Składniki
0.5 szklanki
150 gramów
2 opakowania
1.2 litra
1 sztuka
1 sztuka
3 sztuki
1 pęczek
1 łyżka
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wołowinę pokrój w niedużą kostkę i przesmaż w garnku na rozgrzanej oliwie. Dodaj kumin.
Krok 2
Marchew, selera oraz ziemniaki pokrój w kostkę podobnej wielkości jak mięso i wrzuć do garnka. Wsyp również soczewicę.
Krok 3
Całość zalej 1,2 litra wody i doprowadź do wrzenia. Zawartość opakowań Knorr wsyp do garnka i wymieszaj.
Krok 4
Zmniejsz ogień i gotuj zupę około 25 minut do momentu, gdy wszystkie jej składniki będą miękkie. Pod koniec gotowania dodaj pokrojoną kolendrę.
Dobra rada:
Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Aromatyczna zupa z soczewicą
Jeśli szukasz inspiracji na smaczne i łatwe w przygotowaniu pierwsze danie obiadowe, to jesteś w dobrym miejscu. Koniecznie wypróbuj przepisu na zupę z soczewicy. Choć ten smaczny strączek jest podstawą potrawy, za sprawą selera naciowego, marchwi oraz ziemniaków wyczujesz w niej również inne warzywne nuty. W naszej aromatycznej zupie soczewicowej nie brakuje mięsnego akcentu: wołowina sprawia, że potrawa zyskuje jeszcze wyraźniejszy aromat.
Dla kogo? Do tej pory soczewica raczej rzadko gościła w twoim jadłospisie? Czas to zmienić, ponieważ przepis na zupę z soczewicy jest niezawodny, a do tego naprawdę prosty. Dzięki przyprawom nawet najwięksi sceptycy przekonają się do strączkowego smaku. Z soczewicową zupą dobrze skomponuje się kmin rzymski, który świetnie podkreśli jej walory. Poza kuminem warto dodać również: czosnek, kolendrę czy mieszankę curry. Dla miłośników pikantnych smaków do zupy z soczewicą dorzuć również niewielką ilość pieprzu kajeńskiego.
Na jaką okazję? Przygotowanie przepisu na zupę z soczewicy rozpocznij od podsmażenia pokrojonej wołowiny. Dodaj do niej posiekane w kostkę warzywa i soczewicę, następnie gotuj do czasu, aż wszystkie składniki będą miękkie. To sprawdzony sposób na to, jak zrobić zupę z soczewicy, by przypadła do gustu całej rodzinie i była daniem, od którego chętnie będziecie rozpoczynać posiłek.
Czy wiesz, że? Istnieje wiele wariantów proponowanej zupy z soczewicą, np. kolor użytych ziaren wybierz w zależności od pożądanej konsystencji: czerwone nadają się do przygotowania aksamitnego kremu, zielone natomiast do klasycznej zupy z soczewicy. Niezależnie od dokonanego wyboru, pamiętaj o tym, aby potrawę odpowiednio doprawić.
Dla urozmaicenia: Przepis na zupę z soczewicy możesz smakowicie modyfikować. Blendując ziarna, uzyskasz zupę krem, którą warto podawać z kleksem gęstej kwaśnej śmietany oraz mini grzankami. Spróbuj również dodać do zupy soczewicowej uprażone na suchej patelni pestki dyni albo słonecznika.