Risotto z kurczakiem i dynią przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Risotto z kurczakiem i dynią

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
267 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
55 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

65 osób wydrukowało

Pobierz pdf

105 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

300 gramów

4 łyżki

2 sztuki

1.5 litra

300 gramów

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 pęczek

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 220 °C. Dynię pokrój w większe kawałki, skrop oliwą i piecz przez ok. 20 minut, aż będzie rumiana i miękka.

Krok 2

W międzyczasie zagotuj wodę z kostkami Knorr.

Krok 3

Dynię po pieczeniu podziel na kostkę ok 2 cm. Czosnek i cebulę pokrój w drobną kostkę.

Krok 4

Kurczaka pokrój w mniejsze kawałki, posyp przyprawą Knorr.

Krok 5

W szerokim rondlu podsmaż mięso. Jak będzie rumiane odstaw na bok. Na tym samym tłuszczu podsmaż cebulę i czosnek.

Krok 6

Wsyp ryż, dodaj gałązkę rozmarynu. Smaż całość 2-3 minuty. Następnie zalej bulionem, dodaj dynię i gotuj powoli ok. 18 minut mieszając od czasu do czasu, aż ryż wchłonie płyn i risotto zrobi się gęste.

Krok 7

Teraz dodaj z powrotem kurczaka, usuń rozmaryn, dodaj posiekaną natkę pietruszki, pokruszone orzechy i natychmiast podawaj.

przepisy.pl

Dobra rada:

Na sam koniec do risotto możesz dodać garść startego sera parmezan.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Risotto z kurczakiem i dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Risotto z kurczakiem i dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Risotto z kurczakiem i dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Risotto z kurczakiem i dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Risotto z kurczakiem i dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Risotto z kurczakiem i dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Risotto z kurczakiem i dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Risotto z kurczakiem i dynią - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Burgery drobiowe
czas przygotowania
50 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Risotto z kurczakiem i dyniąRisotto z kurczakiem i dynią

Risotto to łatwy i zawsze trafiony pomysł na obiad. Jednak czasem warto urozmaicić danie i przygotować je na nowy sposób. W jaki? Na przykład czyniąc głównym składnikiem dynię. Wraz z kurczakiem, rozmarynem i natką pietruszki stworzą risotto, które zachwyca smakiem.

Dla kogo?

Dla każdego, kto lubi risotto. Pieczona dynia nadaje potrawie wspaniały smak i aromat. Musisz tego spróbować!

Na jaką okazję?

Risotto z kurczakiem i dynią to sprawdzony sposób na obiad. Pamiętaj o tym przepisie przede wszystkim jesienią, kiedy sezon dyniowy w pełni.

Czy wiesz, że?

Dynia hokkaido jest świetnym dodatkiem do wielu potraw, między innymi do risotto. Wśród innych dyń wyróżniają ją zwarta struktura i mała ilość wody. Najlepiej smakuje po upieczeniu, bo jest wtedy aromatyczna i smaczna.

Dla urozmaicenia:

Pod koniec przygotowywania możesz dodać do risotto trochę startego parmezanu. Wzbogaci smak dania.