Gofry ze szpinakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

22

337 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

300 osób wydrukowało

Pobierz pdf

389 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

gofry:

1 szklanka

2 sztuki

1 łyżka

1 szklanka

100 gramów

1 łyżeczka

1 szczypta

1 łyżeczka

100 gramów

szpinak:

450 gramów

1 opakowanie

100 gramów

1 sztuka

0.5 łyżeczki

100 gramów

200 mililitrów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Białka ubij na sztywną pianę.

Gofry ze szpinakiem - Krok 1

Krok 2

Margarynę rozpuść i po ostudzeniu wymieszaj z resztą składników. Na koniec dodaj ubitą pianę.

Gofry ze szpinakiem - Krok 2

Krok 3

Przygotuj gofry w gofrownicy. Gofry piecz przez około 3 – 4 minuty aż będą rumiane.

Gofry ze szpinakiem - Krok 3

Krok 4

Na rozgrzanym tłuszczu podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj rozmrożony i odciśnięty szpinak oraz suszone pokrojone w kostkę pomidory.

Gofry ze szpinakiem - Krok 4

Krok 5

Całość smaż chwilę, po czym połącz śmietanę z fixem Knorr i tak uzyskany kremowy dressing dodaj do szpinaku.

Gofry ze szpinakiem - Krok 5

Krok 6

Wszystko razem gotuj przez chwile aż sos zgęstnieje a następnie posyp papryką. Tak przygotowany szpinak nałóż na gofry i posyp po wierzchu żółtym serem.

Gofry ze szpinakiem - Krok 6
65

Opinie o przepisie

  • Krzysztof Foder

    Krzysztof Foder, 02.02.2018

    wyszły świetne :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dana Dana

    Dana Dana, 28.09.2016

    Coś ciekawego?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl, 10.04.2016

    Danuta, zachęcamy do skorzystania z naszego przepisu z video, nie zawiedziesz się :) https://www.przepisy.pl/przepis/gofry-6308#query=gofry

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Ewa Luksin

    Danuta Ewa Luksin, 10.04.2016

    Bardzo proszę o dobry wypróbowany przepis na ciasto do gofrów...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jadzia Tylutki

    Jadzia Tylutki, 09.04.2016

    super .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiesław Kalata

    Wiesław Kalata, 09.04.2016

    Musi być to smaczne jak to Krolowa poleca

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ryszard Nowa

    Ryszard Nowa, 09.04.2016

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Pałka

    Maria Pałka, 09.04.2016

    Charakter w tych górach za duży jak na moje mozliwosci

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Leszek Jankowski

    Leszek Jankowski, 09.04.2016

    A to ciekawe, muszę spróbować.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrew Church

    Andrew Church, 09.04.2016

    Profanacja

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ada Florkowska

    Ada Florkowska, 09.04.2016

    pozdrawiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Kowszyn

    Andrzej Kowszyn, 09.04.2016

    Najlepsze w wersji ...charakter bez gofrów....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marlena Rosajczyk

    Marlena Rosajczyk, 09.04.2016

    Gofry: tak, ale na słodko! Uwielbiam. Z dżemem i bitą śmietaną. Pozdrawiam. Smacznego!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janusz Ewald

    Janusz Ewald, 09.04.2016

    Tylko trzeba pamiętać żeby do ciasta nie dodawać cukru

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maryla Nawrocka

    Maryla Nawrocka, 09.04.2016

    sprobowalabym

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Banaś

    Katarzyna Banaś, 09.04.2016

    UWIELBIAM SZPINAK!!! PYCHA!!! Chociaż wolę w wersji łagodnej niż pikantnej. Ale... SZPINAK JEST PYCHA!!! I tak dalej w ten deseń...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Pulikowska

    Teresa Pulikowska, 09.04.2016

    Muszą być smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bernadeta Gebauer

    Bernadeta Gebauer, 09.04.2016

    Bardzo ciekawe!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aleksander Ruśniok

    Aleksander Ruśniok, 09.04.2016

    Ajć! Niom wreszcie coś co do szamania jest na wskroś,a nie tylko do podziwiania! Fantastyczny pomysł! :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bronia Kułak

    Bronia Kułak, 09.04.2016

    Kuchnia i przepisy jak moda - powracają. Na gofry na ostro mozna bylo wpasc w latach 80 tych w w-wie przy al jerozolimskich

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna Zagorzelska

    Grażyna Zagorzelska, 09.04.2016

    Sżpinak,cudownie smakuje sam i jako dodatek.U mnie jajka na szpinaku na śniadanie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adam Maciej Lęcznar

    Adam Maciej Lęcznar, 09.04.2016

    Gofry w tej wersji to tak jak rosół ze śliwką ananasem i orzechami włoskimi

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Cieleń

    Krystyna Cieleń, 09.04.2016

    Napewno dobre jak ktoś lubi pizzę ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janina Daszke

    Janina Daszke, 09.04.2016

    Kuba nie rób apetytu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Szczepańska Anioł

    Irena Szczepańska Anioł, 09.04.2016

    Super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Bożek

    Agnieszka Bożek, 09.04.2016

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Bożek

    Agnieszka Bożek, 09.04.2016

    Aaaaale bym zjadła! Aż sprawdziłam po ile chodzą gofrownice, bo jeszcze nie mam. Omnomnom....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Konczak

    Alicja Konczak, 09.04.2016

    Moga byc dobre, poniewaz na slodko nie lubie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Waldek Nagoda

    Waldek Nagoda, 09.04.2016

    Lubię gofry z charakterem ale wstydzę się zalajkować ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Błasiak

    Marek Błasiak, 09.04.2016

    Szpinak zawsze i wszędzie pod wszystkimi postaciami.

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gofry ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gofry ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gofry ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gofry ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gofry ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gofry ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gofry ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Uszka z grzybami
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

trudne

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gofry ze szpinakiemGofry ze szpinakiem

Chociaż gofry kojarzą się raczej z deserem, odpowiednie dodatki zamienią je w pyszną wytrawną potrawę, w sam raz na wykwintne śniadanie. Przygotowania rozpocznij od  ubicia białka na sztywną pianę – dzięki temu gofry będą puszyste. Rozpuść i przestudź kostkę do pieczenia, a następnie zmiksuj ją z mąką przesianą z proszkiem, jajkiem oraz mlekiem na gładką masę. Na koniec ostrożnie wmieszaj pianę – powstałe w ten sposób ciasto wlewaj do gofrownicy i piecz do momentu, aż nabierze złocistego koloru. Następnym krokiem jest przygotowanie nadzienia szpinakowo-pomidorowego. Cebulę posiekaj w drobną kostkę i podsmaż na rozgrzanym oleju z rozmrożonym szpinakiem i pokrojonymi suszonymi pomidorami. Całość zalej sosem serowo-czosnkowym przygotowanym na bazie śmietany. Warzywa gotuj jeszcze przez chwilę i dopraw szczyptą ostrej papryki. Gotowy farsz nałóż na gofry i posyp je startym żółtym serem, np. cheddarem. Gotowe gofry ze szpinakiem podawaj na ciepło. Zainspiruj się naszym prostym przepisem na to wyborne danie.