Relish z cukinii i pomidorów - sos: do słoików | Przepisy.pl pixel

Sos relish z pomidorów i cukinii

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
51 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 sztuka

2 łyżki

1 sztuka

200 gramów

1 łyżka

2 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Omyj i oczyść cukinię. Przekrój wzdłuż na ćwiartki, wytnij pestki i resztę pokrój w paski. Cebulę i czosnek obierz i pokrój w drobną kostkę.

Krok 2

Pomidorki umyj i pokrój na pół lub większe na ćwiartki.

Krok 3

Usmaż cukinię, czosnek i cebulę. Po 3-4 minutach smażenia dodaj przyprawę Knorr i smaż jeszcze chwilę.

Krok 4

Wlej ocet, syrop z agawy i dodaj pomidory. Zagotuj. Podawaj schłodzone. Taki sos możesz również gorący za pasteryzować w słoiku i przechowywać dłużej.

przepisy.pl

Dobra rada:

Sos dobrze pasuje do grillowanych mięs lub do grzanek z bagietki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos relish z pomidorów i cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos relish z pomidorów i cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos relish z pomidorów i cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos relish z pomidorów i cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos relish z pomidorów i cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos relish z pomidorów i cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos relish z pomidorów i cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos relish z pomidorów i cukinii - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos relish z pomidorów i cukiniiSos relish z pomidorów i cukinii

Sos relish z pomidorów i cukinii to idealny pomysł na wyborny dodatek do mięs czy przekąsek, który przygotujecie w ekspresowym tempie. Do jego zrobienia wystarczy kilka warzyw i przyprawy. Dzięki tak prostemu połączeniu stworzycie gęsty, aromatyczny sos, który wykorzystacie niemal przy każdej okazji. Możecie go przygotować w większej ilości, zamknąć w słoikach i używać zimą. Powrócą smaki słonecznego lata, za którymi tak tęsknimy, gdy za oknem pada śnieg.

Dla kogo?

Sos jest propozycją dla każdego, kto lubi warzywne dodatki do mięs lub wędlin.

Na jaką okazję?

Relish z pomidorów i cukinii jest idealnym rozwiązaniem jako dodatek do mięs obiadowych, do krakersów oraz przekąsek serwowanych podczas imprezy, a także do potraw z grilla.

Czy wiesz, że?

Relish jest sosem, który można przygotować nie tylko z pomidorów oraz cukinii, ale i z dowolnych warzyw. Wykorzystywany jest również w popularnych daniach typu fast-food, stanowi dodatek do hot-dogów czy burgerów.

Dla urozmaicenia:

Sos relish podaj do grzanek przygotowanych z bagietki. Dzięki temu stworzysz wyjątkową przekąskę.