Makaron ze szpinakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

23

1400 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

273 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

522 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

450 gramów

1 opakowanie

300 gramów

2 łyżki

100 mililitrów

1 sztuka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj al dente.

Makaron ze szpinakiem  - Krok 1

Krok 2

Szpinak dokładni umyj. Jeśli używasz mrożonego, to rozmroź go i odciśnij wodę.

Makaron ze szpinakiem  - Krok 2

Krok 3

Na patelni zeszklij posiekany czosnek z dodatkiem margaryny. Po chwili dołóż szpinak. Smaż 1 minutę.

Makaron ze szpinakiem  - Krok 3

Krok 4

Fix Knorr wymieszaj ze śmietanką i wlej do szpinaku. Dokładnie wymieszaj.

Makaron ze szpinakiem  - Krok 4

Krok 5

Dodaj gałkę muszkatołową i całość zagotuj.

Makaron ze szpinakiem  - Krok 5

Krok 6

Makaron odcedź, wymieszaj ze szpinakiem i natychmiast serwuj. Taki makaron możesz podawać dodatkowo skropiony oliwą z oliwek i posypany świeżo startym parmezanem.

Makaron ze szpinakiem  - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron ze szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron ze szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron ze szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron ze szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron ze szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron ze szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron ze szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron ze szpinakiem Makaron ze szpinakiem

Makaron ze szpinakiem to kulinarna klasyka. Niezwykle proste danie, które jednocześnie wspaniale smakuje i nigdy nie zawodzi. Szpinak zawsze świetnie komponuje się się z makaronem. Do przygotowania tej potrawy możesz wybrać swój ulubiony rodzaj makaronu. Może być to makaron penne, czyli pióra, wstążki tagliatelle lub świderki, w naszym przepisie używamy makaronu penne. Do dania będzie się nadawał zarówno szpinak świeży, jak i mrożony. Sos powstanie z podsmażonego na margarynie szpinaku i czosnku. Całość zagęści się dzięki śmietanie i bazie czosnkowo-serowej Knorr. Sos będzie niezwykle kremowy i apetyczny. Po wymieszaniu z makaronem, potrawę możesz posypać startym parmezanem lub ulubionym serem żółtym. Dodanie gałki muszkatołowej oraz solidnej porcji oliwy jest także dobrym pomysłem. Jeśli chcesz, aby danie było jeszcze bardziej serowe, dodaj do sosu ser pleśniowy lub fetę. Na koniec możesz udekorować potrawę listkiem bazylii lub oregano. Smacznego!