Curry z soczewicą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Curry z soczewicą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

heart
14 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

39 osób wydrukowało

Pobierz pdf

89 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

2 sztuki

1 łyżeczka

1 sztuka

1 szczypta

2 łyżki

1 sztuka

400 gramów

1 łyżeczka

250 mililitrów

1 łyżka

120 gramów

1 łyżeczka

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj soczewicę zgodnie z wskazówkami na opakowaniu.

Krok 2

Cebulę i czosnek posiekaj i podsmaż na oleju.

Krok 3

Dodaj wszystkie przyprawy Knorr i smaż jeszcze 1 minutę.

Krok 4

Teraz wlej mleko kokosowe oraz pomidory. Dodaj kostkę Knorr. Duś wszystko razem ok. 5 minut.

Krok 5

Teraz dodaj do pomidorów wcześniej ugotowaną soczewicę.

Krok 6

Wsyp zielony groszek i duś jeszcze 5 minut. Podawaj z świeżą kolendrą.

przepisy.pl

Dobra rada:

Danie podawaj z białym i dzikim ryżem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Curry z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Curry z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Curry z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Curry z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Curry z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Curry z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Curry z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Curry z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Curry z soczewicąCurry z soczewicą

Bezmięsne curry to idealne danie dla wegetarian. Ale nie tylko! Potrawy z soczewicą powinien docenić każdy, bo jest ona wartościowym składnikiem kulinarnym, a używamy jej zdecydowanie za rzadko. Ten przepis to szansa, by zmienić nasze podejście do roślin strączkowych. Curry z soczewicą i z odpowiednio dobranymi składnikami smakuje wyśmienicie. Rozsmakuj się!

Dla kogo?

Przepis dedykowany jest przede wszystkim weganom i wegetarianom, ale to również danie dla każdego, kto chce spróbować nowych smaków. Odpowiednio doprawiona soczewica z aromatycznymi dodatkami to recepta na obiad idealny.

Na jaką okazję?

Curry z soczewicą jest odpowiednim rozwiązaniem na codzienny i weekendowy obiad. Zawsze się sprawdzi!

Czy wiesz, że?

Ze wszystkich rodzajów soczewicy brązowa jest najtwardsza. Dzięki temu nie rozpada się podczas gotowania i nie zmienia swojego kształtu.

Dla urozmaicenia: 

Curry podawaj z białym lub dzikim ryżem. Będzie pysznie!