Botwinka z ziemniakami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Botwinka z ziemniakami

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

1

heart
7 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

39 osób wydrukowało

Pobierz pdf

19 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 pęczek

0.5 pęczka

1 łyżka

1 łyżka

4 sztuki

1 szczypta

2.5 szklanki

1 szklanka

3 dekagramy

1 sztuka

2 łyżki

1 łyżka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obrać ziemniaki .Zalać osoloną wodą i gotować 25 minut. W tym samym czasie -umyć botwinkę. Usunąć uszkodzone liście i korzonki. Pokroić drobno. Zalać wodą . Dodać Bulion na włoszczyźnie Knorr i gotować 20 minut. Boczek pokroić w drobną kostkę i wytopić na skwarki ( będzie tego ze 3 łyżki ). Odcedzić ziemniaki i zostawić przykryte w garnku by nie ostygły. Do botwinki dodać zasmażkę, barszcz czerwony do smaku. Doprawić pieprzem i rozkruszoną mini kostką Czosnek.

Krok 2

Podawać dokładając na talerz po 2 ziemniaki ( ja daję w całości) okraszone skwarkami i posypane koprem.

Grażyna Molak

Dobra rada:

Botwinka nie musi kojarzyć się wyłącznie z zupami – spróbuj sałatek z jej dodatkiem!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Botwinka z ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Botwinka z ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Botwinka z ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Botwinka z ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Botwinka z ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Botwinka z ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Botwinka z ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Botwinka z ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej