Miska kalafiora przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Miska kalafiora

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

122 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

31 osób wydrukowało

Pobierz pdf

88 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

400 gramów

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

1 sztuka

4 łyżki

250 gramów

100 gramów

1 sztuka

200 gramów

1 łyżka

2 łyżki

1 opakowanie

0.5 sztuki

1 łyżeczka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 190 ° C. Kalafiora podziel na mniejsze różyczki.

Krok 2

Czosnek, ciecierzycę, cynamon i kurkumę Knorr wymieszaj w misce.

Krok 3

Różyczki kalafiora natrzyj przygotowaną mieszanką przyprawa oraz oliwą. Całość piecz przez ok 10-15 minut.

Krok 4

W tym czasie przygotuj sos. Wymieszaj pastę tahini z jogurtem, sok z cytryny, miodem, wodą i sosem sałatkowym Knorr.

Krok 5

Upieczonego kalafiora podawaj posypanego suszoną żurawiną, prażonymi orzechami, pokruszonym serem feta oraz listkami młodego szpinaku z sosem na boku.

przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

1

Opinie o przepisie

  • Iwanczyn Iwanczyn

    Iwanczyn Iwanczyn , 26.01.2020

    Bardzo smaczne.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Miska kalafiora	 - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Miska kalafiora	 - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Miska kalafiora	 - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Miska kalafiora	 - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Miska kalafiora	 - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Miska kalafiora	 - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Miska kalafiora	 - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Miska kalafiora	 - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Miska kalafiora	Miska kalafiora

Kalafiorem naprawdę można się najeść, a więc warto mieć go pod ręką, kiedy planujesz obiad na bazie warzyw. A jak przygotowuje się go najczęściej? Gotowany i podsmażany kalafior cieszy się największą popularnością. Jednak jest sposób, żeby odkrył przed Tobą całkiem nowy smak. Wystarczy go upiec! Wtedy smakuje całkiem inaczej niż gotowany. Spróbuj koniecznie!

Dla kogo?

Dla miłośników kalafiora. Jeśli brakuje Ci pomysłów na jego przyrządzenie, wypróbuj ten przepis. Nie pożałujesz!

Na jaką okazję?

Miska kalafiora to pomysł na szybki obiad lub kolację. Kalafior, ciecierzyca, szpinak, feta, żurawina i orzechy włoskie, wraz z dodatkami tworzą wspaniałą kompozycję smaków.

Czy wiesz, że?

Tahini to pasta z nasion sezamu używana do potraw na słodko i na słono. Jest niezbędnym składnikiem hummusu i baba ghanoush. Świetnie pasuje do sernika, nadając mu chałwowy smak.

Dla urozmaicenia: 

Kalafiora w misce możesz też posypać prażonymi pestkami dyni. Będzie jeszcze smaczniej!