Aromatyczna zupa z soczewicą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Aromatyczna zupa z soczewicą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

22

457 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

345 osób wydrukowało

Pobierz pdf

524 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

0.5 szklanki

150 gramów

2 opakowania

1.2 litra

1 sztuka

1 sztuka

3 sztuki

1 pęczek

1 łyżka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wołowinę pokrój w niedużą kostkę i przesmaż w garnku na rozgrzanej oliwie. Dodaj kumin.

Krok 2

Marchew, selera oraz ziemniaki pokrój w kostkę podobnej wielkości jak mięso i wrzuć do garnka. Wsyp również soczewicę.

Krok 3

Całość zalej 1,2 litra wody i doprowadź do wrzenia. Zawartość opakowań Knorr wsyp do garnka i wymieszaj.

Krok 4

Zmniejsz ogień i gotuj zupę około 25 minut do momentu, gdy wszystkie jej składniki będą miękkie. Pod koniec gotowania dodaj pokrojoną kolendrę.

przepisy.pl

Dobra rada:

Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Aromatyczna zupa z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Aromatyczna zupa z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Aromatyczna zupa z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Aromatyczna zupa z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Aromatyczna zupa z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Aromatyczna zupa z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Aromatyczna zupa z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Aromatyczna zupa z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Aromatyczna zupa z soczewicąAromatyczna zupa z soczewicą

Jeśli szukasz inspiracji na smaczne i łatwe w przygotowaniu pierwsze danie obiadowe, to jesteś w dobrym miejscu. Koniecznie wypróbuj przepisu na zupę z soczewicy. Choć ten smaczny strączek jest podstawą potrawy, za sprawą selera naciowego, marchwi oraz ziemniaków wyczujesz w niej również inne warzywne nuty. W naszej aromatycznej zupie soczewicowej nie brakuje mięsnego akcentu: wołowina sprawia, że potrawa zyskuje jeszcze wyraźniejszy aromat.

Dla kogo? Do tej pory soczewica raczej rzadko gościła w twoim jadłospisie? Czas to zmienić, ponieważ przepis na zupę z soczewicy jest niezawodny, a do tego naprawdę prosty. Dzięki przyprawom nawet najwięksi sceptycy przekonają się do strączkowego smaku. Z soczewicową zupą dobrze skomponuje się kmin rzymski, który świetnie podkreśli jej walory. Poza kuminem warto dodać również: czosnek, kolendrę czy mieszankę curry. Dla miłośników pikantnych smaków do zupy z soczewicą dorzuć również niewielką ilość pieprzu kajeńskiego.

Na jaką okazję? Przygotowanie przepisu na zupę z soczewicy rozpocznij od podsmażenia pokrojonej wołowiny. Dodaj do niej posiekane w kostkę warzywa i soczewicę, następnie gotuj do czasu, aż wszystkie składniki będą miękkie. To sprawdzony sposób na to, jak zrobić zupę z soczewicy, by przypadła do gustu całej rodzinie i była daniem, od którego chętnie będziecie rozpoczynać posiłek.

Czy wiesz, że? Istnieje wiele wariantów proponowanej zupy z soczewicą, np. kolor użytych ziaren wybierz w zależności od pożądanej konsystencji: czerwone nadają się do przygotowania aksamitnego kremu, zielone natomiast do klasycznej zupy z soczewicy. Niezależnie od dokonanego wyboru, pamiętaj o tym, aby potrawę odpowiednio doprawić.

Dla urozmaicenia: Przepis na zupę z soczewicy możesz smakowicie modyfikować. Blendując ziarna, uzyskasz zupę krem, którą warto podawać z kleksem gęstej kwaśnej śmietany oraz mini grzankami. Spróbuj również dodać do zupy soczewicowej uprażone na suchej patelni pestki dyni albo słonecznika.