
Składniki
gofry:
1 szklanka
2 sztuki
1 łyżka
1 szklanka
100 gramów
1 łyżeczka
1 szczypta
1 łyżeczka
100 gramów
szpinak:
450 gramów
1 opakowanie
100 gramów
1 sztuka
0.5 łyżeczki
100 gramów
200 mililitrów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Białka ubij na sztywną pianę.
Krok 2
Margarynę rozpuść i po ostudzeniu wymieszaj z resztą składników. Na koniec dodaj ubitą pianę.
Krok 3
Przygotuj gofry w gofrownicy. Gofry piecz przez około 3 – 4 minuty aż będą rumiane.
Krok 4
Na rozgrzanym tłuszczu podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj rozmrożony i odciśnięty szpinak oraz suszone pokrojone w kostkę pomidory.
Krok 5
Całość smaż chwilę, po czym połącz śmietanę z fixem Knorr i tak uzyskany kremowy dressing dodaj do szpinaku.
Krok 6
Wszystko razem gotuj przez chwile aż sos zgęstnieje a następnie posyp papryką. Tak przygotowany szpinak nałóż na gofry i posyp po wierzchu żółtym serem.
Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPrzygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!
Czytaj więcejBananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Gofry ze szpinakiem
Chociaż gofry kojarzą się raczej z deserem, odpowiednie dodatki zamienią je w pyszną wytrawną potrawę, w sam raz na wykwintne śniadanie. Przygotowania rozpocznij od ubicia białka na sztywną pianę – dzięki temu gofry będą puszyste. Rozpuść i przestudź kostkę do pieczenia, a następnie zmiksuj ją z mąką przesianą z proszkiem, jajkiem oraz mlekiem na gładką masę. Na koniec ostrożnie wmieszaj pianę – powstałe w ten sposób ciasto wlewaj do gofrownicy i piecz do momentu, aż nabierze złocistego koloru. Następnym krokiem jest przygotowanie nadzienia szpinakowo-pomidorowego. Cebulę posiekaj w drobną kostkę i podsmaż na rozgrzanym oleju z rozmrożonym szpinakiem i pokrojonymi suszonymi pomidorami. Całość zalej sosem serowo-czosnkowym przygotowanym na bazie śmietany. Warzywa gotuj jeszcze przez chwilę i dopraw szczyptą ostrej papryki. Gotowy farsz nałóż na gofry i posyp je startym żółtym serem, np. cheddarem. Gotowe gofry ze szpinakiem podawaj na ciepło. Zainspiruj się naszym prostym przepisem na to wyborne danie.