
Składniki
100 gramów
100 gramów
1 sztuka
6 sztuk
6 sztuk
100 gramów
1 sztuka
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wymieszaj Sos sałatkowy czosnkowy Knorr z jogurtem i 50 mililitrami wody.

Krok 2
Kapustę białą i czerwoną poszatkuj lub pokrój w cienkie paski. Selera pokrój w cienkie słupki, a pora w krążki. Wszystkie te składniki wrzuć do wrzącej wody i gotuj około 5 minut. Brokuły i kalafiora również ugotuj.

Krok 3
Następnie odcedź je i wrzuć na rozgrzaną patelnię z olejem sezamowym.

Krok 4
Gotowe warzywa polej sosem i podawaj z ryżem.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Warzywa po tajsku
Z przepisem na warzywa po tajsku przygotujesz pyszny wegetariański obiad o orientalnym charakterze. Jego głównymi składnikami są jarzyny takie jak: por, kapusta, czy brokuł. Pierwszym krokiem do przyrządzenia tego dania jest poszatkowanie dwóch rodzajów kapusty – białej i czerwonej. Selera i pora posiekaj, natomiast brokuł oraz kalafior podziel na niewielkie różyczki. Wymienione składniki umieść w dużym garnku z wrzącą wodą i gotuj do momentu, aż warzywa będą dość miękkie, jednak nadal pozostaną jędrne i jednocześnie chrupkie. Następnie odcedź je, przełóż na patelnię z rozgrzanym olejem sezamowym i smaż przez chwilę. Przyrządzając tę potrawę, możesz także skorzystać z woka. Tak przygotowane warzywa po tajsku najlepiej smakują z dressingiem, składającym się z błyskawicznego sosu czosnkowego połączonego z jogurtem naturalnym. Danie serwuj na ciepło z dodatkiem ugotowanego ryżu, np. jaśminowego, który wyróżnia się kwiatowym zapachem. Udowadniamy, że gotowanie może być proste – skorzystaj z naszego przepisu na warzywa po tajsku.