Botwinka z ziemniakami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Botwinka z ziemniakami

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

1

heart
7 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

39 osób wydrukowało

Pobierz pdf

19 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 pęczek

0.5 pęczka

1 łyżka

1 łyżka

4 sztuki

1 szczypta

2.5 szklanki

1 szklanka

3 dekagramy

1 sztuka

2 łyżki

1 łyżka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obrać ziemniaki .Zalać osoloną wodą i gotować 25 minut. W tym samym czasie -umyć botwinkę. Usunąć uszkodzone liście i korzonki. Pokroić drobno. Zalać wodą . Dodać Bulion na włoszczyźnie Knorr i gotować 20 minut. Boczek pokroić w drobną kostkę i wytopić na skwarki ( będzie tego ze 3 łyżki ). Odcedzić ziemniaki i zostawić przykryte w garnku by nie ostygły. Do botwinki dodać zasmażkę, barszcz czerwony do smaku. Doprawić pieprzem i rozkruszoną mini kostką Czosnek.

Krok 2

Podawać dokładając na talerz po 2 ziemniaki ( ja daję w całości) okraszone skwarkami i posypane koprem.

Grażyna Molak

Dobra rada:

Botwinka nie musi kojarzyć się wyłącznie z zupami – spróbuj sałatek z jej dodatkiem!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Botwinka z ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Botwinka z ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Botwinka z ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Botwinka z ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Botwinka z ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Botwinka z ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Botwinka z ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Botwinka z ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej