Szpinak w cieście francuskim - przepis z serem | Przepisy.pl pixel

Szpinak w cieście francuskim

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

36

heart
1352 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

823 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1190 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

450 gramów

1 opakowanie

3 łyżki

100 gramów

100 mililitrów

1 opakowanie

0.5 sztuki

1 opakowanie

1 łyżka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój cebulę w drobną kostkę. Podsmaż na patelni, następnie dodaj szpinak i śmietanę wymieszaną z sosem Knorr.

Szpinak w cieście francuskim - Krok 1

Krok 2

Do gotowego szpinaku dodaj pokrojone suszone pomidory i uprażone orzechy. Całość wystudź i dołóż pokrojoną w małą kosteczkę fetę. Tak przygotowaną masę przelej do płaskiego naczynia i zamroź.

Szpinak w cieście francuskim - Krok 2

Krok 3

Zmrożoną masę pokrój w 3 cm słupki o grubości około 1 cm – możesz pokroić je grubiej, jeśli chcesz. Pokrojony szpinak trzymaj nadal w zamrażalniku.

Szpinak w cieście francuskim - Krok 3

Krok 4

Płaty ciasta francuskiego rozwałkuj, wykrój z nich małe prostokąty o wymiarach 8 cm na 4 cm. Posmaruj je rozkłóconym jajkiem i ułóż na nich zamrożony szpinak. Całość sklej, dociskając krawędzie widelcem. Wierzch ciasta posmaruj jajkiem.

Szpinak w cieście francuskim - Krok 4

Krok 5

Paszteciki ułóż na pergaminie i piecz w 200 °C przez 10-15 minut. Do tej receptury możesz wykorzystać również ciasto filo.

Szpinak w cieście francuskim - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

2

Opinie o przepisie

  • Halina Nowak

    Halina Nowak , 23.07.2016

    Też się zastanawiałam co z tym sosem. ALE filmik wyjaśnił wszystko

    Odpowiedz Odpowiedz
  • rysia567

    rysia567 , 01.03.2015

    A co się stało w opisie z głównym bochaterem,' Sos do warzyw na ciepło do szpinaku czosnkowo-serowy' mieszmy tylko zawartość torebki zgotowym już szpinakiem czy ze śmietaną w roli głównej ?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szpinak w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szpinak w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szpinak w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szpinak w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szpinak w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szpinak w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szpinak w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szpinak w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Charczo
czas przygotowania
110 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szpinak w cieście francuskimSzpinak w cieście francuskim

Ciasto francuskie jest niezwykle wygodne w użyciu. Za jego pomocą komponować można desery, piec wykwintne tarty, a nawet pizzę. Tym razem wypróbuj przepis na kremowy szpinak w cieście francuskim. Zamiast ciasta francuskiego użyć możesz również delikatnego ciasta filo, które coraz częściej dostępne jest w polskich sklepach. Danie to przypomina nieco paszteciki, tylko że wypełnione aromatycznym szpinakiem w sosie. Można jeść je zarówno na ciepło, jako wykwintną przystawkę, jak i na zimno, jako imprezową przekąskę. Szpinakowy sos stworzysz na bazie sosu czosnkowo-serowego Knorr, gęstej śmietany, suszonych pomidorów oraz orzechów piniowych. Zastąpić je możesz pokrojonymi drobno orzechami włoskimi. Aby było łatwiej włożyć nadzienie do ciasta francuskiego, gotowy szpinak najpierw zamroź i pokrój w paski. Zamrożony farsz zawiń w ciasto francuskie i upiecz w piekarniku. Gotowe paszteciki podawaj z sosami lub na ciepło, np. serowym.