
Składniki
4 sztuki
3 łyżki
1 łyżeczka
1 sztuka
0.5 opakowania
2 łyżki
5 listki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Brzoskwinie przekrój na pół, wyjmij pestkę, skrop olejem i posyp przyprawą Knorr.

Krok 2
Następnie grilluj z obu stron po ok. 2 minuty.

Krok 3
Zgrillowaną brzoskwinię przełóż na talerz. Z wierzchu posyp rozdrobnionym serem feta, kruszonymi orzechami i skrop sokiem z cytryny oraz syropem. Podawaj z listkami mięty.


Dobra rada:
Do grillowanych brzoskwiń możesz dodać np. świeże listki rukoli.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Grillowane brzoskwinie z curry i fetą
Większość osób na grillu przygotowuje wyłącznie dania wytrawne. I choć zapach marynowanego mięsa, chrupiących warzyw i aromatycznych przypraw to raj dla podniebienia, to całość można zwieńczyć jeszcze słodkim akcentem. Zaskoczony? Na ruszcie równie dobrze czują się owoce – te małe i duże. Nie wierzysz? Przygotuj grillowane brzoskwinie z curry i fetą. Ten deser rozpływa się w ustach!
Dla kogo?
Dla wszystkich łasuchów. Masz słabość do słodkości? Grillowane owoce to słodycz, której trudno się nie oprzeć! Z dodatkiem słonej fety i curry tworzą nietypowe połączenie. Jedno jest pewne – ten smak zapamiętasz na długo!
Na jaką okazję?
Jeżeli przygotowujesz grilla dla znajomych czy rodziny, oprócz tradycyjnych dań miej ze sobą różne ciekawe przekąski np. grillowane brzoskwinie z curry i fetą.
Czy wiesz, że?
Feta to ser ściśle związany z kuchnią grecką. Powstaje z pasteryzowanego mleka owczego. Ze względu na swój słony smak dobrze komponuje się ze słodkimi dodatkami.
Dla urozmaicenia:
Do grillowanych brzoskwiń możesz dodać świeże listki rukoli.