Miska kalafiora przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Miska kalafiora

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

117 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

29 osób wydrukowało

Pobierz pdf

83 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

400 gramów

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

1 sztuka

4 łyżki

250 gramów

100 gramów

1 sztuka

200 gramów

1 łyżka

2 łyżki

1 opakowanie

0.5 sztuki

1 łyżeczka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 190 ° C. Kalafiora podziel na mniejsze różyczki.

Krok 2

Czosnek, ciecierzycę, cynamon i kurkumę Knorr wymieszaj w misce.

Krok 3

Różyczki kalafiora natrzyj przygotowaną mieszanką przyprawa oraz oliwą. Całość piecz przez ok 10-15 minut.

Krok 4

W tym czasie przygotuj sos. Wymieszaj pastę tahini z jogurtem, sok z cytryny, miodem, wodą i sosem sałatkowym Knorr.

Krok 5

Upieczonego kalafiora podawaj posypanego suszoną żurawiną, prażonymi orzechami, pokruszonym serem feta oraz listkami młodego szpinaku z sosem na boku.

przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

1

Opinie o przepisie

  • Iwanczyn Iwanczyn

    Iwanczyn Iwanczyn , 26.01.2020

    Bardzo smaczne.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Miska kalafiora	 - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Miska kalafiora	 - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Miska kalafiora	 - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Miska kalafiora	 - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Miska kalafiora	 - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Miska kalafiora	 - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Miska kalafiora	 - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Miska kalafiora	 - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Makaron ze szpinakiem
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć!

Czytaj więcej

Swoim kształtem przypomina najpiękniejszy bukiet prosto z kwiaciarni. Spokrewniony z brokułem, z którym nieustannie konkuruje o względy innych. Choć dotychczas traktowano go nieco po macoszemu – zazwyczaj w roli dodatku, obecnie nie ma sobie równych!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Miska kalafiora	Miska kalafiora

Kalafiorem naprawdę można się najeść, a więc warto mieć go pod ręką, kiedy planujesz obiad na bazie warzyw. A jak przygotowuje się go najczęściej? Gotowany i podsmażany kalafior cieszy się największą popularnością. Jednak jest sposób, żeby odkrył przed Tobą całkiem nowy smak. Wystarczy go upiec! Wtedy smakuje całkiem inaczej niż gotowany. Spróbuj koniecznie!

Dla kogo?

Dla miłośników kalafiora. Jeśli brakuje Ci pomysłów na jego przyrządzenie, wypróbuj ten przepis. Nie pożałujesz!

Na jaką okazję?

Miska kalafiora to pomysł na szybki obiad lub kolację. Kalafior, ciecierzyca, szpinak, feta, żurawina i orzechy włoskie, wraz z dodatkami tworzą wspaniałą kompozycję smaków.

Czy wiesz, że?

Tahini to pasta z nasion sezamu używana do potraw na słodko i na słono. Jest niezbędnym składnikiem hummusu i baba ghanoush. Świetnie pasuje do sernika, nadając mu chałwowy smak.

Dla urozmaicenia: 

Kalafiora w misce możesz też posypać prażonymi pestkami dyni. Będzie jeszcze smaczniej!