
Składniki
450 gramów
1 opakowanie
3 łyżki
100 gramów
100 mililitrów
1 opakowanie
0.5 sztuki
1 opakowanie
1 łyżka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pokrój cebulę w drobną kostkę. Podsmaż na patelni, następnie dodaj szpinak i śmietanę wymieszaną z sosem Knorr.

Krok 2
Do gotowego szpinaku dodaj pokrojone suszone pomidory i uprażone orzechy. Całość wystudź i dołóż pokrojoną w małą kosteczkę fetę. Tak przygotowaną masę przelej do płaskiego naczynia i zamroź.

Krok 3
Zmrożoną masę pokrój w 3 cm słupki o grubości około 1 cm – możesz pokroić je grubiej, jeśli chcesz. Pokrojony szpinak trzymaj nadal w zamrażalniku.

Krok 4
Płaty ciasta francuskiego rozwałkuj, wykrój z nich małe prostokąty o wymiarach 8 cm na 4 cm. Posmaruj je rozkłóconym jajkiem i ułóż na nich zamrożony szpinak. Całość sklej, dociskając krawędzie widelcem. Wierzch ciasta posmaruj jajkiem.

Krok 5
Paszteciki ułóż na pergaminie i piecz w 200 °C przez 10-15 minut. Do tej receptury możesz wykorzystać również ciasto filo.


Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Ulubione smaki Sos śmietanowo-ziołowy Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szpinak w cieście francuskim
Ciasto francuskie jest niezwykle wygodne w użyciu. Za jego pomocą komponować można desery, piec wykwintne tarty, a nawet pizzę. Tym razem wypróbuj przepis na kremowy szpinak w cieście francuskim. Zamiast ciasta francuskiego użyć możesz również delikatnego ciasta filo, które coraz częściej dostępne jest w polskich sklepach. Danie to przypomina nieco paszteciki, tylko że wypełnione aromatycznym szpinakiem w sosie. Można jeść je zarówno na ciepło, jako wykwintną przystawkę, jak i na zimno, jako imprezową przekąskę. Szpinakowy sos stworzysz na bazie sosu czosnkowo-serowego Knorr, gęstej śmietany, suszonych pomidorów oraz orzechów piniowych. Zastąpić je możesz pokrojonymi drobno orzechami włoskimi. Aby było łatwiej włożyć nadzienie do ciasta francuskiego, gotowy szpinak najpierw zamroź i pokrój w paski. Zamrożony farsz zawiń w ciasto francuskie i upiecz w piekarniku. Gotowe paszteciki podawaj z sosami lub na ciepło, np. serowym.




































