Botwinka – przepis na zupę na rosole: botwinkowa | Przepisy.pl pixel

Botwinka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

31

heart
63 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

202 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

358 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

3 sztuki

1 pęczek

2 sztuki

1 łyżka

2 łyżki

200 mililitrów

1 szczypta

1 szczypta

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Włóż kości rosołowe do dużego garnka i zalej ok. 2 litrami zimnej wody. Dodaj włoszczyznę, przyprawy i gotuj na małym ogniu ok. 40 minut.

Botwinka - Krok 1

Krok 2

Pokrój ziemniaki w drobną kostkę i wrzuć do rosołu.

Botwinka - Krok 2

Krok 3

Oczyść botwinkę i pokrój ją drobno wraz z buraczkami. Następnie dodaj ją, wraz z lubczykiem, do gotującego się rosołu, po czym gotuj na małym ogniu przez około 20 minut.

Botwinka - Krok 3

Krok 4

Dopraw zupę torebką Barszczu czerwonego Knorr, co zdecydowanie wzmocni smak i poprawi kolor. Zrób zasmażkę z mąki i masła, a następnie dodaj do zupy, dokładnie wymieszaj i zagotuj. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

Botwinka - Krok 4

Krok 5

Wlej śmietanę i ponownie wymieszaj.

Botwinka - Krok 5

Krok 6

Dopraw zupę do smaku cukrem, pieprzem, wyciśniętym czosnkiem i sokiem z cytryny. Podawaj z połówkami jajek na twardo oraz świeżo posiekanym koperkiem.

Botwinka - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Botwinka nie musi kojarzyć się wyłącznie z zupami – spróbuj sałatek z jej dodatkiem!

4

Opinie o przepisie

  • Pit

    Pit , 05.08.2025

    witam. co to za przepis? bez soli? 1 szczypta pieprzu i cukru? na około 4 litrów zupy, wiecie co z tego wyjdzie, jakaś bryja, Cebula i nic nie napisane co z nią? ja sobie poradzę, ale nie z tym przepisem, a co mają młodzi z tym przepisem ugotować? proponuję o dokładne opisane przepisy. pozdrawiam

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • smakosz

    smakosz , 23.05.2025

    Super botwinka! moja ulubiona zupa

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krysia

    Krysia , 23.08.2022

    Botwinka to moja ulubiona zupa.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Botwinka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Botwinka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Botwinka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Botwinka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Botwinka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Botwinka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Botwinka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Botwinka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

przepisy.pl - BotwinkaBotwinka

Delikatna botwinkowa zupa, którą można serwować na ciepło oraz w formie chłodnika. Bez problemów dopasujesz ją do upodobań swoich oraz wszystkich smakoszy, których postanowisz uraczyć botwinką. Botwinka prezentuje się bardzo apetycznie, ale lepiej nie zakładać do posiłku białych koszul. Szukasz przepisu na botwinę, który po kolei wyjaśnia, jak zabrać się to pyszne danie? Jesteś we właściwym miejscu!

Dla kogo? Do przygotowania zupy botwinki użyj wywaru mięsnego, ale dobrze pasuje też bulion warzywny. Jej doskonałym smakiem mogą cieszyć się więc zarówno fani mięsa, jak i diet roślinnych. Botwinkę oraz buraki gotuj, aż zmiękną. Dobrym pomysłem będzie wcześniejsze podduszenie ich z niewielką ilością wody i sokiem z cytryny albo octem jabłkowym. Dzięki temu zachowają swój naturalnie różowy kolor. Część warzyw możesz dodać do gotowania botwinki pod koniec - będą stanowiły chrupiące urozmaicenie.

Na jaką okazję? Przepis na botwinkę warto mieć pod ręką, gdy chcesz zaskoczyć swoich gości. Zupa z buraków to nie tylko wigilijny barszcz czerwony z uszkami! Smakowite eksperymenty czekają.

Czy wiesz, że? Jak zachować piękny kolor botwinki? Przepis to jedno, ale pamiętaj: nie dopuść do tego, by zupa się zagotowała. Spowoduje to jej brunatnienie. Botwinkę wykorzystaj w całości, nie wyrzucaj liści, tylko drobno pokrojone dodaj do wywaru. Zabiel śmietaną 18%. Twoja zupa botwinkowa będzie wtedy nieco delikatniejsza.

Dla urozmaicenia: Botwinkę podaj z jajkiem na twardo, sadzonym lub też z młodymi ziemniakami. Lekko kwaśny smak botwiny dobrze będzie współgrał z plastrem twarogu. Serwuj botwinkę z łyżką śmietany albo jogurtu naturalnego, udekorowaną koperkiem, szczypiorkiem lub listkiem botwinki. Smacznego!