Zupa Mulligatwny przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa Mulligatwny

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

10

311 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

167 osób wydrukowało

Pobierz pdf

340 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 sztuka

200 gramów

1 sztuka

20 gramów

4 sztuki

4 sztuki

1 łyżka

1 łyżka

2 łyżki

1 sztuka

90 mililitrów

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Namocz soczewicę i zostaw na noc w wodzie. Pokrój kurczaka w centymetrową kostkę. Szalotki, chilli, imbir i czosnek pokrój w drobną kostkę, a następnie, przyciskając do deski płaską stroną noża, rozgnieć prawie na jednolitą masę, w tym celu możesz też użyć moździerza.

Zupa Mulligatwny - Krok 1

Krok 2

Rozgrzej w garnku olej, wrzuć do środka przyprawy: kumin, ziarna mielonej kolendry i mieszankę curry. Smaż wszystko razem przez chwilę. Następnie dodaj kurczaka, chilli i szalotki oraz powstałą pastę. Smaż około 10 minut na wolnym ogniu cały czas mieszając, aby przyprawy i kurczak się nie przypalił.

Zupa Mulligatwny - Krok 2

Krok 3

Dodaj czerwoną soczewicę, całość zalej 1,5 litrem wody, dodaj bulionetkę Knorr, zupę gotuj na wolnym ogniu przez około 45 minut, aż soczewica będzie zupełnie miękka.

Zupa Mulligatwny - Krok 3

Krok 4

Zupę dopraw do smaku wyciśniętym sokiem z limonki i posiekaną natką kolendry.

Zupa Mulligatwny - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.

2

Opinie o przepisie

  • Agnieszka Kusmierek

    Agnieszka Kusmierek , 26.02.2020

    pyszna :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maciej Jabłoński

    Maciej Jabłoński , 05.09.2018

    Pycha ! :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa Mulligatwny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa Mulligatwny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa Mulligatwny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa Mulligatwny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa Mulligatwny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa Mulligatwny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa Mulligatwny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa Mulligatwny - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej