Gruszki z grilla z serem pleśniowym – przepis | Przepisy.pl pixel

Grillowane gruszki z niebieskim serem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

heart
122 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

174 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

444 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 opakowanie

1 łyżka

0.25 sztuki

2 łyżki

2 łyżki

1 sztuka

4 łyżki

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Natkę pietruszki posiekaj, orzechy lekko spraż i następnie również posiekaj. Umyj i porwij sałatę.

Grillowane gruszki z niebieskim serem  - Krok 1

Krok 2

Gruszki obierz, wydrąż lekko środek, skrop olejem (2 łyżki) i grilluj po 2 minuty z każdej strony.

Grillowane gruszki z niebieskim serem  - Krok 2

Krok 3

Ser pleśniowy rozkrusz i włóż w miejsce po pestkach gruszki. W tym momencie grilluj gruszkę już tylko z jednej strony.

Grillowane gruszki z niebieskim serem  - Krok 3

Krok 4

Przygotuj szybko sos. Miód połącz z sokiem z cytryny, olejem, natką, orzechami i przyprawą Knorr. Gdy gruszki będą lekko rumiane i ser się roztopi przełóż je na talerz, wyłóż na sałatę i skrop obficie przygotowanym sosem. Od razu podawaj.

Grillowane gruszki z niebieskim serem  - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowane gruszki z niebieskim serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowane gruszki z niebieskim serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowane gruszki z niebieskim serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowane gruszki z niebieskim serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowane gruszki z niebieskim serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowane gruszki z niebieskim serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowane gruszki z niebieskim serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grillowane gruszki z niebieskim serem Grillowane gruszki z niebieskim serem

Masz ochotę na coś słodkiego? Śpieszymy z pomocą! Słodkie, wypieczone gruszki z dodatkiem wytrawnego sera, a to wszystko skropione sosem z miodu, cytryny, natki, oliwy i orzechów. Wytrawna, a zarazem prosta w przygotowaniu przekąska? Takie połączenia lubimy najbardziej! Nie obiecujemy gruszek na wierzbie – obiecujemy pyszne grillowane gruszki z niebieskim serem prosto z rusztu!

Dla kogo?

Dla osób, dla których ważny jest smak i wygląd dania. Efektowny posiłek w kwadrans? Mówisz, masz!

Na jaką okazję?

Na grilla! 15 minut dzieli Cię od tej przyjemności. Grillowane gruszki z niebieskim serem to hit tego sezonu.

Czy wiesz, że?

Niebieski ser pleśniowy to inaczej lazur. Przysmak charakteryzuje się dość ostrym, lekko słonawym smakiem. Dobrze komponuje się z mięsem, a także jako dodatek do sałatek i sosów.

Dla urozmaicenia:

Do tak przygotowanych gruszek idealnie pasują grzanki z ciemnego pieczywa.