Botwinka – przepis na zupę na rosole: botwinkowa | Przepisy.pl pixel

Botwinka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

24

60 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

152 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

243 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

3 sztuki

1 pęczek

2 sztuki

1 łyżka

2 łyżki

200 mililitrów

1 szczypta

1 szczypta

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Włóż kości rosołowe do dużego garnka i zalej ok. 2 litrami zimnej wody. Dodaj włoszczyznę, przyprawy i gotuj na małym ogniu ok. 40 minut.

Botwinka - Krok 1

Krok 2

Pokrój ziemniaki w drobną kostkę i wrzuć do rosołu.

Botwinka - Krok 2

Krok 3

Oczyść botwinkę i pokrój ją drobno wraz z buraczkami. Następnie dodaj ją, wraz z lubczykiem, do gotującego się rosołu, po czym gotuj na małym ogniu przez około 20 minut.

Botwinka - Krok 3

Krok 4

Dopraw zupę torebką Barszczu czerwonego Knorr, co zdecydowanie wzmocni smak i poprawi kolor. Zrób zasmażkę z mąki i masła, a następnie dodaj do zupy, dokładnie wymieszaj i zagotuj. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

Botwinka - Krok 4

Krok 5

Wlej śmietanę i ponownie wymieszaj.

Botwinka - Krok 5

Krok 6

Dopraw zupę do smaku cukrem, pieprzem, wyciśniętym czosnkiem i sokiem z cytryny. Podawaj z połówkami jajek na twardo oraz świeżo posiekanym koperkiem.

Botwinka - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Botwinka nie musi kojarzyć się wyłącznie z zupami – spróbuj sałatek z jej dodatkiem!

1

Opinie o przepisie

  • Krysia

    Krysia , 23.08.2022

    Botwinka to moja ulubiona zupa.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Botwinka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Botwinka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Botwinka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Botwinka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Botwinka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Botwinka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Botwinka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Botwinka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Szynka w orzechach
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - BotwinkaBotwinka

Delikatna botwinkowa zupa, którą można serwować na ciepło oraz w formie chłodnika. Bez problemów dopasujesz ją do upodobań swoich oraz wszystkich smakoszy, których postanowisz uraczyć botwinką. Botwinka prezentuje się bardzo apetycznie, ale lepiej nie zakładać do posiłku białych koszul. Szukasz przepisu na botwinę, który po kolei wyjaśnia, jak zabrać się to pyszne danie? Jesteś we właściwym miejscu!

Dla kogo? Do przygotowania zupy botwinki użyj wywaru mięsnego, ale dobrze pasuje też bulion warzywny. Jej doskonałym smakiem mogą cieszyć się więc zarówno fani mięsa, jak i diet roślinnych. Botwinkę oraz buraki gotuj, aż zmiękną. Dobrym pomysłem będzie wcześniejsze podduszenie ich z niewielką ilością wody i sokiem z cytryny albo octem jabłkowym. Dzięki temu zachowają swój naturalnie różowy kolor. Część warzyw możesz dodać do gotowania botwinki pod koniec - będą stanowiły chrupiące urozmaicenie.

Na jaką okazję? Przepis na botwinkę warto mieć pod ręką, gdy chcesz zaskoczyć swoich gości. Zupa z buraków to nie tylko wigilijny barszcz czerwony z uszkami! Smakowite eksperymenty czekają.

Czy wiesz, że? Jak zachować piękny kolor botwinki? Przepis to jedno, ale pamiętaj: nie dopuść do tego, by zupa się zagotowała. Spowoduje to jej brunatnienie. Botwinkę wykorzystaj w całości, nie wyrzucaj liści, tylko drobno pokrojone dodaj do wywaru. Zabiel śmietaną 18%. Twoja zupa botwinkowa będzie wtedy nieco delikatniejsza.

Dla urozmaicenia: Botwinkę podaj z jajkiem na twardo, sadzonym lub też z młodymi ziemniakami. Lekko kwaśny smak botwiny dobrze będzie współgrał z plastrem twarogu. Serwuj botwinkę z łyżką śmietany albo jogurtu naturalnego, udekorowaną koperkiem, szczypiorkiem lub listkiem botwinki. Smacznego!