Relish z cukinii i pomidorów - sos: do słoików | Przepisy.pl pixel

Sos relish z pomidorów i cukinii

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
51 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 sztuka

2 łyżki

1 sztuka

200 gramów

1 łyżka

2 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Omyj i oczyść cukinię. Przekrój wzdłuż na ćwiartki, wytnij pestki i resztę pokrój w paski. Cebulę i czosnek obierz i pokrój w drobną kostkę.

Krok 2

Pomidorki umyj i pokrój na pół lub większe na ćwiartki.

Krok 3

Usmaż cukinię, czosnek i cebulę. Po 3-4 minutach smażenia dodaj przyprawę Knorr i smaż jeszcze chwilę.

Krok 4

Wlej ocet, syrop z agawy i dodaj pomidory. Zagotuj. Podawaj schłodzone. Taki sos możesz również gorący za pasteryzować w słoiku i przechowywać dłużej.

przepisy.pl

Dobra rada:

Sos dobrze pasuje do grillowanych mięs lub do grzanek z bagietki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos relish z pomidorów i cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos relish z pomidorów i cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos relish z pomidorów i cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos relish z pomidorów i cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos relish z pomidorów i cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos relish z pomidorów i cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos relish z pomidorów i cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos relish z pomidorów i cukinii - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sos holenderski
czas przygotowania
20 min.
stopień trudności

średnie

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos relish z pomidorów i cukiniiSos relish z pomidorów i cukinii

Sos relish z pomidorów i cukinii to idealny pomysł na wyborny dodatek do mięs czy przekąsek, który przygotujecie w ekspresowym tempie. Do jego zrobienia wystarczy kilka warzyw i przyprawy. Dzięki tak prostemu połączeniu stworzycie gęsty, aromatyczny sos, który wykorzystacie niemal przy każdej okazji. Możecie go przygotować w większej ilości, zamknąć w słoikach i używać zimą. Powrócą smaki słonecznego lata, za którymi tak tęsknimy, gdy za oknem pada śnieg.

Dla kogo?

Sos jest propozycją dla każdego, kto lubi warzywne dodatki do mięs lub wędlin.

Na jaką okazję?

Relish z pomidorów i cukinii jest idealnym rozwiązaniem jako dodatek do mięs obiadowych, do krakersów oraz przekąsek serwowanych podczas imprezy, a także do potraw z grilla.

Czy wiesz, że?

Relish jest sosem, który można przygotować nie tylko z pomidorów oraz cukinii, ale i z dowolnych warzyw. Wykorzystywany jest również w popularnych daniach typu fast-food, stanowi dodatek do hot-dogów czy burgerów.

Dla urozmaicenia:

Sos relish podaj do grzanek przygotowanych z bagietki. Dzięki temu stworzysz wyjątkową przekąskę.