Meksykańskie Chipotle z czarną fasolą i chili
łatwe
139 osób zapisało
Składniki
400 gramów
1 sztuka
1 opakowanie
400 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżeczka
1 pęczek
3 łyżki
2 sztuki
2 łyżki
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę oraz marchew, paprykę i świeże pomidory pokrój w kostkę. Czosnek posiekaj.
Krok 2
W większym garnku lub rondlu podgrzej olej i smaż kolejno cebulę, czosnek, marchew, następnie paprykę i na końcu dodaj świeże pomidory.
Krok 3
Fix Knorr wymieszaj z szklanką wody i wraz z pastą pomidorową dodaj do warzyw.
Krok 4
Odcedź fasolę i wsyp do garnka. Dopraw Oregano Knorr i całość gotuj powoli ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
Krok 5
Na końcu dodaj lekko posiekaną kolendrę i podawaj z nachos.
Dobra rada:
Danie doskonale smakuje również z ryżem i łyżką kwaśnej śmietany.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Meksykańskie Chipotle z czarną fasolą i chili
Gorący Meksyk oferuje nam dania rozgrzewające w chłodny dzień. Meksykańskie chipotle z czarną fasolą i chili to warzywna potrawa, którą możesz podać na obiad, i nikt nie zapyta, dlaczego nie ma w niej mięsa. Ten smak jest doskonały i niczego więcej mu nie potrzeba!
Dla kogo?
Pozycja obowiązkowa dla wegan i wegetarian. Jednak danie posmakuje każdemu, bo to wspaniała kompozycja smaków, której warto spróbować.
Na jaką okazję?
To potrawa idealna na obiad. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu, więc przepis na meksykańskie chipotle dobrze mieć zawsze pod ręką.
Czy wiesz, że?
Chipotle to wędzona papryczka jalapeno, bardzo popularna w Meksyku. Spotyka się ją również w formie mielonej, a także marynowanej. Co więcej, jest świetnym dodatkiem do sosów, zup i dań jednogarnkowych.
Dla urozmaicenia:
Danie wyśmienicie smakuje zarówno z nachosami, jak i z ryżem oraz kwaśną śmietaną. Wybierz to, co lubisz bardziej!