Botwinka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

15

54 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

69 osób wydrukowało

Pobierz pdf

48 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

3 sztuki

1 pęczek

2 sztuki

1 łyżka

2 łyżki

200 mililitrów

1 szczypta

1 szczypta

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Włóż kości rosołowe do dużego garnka i zalej ok. 2 litrami zimnej wody. Dodaj włoszczyznę, przyprawy i gotuj na małym ogniu ok. 40 minut.

Botwinka - Krok 1

Krok 2

Pokrój ziemniaki w drobną kostkę i wrzuć do rosołu.

Botwinka - Krok 2

Krok 3

Oczyść botwinkę i pokrój ją drobno wraz z buraczkami. Następnie dodaj ją, wraz z lubczykiem, do gotującego się rosołu, po czym gotuj na małym ogniu przez około 20 minut.

Botwinka - Krok 3

Krok 4

Dopraw zupę torebką Barszczu czerwonego Knorr, co zdecydowanie wzmocni smak i poprawi kolor. Zrób zasmażkę z mąki i masła, a następnie dodaj do zupy, dokładnie wymieszaj i zagotuj. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

Botwinka - Krok 4

Krok 5

Wlej śmietanę i ponownie wymieszaj.

Botwinka - Krok 5

Krok 6

Dopraw zupę do smaku cukrem, pieprzem, wyciśniętym czosnkiem i sokiem z cytryny. Podawaj z połówkami jajek na twardo oraz świeżo posiekanym koperkiem.

Botwinka - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Botwinka nie musi kojarzyć się wyłącznie z zupami – spróbuj sałatek z jej dodatkiem!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Botwinka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Botwinka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Botwinka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Botwinka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Botwinka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Botwinka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Botwinka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Pierogi z soczewicą
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

średnie

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - BotwinkaBotwinka

Delikatna botwinkowa zupa, którą można serwować na ciepło oraz w formie chłodnika. Do jej przygotowania użyj wywaru mięsnego, ale dobrze pasuje też bulion warzywny. Botwinkę oraz buraki gotuj aż zmiękną. Dobrym pomysłem będzie wcześniejsze podduszenie ich z niewielką ilością wody i sokiem z cytryny albo octem jabłkowym. Dzięki temu zachowają swój naturalnie różowy kolor. Część warzyw możesz dodać do gotowania pod koniec, dzięki temu będą stanowiły chrupiące urozmaicenie. Nie dopuść do tego, by zupa się zagotowała. Spowoduje to jej brunatnienie. Pamiętaj o tym, żeby botwinkę wykorzystać w całości, nie wyrzucaj liści, tylko drobno pokrojone dodaj do wywaru. Zabiel śmietaną 22% albo 18%. Twoje danie będzie wtedy nieco delikatniejsze. Podaj całość z jajkiem na twardo, sadzonym lub też z młodymi ziemniakami. Jego lekko kwaśny smak dobrze będzie współgrał z plastrem twarogu. Serwuj zupę z łyżką śmietany albo jogurtu naturalnego, udekorowaną koperkiem, szczypiorkiem lub listkiem botwinki. Smacznego!