Zupa Mulligatwny przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa Mulligatwny

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

10

heart
374 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

218 osób wydrukowało

Pobierz pdf

443 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 sztuka

200 gramów

1 sztuka

20 gramów

4 sztuki

4 sztuki

1 łyżka

1 łyżka

2 łyżki

1 sztuka

90 mililitrów

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Namocz soczewicę i zostaw na noc w wodzie. Pokrój kurczaka w centymetrową kostkę. Szalotki, chilli, imbir i czosnek pokrój w drobną kostkę, a następnie, przyciskając do deski płaską stroną noża, rozgnieć prawie na jednolitą masę, w tym celu możesz też użyć moździerza.

Zupa Mulligatwny - Krok 1

Krok 2

Rozgrzej w garnku olej, wrzuć do środka przyprawy: kumin, ziarna mielonej kolendry i mieszankę curry. Smaż wszystko razem przez chwilę. Następnie dodaj kurczaka, chilli i szalotki oraz powstałą pastę. Smaż około 10 minut na wolnym ogniu cały czas mieszając, aby przyprawy i kurczak się nie przypalił.

Zupa Mulligatwny - Krok 2

Krok 3

Dodaj czerwoną soczewicę, całość zalej 1,5 litrem wody, dodaj bulionetkę Knorr, zupę gotuj na wolnym ogniu przez około 45 minut, aż soczewica będzie zupełnie miękka.

Zupa Mulligatwny - Krok 3

Krok 4

Zupę dopraw do smaku wyciśniętym sokiem z limonki i posiekaną natką kolendry.

Zupa Mulligatwny - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.

2

Opinie o przepisie

  • Agnieszka Kusmierek

    Agnieszka Kusmierek , 26.02.2020

    pyszna :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maciej Jabłoński

    Maciej Jabłoński , 05.09.2018

    Pycha ! :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa Mulligatwny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa Mulligatwny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa Mulligatwny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa Mulligatwny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa Mulligatwny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa Mulligatwny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa Mulligatwny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa Mulligatwny - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.

Czytaj więcej

Cukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa MulligatwnyZupa Mulligatwny

Namocz soczewicę i zostaw na noc w wodzie. Pokrój kurczaka w centymetrową kostkę. Szalotki, chilli, imbir i czosnek pokrój w drobną kostkę, a następnie, przyciskając do deski płaską stroną noża, rozgnieć prawie na jednolitą masę, w tym celu możesz też użyć moździerza.