Szpinak w cieście francuskim przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szpinak w cieście francuskim

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

30

1143 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

657 osób wydrukowało

Pobierz pdf

933 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

450 gramów

1 opakowanie

3 łyżki

100 gramów

100 mililitrów

1 opakowanie

0.5 sztuki

1 opakowanie

1 łyżka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój cebulę w drobną kostkę. Podsmaż na patelni, następnie dodaj szpinak i śmietanę wymieszaną z sosem Knorr.

Szpinak w cieście francuskim - Krok 1

Krok 2

Do gotowego szpinaku dodaj pokrojone suszone pomidory i uprażone orzechy. Całość wystudź i dołóż pokrojoną w małą kosteczkę fetę. Tak przygotowaną masę przelej do płaskiego naczynia i zamroź.

Szpinak w cieście francuskim - Krok 2

Krok 3

Zmrożoną masę pokrój w 3 cm słupki o grubości około 1 cm – możesz pokroić je grubiej, jeśli chcesz. Pokrojony szpinak trzymaj nadal w zamrażalniku.

Szpinak w cieście francuskim - Krok 3

Krok 4

Płaty ciasta francuskiego rozwałkuj, wykrój z nich małe prostokąty o wymiarach 8 cm na 4 cm. Posmaruj je rozkłóconym jajkiem i ułóż na nich zamrożony szpinak. Całość sklej, dociskając krawędzie widelcem. Wierzch ciasta posmaruj jajkiem.

Szpinak w cieście francuskim - Krok 4

Krok 5

Paszteciki ułóż na pergaminie i piecz w 200 °C przez 10-15 minut. Do tej receptury możesz wykorzystać również ciasto filo.

Szpinak w cieście francuskim - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

2

Opinie o przepisie

  • Halina Nowak

    Halina Nowak , 23.07.2016

    Też się zastanawiałam co z tym sosem. ALE filmik wyjaśnił wszystko

    Odpowiedz Odpowiedz
  • rysia567

    rysia567 , 01.03.2015

    A co się stało w opisie z głównym bochaterem,' Sos do warzyw na ciepło do szpinaku czosnkowo-serowy' mieszmy tylko zawartość torebki zgotowym już szpinakiem czy ze śmietaną w roli głównej ?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szpinak w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szpinak w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szpinak w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szpinak w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szpinak w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szpinak w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szpinak w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szpinak w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szpinak w cieście francuskimSzpinak w cieście francuskim

Ciasto francuskie jest niezwykle wygodne w użyciu. Za jego pomocą komponować można desery, piec wykwintne tarty, a nawet pizzę. Tym razem wypróbuj przepis na kremowy szpinak w cieście francuskim. Zamiast ciasta francuskiego użyć możesz również delikatnego ciasta filo, które coraz częściej dostępne jest w polskich sklepach. Danie to przypomina nieco paszteciki, tylko że wypełnione aromatycznym szpinakiem w sosie. Można jeść je zarówno na ciepło, jako wykwintną przystawkę, jak i na zimno, jako imprezową przekąskę. Szpinakowy sos stworzysz na bazie sosu czosnkowo-serowego Knorr, gęstej śmietany, suszonych pomidorów oraz orzechów piniowych. Zastąpić je możesz pokrojonymi drobno orzechami włoskimi. Aby było łatwiej włożyć nadzienie do ciasta francuskiego, gotowy szpinak najpierw zamroź i pokrój w paski. Zamrożony farsz zawiń w ciasto francuskie i upiecz w piekarniku. Gotowe paszteciki podawaj z sosami lub na ciepło, np. serowym.