj. Makaron ze szpinakiem możesz podawać dodatkowo skropiony oliwą z oliwek i posypany świeżo startym parmezanem.


Dobra rada:
Przepis na makaron ze szpinakiem możesz urozmaicić dodając pod koniec gotowania pomidorki cherry, niebieski ser lub orzechy włoskie.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Makaron Kremowe 4 sery z mozzarellą Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Makaron ze szpinakiem
Makaron ze szpinakiem to kulinarna klasyka. Niezwykle proste danie, które jednocześnie wspaniale smakuje i nigdy nie zawodzi. Szpinak zawsze świetnie komponuje się z makaronem, więc ta potrawa powinna na stałe zagościć w twoim repertuarze.
Dla kogo?
Do przygotowania pasty ze szpinakiem możesz wybrać swój ulubiony rodzaj makaronu. Może być to makaron penne, czyli pióra, wstążki tagliatelle lub świderki. Fani tego produktu będą wniebowzięci, tym bardziej, że danie, w zależności od wybranego kształtu, zawsze będzie prezentować się odrobinę inaczej. W naszym przepisie na makaron ze szpinakiem używamy klasycznego penne.
Na jaką okazję?
Do dania nadaje się zarówno szpinak świeży, jak i mrożony. Sos powstanie z podsmażonego na margarynie szpinaku i czosnku. Przepis na makaron ze szpinakiem to bardzo prosty sposób na to, by zielone warzywo częściej gościło w jadłospisie. Trafiony pomysł, jeśli do tej pory twoi domownicy kręcili nosem na widok szpinaku.
Czy wiesz, że?
Co wpływa na wyśmienity smak makaronu ze szpinakiem? W przepisie ważne są detale. Całość zagęści się dzięki śmietanie i bazie czosnkowo-serowej Knorr. Sos będzie niezwykle kremowy i apetyczny. Po wymieszaniu z makaronem, potrawę możesz posypać startym parmezanem lub ulubionym serem żółtym. Dodanie gałki muszkatołowej oraz solidnej porcji oliwy do szpinaku z makaronem także jest dobrym pomysłem.
Dla urozmaicenia:
Jeśli chcesz, aby gotowy makaron ze szpinakiem był jeszcze bardziej serowy, dodaj do sosu ser pleśniowy lub fetę. Na koniec możesz udekorować potrawę listkiem bazylii lub oregano. Tak właśnie wygląda szpinak z makaronem – przepis, którego nie może zabraknąć w twojej kuchni. Smacznego!