Gofry ze szpinakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl

Gofry ze szpinakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

22

345 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

300 osób wydrukowało

Pobierz pdf

391 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

gofry:

1 szklanka

2 sztuki

1 łyżka

1 szklanka

100 gramów

1 łyżeczka

1 szczypta

1 łyżeczka

100 gramów

szpinak:

450 gramów

1 opakowanie

100 gramów

1 sztuka

0.5 łyżeczki

100 gramów

200 mililitrów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Białka ubij na sztywną pianę.

Gofry ze szpinakiem - Krok 1

Krok 2

Margarynę rozpuść i po ostudzeniu wymieszaj z resztą składników. Na koniec dodaj ubitą pianę.

Gofry ze szpinakiem - Krok 2

Krok 3

Przygotuj gofry w gofrownicy. Gofry piecz przez około 3 – 4 minuty aż będą rumiane.

Gofry ze szpinakiem - Krok 3

Krok 4

Na rozgrzanym tłuszczu podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj rozmrożony i odciśnięty szpinak oraz suszone pokrojone w kostkę pomidory.

Gofry ze szpinakiem - Krok 4

Krok 5

Całość smaż chwilę, po czym połącz śmietanę z fixem Knorr i tak uzyskany kremowy dressing dodaj do szpinaku.

Gofry ze szpinakiem - Krok 5

Krok 6

Wszystko razem gotuj przez chwile aż sos zgęstnieje a następnie posyp papryką. Tak przygotowany szpinak nałóż na gofry i posyp po wierzchu żółtym serem.

Gofry ze szpinakiem - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

65

Opinie o przepisie

  • Krzysztof Foder

    Krzysztof Foder , 02.02.2018

    wyszły świetne :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dana Dana

    Dana Dana , 28.09.2016

    Coś ciekawego?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 10.04.2016

    Danuta, zachęcamy do skorzystania z naszego przepisu z video, nie zawiedziesz się :) https://www.przepisy.pl/przepis/gofry-6308#query=gofry

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Ewa Luksin

    Danuta Ewa Luksin , 10.04.2016

    Bardzo proszę o dobry wypróbowany przepis na ciasto do gofrów...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jadzia Tylutki

    Jadzia Tylutki , 09.04.2016

    super .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiesław Kalata

    Wiesław Kalata , 09.04.2016

    Musi być to smaczne jak to Krolowa poleca

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ryszard Nowa

    Ryszard Nowa , 09.04.2016

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Pałka

    Maria Pałka , 09.04.2016

    Charakter w tych górach za duży jak na moje mozliwosci

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Leszek Jankowski

    Leszek Jankowski , 09.04.2016

    A to ciekawe, muszę spróbować.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrew Church

    Andrew Church , 09.04.2016

    Profanacja

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ada Florkowska

    Ada Florkowska , 09.04.2016

    pozdrawiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Kowszyn

    Andrzej Kowszyn , 09.04.2016

    Najlepsze w wersji ...charakter bez gofrów....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marlena Rosajczyk

    Marlena Rosajczyk , 09.04.2016

    Gofry: tak, ale na słodko! Uwielbiam. Z dżemem i bitą śmietaną. Pozdrawiam. Smacznego!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janusz Ewald

    Janusz Ewald , 09.04.2016

    Tylko trzeba pamiętać żeby do ciasta nie dodawać cukru

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maryla Nawrocka

    Maryla Nawrocka , 09.04.2016

    sprobowalabym

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Banaś

    Katarzyna Banaś , 09.04.2016

    UWIELBIAM SZPINAK!!! PYCHA!!! Chociaż wolę w wersji łagodnej niż pikantnej. Ale... SZPINAK JEST PYCHA!!! I tak dalej w ten deseń...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Pulikowska

    Teresa Pulikowska , 09.04.2016

    Muszą być smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bernadeta Gebauer

    Bernadeta Gebauer , 09.04.2016

    Bardzo ciekawe!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aleksander Ruśniok

    Aleksander Ruśniok , 09.04.2016

    Ajć! Niom wreszcie coś co do szamania jest na wskroś,a nie tylko do podziwiania! Fantastyczny pomysł! :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bronia Kułak

    Bronia Kułak , 09.04.2016

    Kuchnia i przepisy jak moda - powracają. Na gofry na ostro mozna bylo wpasc w latach 80 tych w w-wie przy al jerozolimskich

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna Zagorzelska

    Grażyna Zagorzelska , 09.04.2016

    Sżpinak,cudownie smakuje sam i jako dodatek.U mnie jajka na szpinaku na śniadanie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adam Maciej Lęcznar

    Adam Maciej Lęcznar , 09.04.2016

    Gofry w tej wersji to tak jak rosół ze śliwką ananasem i orzechami włoskimi

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Cieleń

    Krystyna Cieleń , 09.04.2016

    Napewno dobre jak ktoś lubi pizzę ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janina Daszke

    Janina Daszke , 09.04.2016

    Kuba nie rób apetytu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Szczepańska Anioł

    Irena Szczepańska Anioł , 09.04.2016

    Super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Bożek

    Agnieszka Bożek , 09.04.2016

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Bożek

    Agnieszka Bożek , 09.04.2016

    Aaaaale bym zjadła! Aż sprawdziłam po ile chodzą gofrownice, bo jeszcze nie mam. Omnomnom....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Konczak

    Alicja Konczak , 09.04.2016

    Moga byc dobre, poniewaz na slodko nie lubie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Waldek Nagoda

    Waldek Nagoda , 09.04.2016

    Lubię gofry z charakterem ale wstydzę się zalajkować ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Błasiak

    Marek Błasiak , 09.04.2016

    Szpinak zawsze i wszędzie pod wszystkimi postaciami.

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gofry ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gofry ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gofry ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gofry ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gofry ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gofry ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gofry ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Makaron ze szpinakiem
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gofry ze szpinakiemGofry ze szpinakiem

Chociaż gofry kojarzą się raczej z deserem, odpowiednie dodatki zamienią je w pyszną wytrawną potrawę, w sam raz na wykwintne śniadanie. Przygotowania rozpocznij od  ubicia białka na sztywną pianę – dzięki temu gofry będą puszyste. Rozpuść i przestudź kostkę do pieczenia, a następnie zmiksuj ją z mąką przesianą z proszkiem, jajkiem oraz mlekiem na gładką masę. Na koniec ostrożnie wmieszaj pianę – powstałe w ten sposób ciasto wlewaj do gofrownicy i piecz do momentu, aż nabierze złocistego koloru. Następnym krokiem jest przygotowanie nadzienia szpinakowo-pomidorowego. Cebulę posiekaj w drobną kostkę i podsmaż na rozgrzanym oleju z rozmrożonym szpinakiem i pokrojonymi suszonymi pomidorami. Całość zalej sosem serowo-czosnkowym przygotowanym na bazie śmietany. Warzywa gotuj jeszcze przez chwilę i dopraw szczyptą ostrej papryki. Gotowy farsz nałóż na gofry i posyp je startym żółtym serem, np. cheddarem. Gotowe gofry ze szpinakiem podawaj na ciepło. Zainspiruj się naszym prostym przepisem na to wyborne danie.