
Składniki
0.5 szklanki
150 gramów
2 opakowania
1.2 litra
1 sztuka
1 sztuka
3 sztuki
1 pęczek
1 łyżka
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wołowinę pokrój w niedużą kostkę i przesmaż w garnku na rozgrzanej oliwie. Dodaj kumin.
Krok 2
Marchew, selera oraz ziemniaki pokrój w kostkę podobnej wielkości jak mięso i wrzuć do garnka. Wsyp również soczewicę.
Krok 3
Całość zalej 1,2 litra wody i doprowadź do wrzenia. Zawartość opakowań Knorr wsyp do garnka i wymieszaj.
Krok 4
Zmniejsz ogień i gotuj zupę około 25 minut do momentu, gdy wszystkie jej składniki będą miękkie. Pod koniec gotowania dodaj pokrojoną kolendrę.

Dobra rada:
Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Aromatyczna zupa z soczewicą
Jeśli szukasz inspiracji na smaczne i łatwe w przygotowaniu pierwsze danie obiadowe, to jesteś w dobrym miejscu. Koniecznie wypróbuj przepisu na zupę z soczewicy. Choć ten smaczny strączek jest podstawą potrawy, za sprawą selera naciowego, marchwi oraz ziemniaków wyczujesz w niej również inne warzywne nuty. W naszej aromatycznej zupie soczewicowej nie brakuje mięsnego akcentu: wołowina sprawia, że potrawa zyskuje jeszcze wyraźniejszy aromat.
Dla kogo? Do tej pory soczewica raczej rzadko gościła w twoim jadłospisie? Czas to zmienić, ponieważ przepis na zupę z soczewicy jest niezawodny, a do tego naprawdę prosty. Dzięki przyprawom nawet najwięksi sceptycy przekonają się do strączkowego smaku. Z soczewicową zupą dobrze skomponuje się kmin rzymski, który świetnie podkreśli jej walory. Poza kuminem warto dodać również: czosnek, kolendrę czy mieszankę curry. Dla miłośników pikantnych smaków do zupy z soczewicą dorzuć również niewielką ilość pieprzu kajeńskiego.
Na jaką okazję? Przygotowanie przepisu na zupę z soczewicy rozpocznij od podsmażenia pokrojonej wołowiny. Dodaj do niej posiekane w kostkę warzywa i soczewicę, następnie gotuj do czasu, aż wszystkie składniki będą miękkie. To sprawdzony sposób na to, jak zrobić zupę z soczewicy, by przypadła do gustu całej rodzinie i była daniem, od którego chętnie będziecie rozpoczynać posiłek.
Czy wiesz, że? Istnieje wiele wariantów proponowanej zupy z soczewicą, np. kolor użytych ziaren wybierz w zależności od pożądanej konsystencji: czerwone nadają się do przygotowania aksamitnego kremu, zielone natomiast do klasycznej zupy z soczewicy. Niezależnie od dokonanego wyboru, pamiętaj o tym, aby potrawę odpowiednio doprawić.
Dla urozmaicenia: Przepis na zupę z soczewicy możesz smakowicie modyfikować. Blendując ziarna, uzyskasz zupę krem, którą warto podawać z kleksem gęstej kwaśnej śmietany oraz mini grzankami. Spróbuj również dodać do zupy soczewicowej uprażone na suchej patelni pestki dyni albo słonecznika.