Curry z soczewicą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Curry z soczewicą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

7 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

23 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

50 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

2 sztuki

1 łyżeczka

1 sztuka

1 szczypta

2 łyżki

1 sztuka

400 gramów

1 łyżeczka

250 mililitrów

1 łyżka

120 gramów

1 łyżeczka

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj soczewicę zgodnie z wskazówkami na opakowaniu.

Krok 2

Cebulę i czosnek posiekaj i podsmaż na oleju.

Krok 3

Dodaj wszystkie przyprawy Knorr i smaż jeszcze 1 minutę.

Krok 4

Teraz wlej mleko kokosowe oraz pomidory. Dodaj kostkę Knorr. Duś wszystko razem ok. 5 minut.

Krok 5

Teraz dodaj do pomidorów wcześniej ugotowaną soczewicę.

Krok 6

Wsyp zielony groszek i duś jeszcze 5 minut. Podawaj z świeżą kolendrą.

przepisy.pl

Dobra rada:

Danie podawaj z białym i dzikim ryżem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Curry z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Curry z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Curry z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Curry z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Curry z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Curry z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Curry z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Curry z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.

Czytaj więcej

Zapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Curry z soczewicąCurry z soczewicą

Bezmięsne curry to idealne danie dla wegetarian. Ale nie tylko! Potrawy z soczewicą powinien docenić każdy, bo jest ona wartościowym składnikiem kulinarnym, a używamy jej zdecydowanie za rzadko. Ten przepis to szansa, by zmienić nasze podejście do roślin strączkowych. Curry z soczewicą i z odpowiednio dobranymi składnikami smakuje wyśmienicie. Rozsmakuj się!

Dla kogo?

Przepis dedykowany jest przede wszystkim weganom i wegetarianom, ale to również danie dla każdego, kto chce spróbować nowych smaków. Odpowiednio doprawiona soczewica z aromatycznymi dodatkami to recepta na obiad idealny.

Na jaką okazję?

Curry z soczewicą jest odpowiednim rozwiązaniem na codzienny i weekendowy obiad. Zawsze się sprawdzi!

Czy wiesz, że?

Ze wszystkich rodzajów soczewicy brązowa jest najtwardsza. Dzięki temu nie rozpada się podczas gotowania i nie zmienia swojego kształtu.

Dla urozmaicenia: 

Curry podawaj z białym lub dzikim ryżem. Będzie pysznie!