Risotto z dynią i kurczakiem - dyniowe: przepis | Przepisy.pl pixel

Risotto z kurczakiem i dynią

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
267 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
55 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

67 osób wydrukowało

Pobierz pdf

106 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

300 gramów

4 łyżki

2 sztuki

1.5 litra

300 gramów

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 pęczek

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 220 °C. Dynię pokrój w większe kawałki, skrop oliwą i piecz przez ok. 20 minut, aż będzie rumiana i miękka.

Krok 2

W międzyczasie zagotuj wodę z kostkami Knorr.

Krok 3

Dynię po pieczeniu podziel na kostkę ok 2 cm. Czosnek i cebulę pokrój w drobną kostkę.

Krok 4

Kurczaka pokrój w mniejsze kawałki, posyp przyprawą Knorr.

Krok 5

W szerokim rondlu podsmaż mięso. Jak będzie rumiane odstaw na bok. Na tym samym tłuszczu podsmaż cebulę i czosnek.

Krok 6

Wsyp ryż, dodaj gałązkę rozmarynu. Smaż całość 2-3 minuty. Następnie zalej bulionem, dodaj dynię i gotuj powoli ok. 18 minut mieszając od czasu do czasu, aż ryż wchłonie płyn i risotto zrobi się gęste.

Krok 7

Teraz dodaj z powrotem kurczaka, usuń rozmaryn, dodaj posiekaną natkę pietruszki, pokruszone orzechy i natychmiast podawaj.

przepisy.pl

Dobra rada:

Na sam koniec do risotto możesz dodać garść startego sera parmezan.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Risotto z kurczakiem i dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Risotto z kurczakiem i dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Risotto z kurczakiem i dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Risotto z kurczakiem i dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Risotto z kurczakiem i dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Risotto z kurczakiem i dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Risotto z kurczakiem i dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Risotto z kurczakiem i dynią - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Risotto z kurczakiem i dyniąRisotto z kurczakiem i dynią

Risotto to łatwy i zawsze trafiony pomysł na obiad. Jednak czasem warto urozmaicić danie i przygotować je na nowy sposób. W jaki? Na przykład czyniąc głównym składnikiem dynię. Wraz z kurczakiem, rozmarynem i natką pietruszki stworzą risotto, które zachwyca smakiem.

Dla kogo?

Dla każdego, kto lubi risotto. Pieczona dynia nadaje potrawie wspaniały smak i aromat. Musisz tego spróbować!

Na jaką okazję?

Risotto z kurczakiem i dynią to sprawdzony sposób na obiad. Pamiętaj o tym przepisie przede wszystkim jesienią, kiedy sezon dyniowy w pełni.

Czy wiesz, że?

Dynia hokkaido jest świetnym dodatkiem do wielu potraw, między innymi do risotto. Wśród innych dyń wyróżniają ją zwarta struktura i mała ilość wody. Najlepiej smakuje po upieczeniu, bo jest wtedy aromatyczna i smaczna.

Dla urozmaicenia:

Pod koniec przygotowywania możesz dodać do risotto trochę startego parmezanu. Wzbogaci smak dania.