
Składniki
500 gramów
300 gramów
4 łyżki
2 sztuki
1.5 litra
300 gramów
1 łyżka
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
1 pęczek
50 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 220 °C. Dynię pokrój w większe kawałki, skrop oliwą i piecz przez ok. 20 minut, aż będzie rumiana i miękka.
Krok 2
W międzyczasie zagotuj wodę z kostkami Knorr.
Krok 3
Dynię po pieczeniu podziel na kostkę ok 2 cm. Czosnek i cebulę pokrój w drobną kostkę.
Krok 4
Kurczaka pokrój w mniejsze kawałki, posyp przyprawą Knorr.
Krok 5
W szerokim rondlu podsmaż mięso. Jak będzie rumiane odstaw na bok. Na tym samym tłuszczu podsmaż cebulę i czosnek.
Krok 6
Wsyp ryż, dodaj gałązkę rozmarynu. Smaż całość 2-3 minuty. Następnie zalej bulionem, dodaj dynię i gotuj powoli ok. 18 minut mieszając od czasu do czasu, aż ryż wchłonie płyn i risotto zrobi się gęste.
Krok 7
Teraz dodaj z powrotem kurczaka, usuń rozmaryn, dodaj posiekaną natkę pietruszki, pokruszone orzechy i natychmiast podawaj.

Dobra rada:
Na sam koniec do risotto możesz dodać garść startego sera parmezan.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Risotto z kurczakiem i dynią
Risotto to łatwy i zawsze trafiony pomysł na obiad. Jednak czasem warto urozmaicić danie i przygotować je na nowy sposób. W jaki? Na przykład czyniąc głównym składnikiem dynię. Wraz z kurczakiem, rozmarynem i natką pietruszki stworzą risotto, które zachwyca smakiem.
Dla kogo?
Dla każdego, kto lubi risotto. Pieczona dynia nadaje potrawie wspaniały smak i aromat. Musisz tego spróbować!
Na jaką okazję?
Risotto z kurczakiem i dynią to sprawdzony sposób na obiad. Pamiętaj o tym przepisie przede wszystkim jesienią, kiedy sezon dyniowy w pełni.
Czy wiesz, że?
Dynia hokkaido jest świetnym dodatkiem do wielu potraw, między innymi do risotto. Wśród innych dyń wyróżniają ją zwarta struktura i mała ilość wody. Najlepiej smakuje po upieczeniu, bo jest wtedy aromatyczna i smaczna.
Dla urozmaicenia:
Pod koniec przygotowywania możesz dodać do risotto trochę startego parmezanu. Wzbogaci smak dania.