Gruszki z grilla z serem pleśniowym – przepis | Przepisy.pl pixel

Grillowane gruszki z niebieskim serem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

heart
117 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

161 osób wydrukowało

Pobierz pdf

436 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 opakowanie

1 łyżka

0.25 sztuki

2 łyżki

2 łyżki

1 sztuka

4 łyżki

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Natkę pietruszki posiekaj, orzechy lekko spraż i następnie również posiekaj. Umyj i porwij sałatę.

Grillowane gruszki z niebieskim serem  - Krok 1

Krok 2

Gruszki obierz, wydrąż lekko środek, skrop olejem (2 łyżki) i grilluj po 2 minuty z każdej strony.

Grillowane gruszki z niebieskim serem  - Krok 2

Krok 3

Ser pleśniowy rozkrusz i włóż w miejsce po pestkach gruszki. W tym momencie grilluj gruszkę już tylko z jednej strony.

Grillowane gruszki z niebieskim serem  - Krok 3

Krok 4

Przygotuj szybko sos. Miód połącz z sokiem z cytryny, olejem, natką, orzechami i przyprawą Knorr. Gdy gruszki będą lekko rumiane i ser się roztopi przełóż je na talerz, wyłóż na sałatę i skrop obficie przygotowanym sosem. Od razu podawaj.

Grillowane gruszki z niebieskim serem  - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowane gruszki z niebieskim serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowane gruszki z niebieskim serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowane gruszki z niebieskim serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowane gruszki z niebieskim serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowane gruszki z niebieskim serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowane gruszki z niebieskim serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowane gruszki z niebieskim serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grillowane gruszki z niebieskim serem Grillowane gruszki z niebieskim serem

Masz ochotę na coś słodkiego? Śpieszymy z pomocą! Słodkie, wypieczone gruszki z dodatkiem wytrawnego sera, a to wszystko skropione sosem z miodu, cytryny, natki, oliwy i orzechów. Wytrawna, a zarazem prosta w przygotowaniu przekąska? Takie połączenia lubimy najbardziej! Nie obiecujemy gruszek na wierzbie – obiecujemy pyszne grillowane gruszki z niebieskim serem prosto z rusztu!

Dla kogo?

Dla osób, dla których ważny jest smak i wygląd dania. Efektowny posiłek w kwadrans? Mówisz, masz!

Na jaką okazję?

Na grilla! 15 minut dzieli Cię od tej przyjemności. Grillowane gruszki z niebieskim serem to hit tego sezonu.

Czy wiesz, że?

Niebieski ser pleśniowy to inaczej lazur. Przysmak charakteryzuje się dość ostrym, lekko słonawym smakiem. Dobrze komponuje się z mięsem, a także jako dodatek do sałatek i sosów.

Dla urozmaicenia:

Do tak przygotowanych gruszek idealnie pasują grzanki z ciemnego pieczywa.