Makaron ze szpinakiem - przepis ze śmietaną | Przepisy.pl pixel

Makaron ze szpinakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

31

1445 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

303 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

728 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

450 gramów

1 opakowanie

300 gramów

2 łyżki

100 mililitrów

1 sztuka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Makaron ugotuj al dente.

Makaron ze szpinakiem  - Krok 1

Krok 2

Szpinak dokładni umyj. Jeśli używasz mrożonego, to rozmroź go i odciśnij wodę.

Makaron ze szpinakiem  - Krok 2

Krok 3

Na patelni zeszklij posiekany czosnek z dodatkiem margaryny. Po chwili dołóż szpinak. Smaż 1 minutę.

Makaron ze szpinakiem  - Krok 3

Krok 4

Fix Knorr wymieszaj ze śmietanką i wlej do szpinaku. Dokładnie wymieszaj.

Makaron ze szpinakiem  - Krok 4

Krok 5

Dodaj gałkę muszkatołową i całość zagotuj.

Makaron ze szpinakiem  - Krok 5

Krok 6

Makaron odcedź, wymieszaj ze szpinakiem i natychmiast serwuj. Taki makaron możesz podawać dodatkowo skropiony oliwą z oliwek i posypany świeżo startym parmezanem.

Makaron ze szpinakiem  - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron ze szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron ze szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron ze szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron ze szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron ze szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron ze szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron ze szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron ze szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron ze szpinakiem Makaron ze szpinakiem

Makaron ze szpinakiem to kulinarna klasyka. Niezwykle proste danie, które jednocześnie wspaniale smakuje i nigdy nie zawodzi. Szpinak zawsze świetnie komponuje się się z makaronem. Do przygotowania tej potrawy możesz wybrać swój ulubiony rodzaj makaronu. Może być to makaron penne, czyli pióra, wstążki tagliatelle lub świderki, w naszym przepisie używamy makaronu penne. Do dania będzie się nadawał zarówno szpinak świeży, jak i mrożony. Sos powstanie z podsmażonego na margarynie szpinaku i czosnku. Całość zagęści się dzięki śmietanie i bazie czosnkowo-serowej Knorr. Sos będzie niezwykle kremowy i apetyczny. Po wymieszaniu z makaronem, potrawę możesz posypać startym parmezanem lub ulubionym serem żółtym. Dodanie gałki muszkatołowej oraz solidnej porcji oliwy jest także dobrym pomysłem. Jeśli chcesz, aby danie było jeszcze bardziej serowe, dodaj do sosu ser pleśniowy lub fetę. Na koniec możesz udekorować potrawę listkiem bazylii lub oregano. Smacznego!