
Składniki
1 sztuka
400 gramów
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
1 sztuka
4 łyżki
250 gramów
100 gramów
1 sztuka
200 gramów
1 łyżka
2 łyżki
1 opakowanie
0.5 sztuki
1 łyżeczka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 190 ° C. Kalafiora podziel na mniejsze różyczki.
Krok 2
Czosnek, ciecierzycę, cynamon i kurkumę Knorr wymieszaj w misce.
Krok 3
Różyczki kalafiora natrzyj przygotowaną mieszanką przyprawa oraz oliwą. Całość piecz przez ok 10-15 minut.
Krok 4
W tym czasie przygotuj sos. Wymieszaj pastę tahini z jogurtem, sok z cytryny, miodem, wodą i sosem sałatkowym Knorr.
Krok 5
Upieczonego kalafiora podawaj posypanego suszoną żurawiną, prażonymi orzechami, pokruszonym serem feta oraz listkami młodego szpinaku z sosem na boku.

Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Miska kalafiora
Kalafiorem naprawdę można się najeść, a więc warto mieć go pod ręką, kiedy planujesz obiad na bazie warzyw. A jak przygotowuje się go najczęściej? Gotowany i podsmażany kalafior cieszy się największą popularnością. Jednak jest sposób, żeby odkrył przed Tobą całkiem nowy smak. Wystarczy go upiec! Wtedy smakuje całkiem inaczej niż gotowany. Spróbuj koniecznie!
Dla kogo?
Dla miłośników kalafiora. Jeśli brakuje Ci pomysłów na jego przyrządzenie, wypróbuj ten przepis. Nie pożałujesz!
Na jaką okazję?
Miska kalafiora to pomysł na szybki obiad lub kolację. Kalafior, ciecierzyca, szpinak, feta, żurawina i orzechy włoskie, wraz z dodatkami tworzą wspaniałą kompozycję smaków.
Czy wiesz, że?
Tahini to pasta z nasion sezamu używana do potraw na słodko i na słono. Jest niezbędnym składnikiem hummusu i baba ghanoush. Świetnie pasuje do sernika, nadając mu chałwowy smak.
Dla urozmaicenia:
Kalafiora w misce możesz też posypać prażonymi pestkami dyni. Będzie jeszcze smaczniej!