Brzoskwinie z fetą - z serem, grillowane: z orzechami | Przepisy.pl pixel

Grillowane brzoskwinie z curry i fetą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
92 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

45 osób wydrukowało

Pobierz pdf

105 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

3 łyżki

1 łyżeczka

1 sztuka

0.5 opakowania

2 łyżki

5 listki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Brzoskwinie przekrój na pół, wyjmij pestkę, skrop olejem i posyp przyprawą Knorr.

Grillowane brzoskwinie z curry i fetą  - Krok 1

Krok 2

Następnie grilluj z obu stron po ok. 2 minuty.

Grillowane brzoskwinie z curry i fetą  - Krok 2

Krok 3

Zgrillowaną brzoskwinię przełóż na talerz. Z wierzchu posyp rozdrobnionym serem feta, kruszonymi orzechami i skrop sokiem z cytryny oraz syropem. Podawaj z listkami mięty.

Grillowane brzoskwinie z curry i fetą  - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Do grillowanych brzoskwiń możesz dodać np. świeże listki rukoli.

2

Opinie o przepisie

  • Thimoty Thimoty

    Thimoty Thimoty , 14.04.2020

    Bardzo smaczne i efektowne. Idealne jako przystawka na grilla.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Thimoty Thimoty

    Thimoty Thimoty , 13.04.2020

    Bardzo smaczne i efektowne.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowane brzoskwinie z curry i fetą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowane brzoskwinie z curry i fetą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowane brzoskwinie z curry i fetą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowane brzoskwinie z curry i fetą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowane brzoskwinie z curry i fetą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowane brzoskwinie z curry i fetą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowane brzoskwinie z curry i fetą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grillowane brzoskwinie z curry i fetą  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grillowane brzoskwinie z curry i fetą Grillowane brzoskwinie z curry i fetą

Większość osób na grillu przygotowuje wyłącznie dania wytrawne. I choć zapach marynowanego mięsa, chrupiących warzyw i aromatycznych przypraw to raj dla podniebienia, to całość można zwieńczyć jeszcze słodkim akcentem. Zaskoczony? Na ruszcie równie dobrze czują się owoce – te małe i duże. Nie wierzysz? Przygotuj grillowane brzoskwinie z curry i fetą. Ten deser rozpływa się w ustach!

Dla kogo?

Dla wszystkich łasuchów. Masz słabość do słodkości? Grillowane owoce to słodycz, której trudno się nie oprzeć! Z dodatkiem słonej fety i curry tworzą nietypowe połączenie. Jedno jest pewne – ten smak zapamiętasz na długo!

Na jaką okazję?

Jeżeli przygotowujesz grilla dla znajomych czy rodziny, oprócz tradycyjnych dań miej ze sobą różne ciekawe przekąski np. grillowane brzoskwinie z curry i fetą.

Czy wiesz, że?

Feta to ser ściśle związany z kuchnią grecką. Powstaje z pasteryzowanego mleka owczego. Ze względu na swój słony smak dobrze komponuje się ze słodkimi dodatkami.

Dla urozmaicenia:

Do grillowanych brzoskwiń możesz dodać świeże listki rukoli.