Aromatyczna zupa z soczewicą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

19

447 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

319 osób wydrukowało

Pobierz pdf

460 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 szklanki

150 gramów

1.2 litra

1 sztuka

1 sztuka

3 sztuki

1 pęczek

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wołowinę pokrój w niedużą kostkę i przesmaż w garnku na rozgrzanej oliwie. Dodaj kumin.

Krok 2

Marchew, selera oraz ziemniaki pokrój w kostkę podobnej wielkości jak mięso i wrzuć do garnka. Wsyp również soczewicę.

Krok 3

Całość zalej 1,2 litra wody i doprowadź do wrzenia. Zawartość opakowań Knorr wsyp do garnka i wymieszaj.

Krok 4

Zmniejsz ogień i gotuj zupę około 25 minut do momentu, gdy wszystkie jej składniki będą miękkie. Pod koniec gotowania dodaj pokrojoną kolendrę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Aromatyczna zupa z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Aromatyczna zupa z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Aromatyczna zupa z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Aromatyczna zupa z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Aromatyczna zupa z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Aromatyczna zupa z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Aromatyczna zupa z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Kmin rzymski z Indii mielony Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Kmin rzymski z Indii mielony Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Aromatyczna zupa z soczewicąAromatyczna zupa z soczewicą

Jeśli szukasz inspiracji na smaczne i łatwe w przygotowaniu pierwsze danie obiadowe, to jesteś w dobrym miejscu. Koniecznie wypróbuj zupy z soczewicą z tego przepisu. Istnieje wiele wariantów proponowanej potrawy, np. kolor użytych ziaren wybierz w zależności od pożądanej konsystencji: czerwone sprawdzą się do przygotowania aksamitnego kremu, zielone natomiast do klasycznej zupy. Niezależnie od dokonanego wyboru, pamiętaj o tym, aby potrawę odpowiednio doprawić. Z soczewicą dobrze skomponuje się kmin rzymski, który świetnie podkreśli jej smak. Poza kuminem warto dodać również: czosnek, kolendrę czy mieszankę curry. Dla miłośników pikantnych smaków sprawdzi się niewielka ilość pieprzu kajeńskiego. Przygotowanie tego dania rozpocznij od podsmażenia pokrojonej wołowiny. Dodaj do niej posiekane w kostkę warzywa i soczewicę, następnie gotuj do czasu, aż wszystkie składniki będą miękkie. Blendując je, uzyskasz zupę krem, którą warto podawać z kleksem gęstej kwaśnej śmietany oraz minigrzankami. Skorzystaj z naszego przepisu i przygotuj smaczne danie.