Aromatyczna zupa z soczewicą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Aromatyczna zupa z soczewicą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

22

456 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

338 osób wydrukowało

Pobierz pdf

519 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 szklanki

150 gramów

2 opakowania

1.2 litra

1 sztuka

1 sztuka

3 sztuki

1 pęczek

1 łyżka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wołowinę pokrój w niedużą kostkę i przesmaż w garnku na rozgrzanej oliwie. Dodaj kumin.

Krok 2

Marchew, selera oraz ziemniaki pokrój w kostkę podobnej wielkości jak mięso i wrzuć do garnka. Wsyp również soczewicę.

Krok 3

Całość zalej 1,2 litra wody i doprowadź do wrzenia. Zawartość opakowań Knorr wsyp do garnka i wymieszaj.

Krok 4

Zmniejsz ogień i gotuj zupę około 25 minut do momentu, gdy wszystkie jej składniki będą miękkie. Pod koniec gotowania dodaj pokrojoną kolendrę.

przepisy.pl

Dobra rada:

Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Aromatyczna zupa z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Aromatyczna zupa z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Aromatyczna zupa z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Aromatyczna zupa z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Aromatyczna zupa z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Aromatyczna zupa z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Aromatyczna zupa z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Aromatyczna zupa z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Curry z soczewicą
czas przygotowania
40 min.
stopień trudności

łatwe

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Aromatyczna zupa z soczewicąAromatyczna zupa z soczewicą

Jeśli szukasz inspiracji na smaczne i łatwe w przygotowaniu pierwsze danie obiadowe, to jesteś w dobrym miejscu. Koniecznie wypróbuj przepisu na zupę z soczewicy. Choć ten smaczny strączek jest podstawą potrawy, za sprawą selera naciowego, marchwi oraz ziemniaków wyczujesz w niej również inne warzywne nuty. W naszej aromatycznej zupie soczewicowej nie brakuje mięsnego akcentu: wołowina sprawia, że potrawa zyskuje jeszcze wyraźniejszy aromat.

Dla kogo? Do tej pory soczewica raczej rzadko gościła w twoim jadłospisie? Czas to zmienić, ponieważ przepis na zupę z soczewicy jest niezawodny, a do tego naprawdę prosty. Dzięki przyprawom nawet najwięksi sceptycy przekonają się do strączkowego smaku. Z soczewicową zupą dobrze skomponuje się kmin rzymski, który świetnie podkreśli jej walory. Poza kuminem warto dodać również: czosnek, kolendrę czy mieszankę curry. Dla miłośników pikantnych smaków do zupy z soczewicą dorzuć również niewielką ilość pieprzu kajeńskiego.

Na jaką okazję? Przygotowanie przepisu na zupę z soczewicy rozpocznij od podsmażenia pokrojonej wołowiny. Dodaj do niej posiekane w kostkę warzywa i soczewicę, następnie gotuj do czasu, aż wszystkie składniki będą miękkie. To sprawdzony sposób na to, jak zrobić zupę z soczewicy, by przypadła do gustu całej rodzinie i była daniem, od którego chętnie będziecie rozpoczynać posiłek.

Czy wiesz, że? Istnieje wiele wariantów proponowanej zupy z soczewicą, np. kolor użytych ziaren wybierz w zależności od pożądanej konsystencji: czerwone nadają się do przygotowania aksamitnego kremu, zielone natomiast do klasycznej zupy z soczewicy. Niezależnie od dokonanego wyboru, pamiętaj o tym, aby potrawę odpowiednio doprawić.

Dla urozmaicenia: Przepis na zupę z soczewicy możesz smakowicie modyfikować. Blendując ziarna, uzyskasz zupę krem, którą warto podawać z kleksem gęstej kwaśnej śmietany oraz mini grzankami. Spróbuj również dodać do zupy soczewicowej uprażone na suchej patelni pestki dyni albo słonecznika.