
Składniki
300 gramów
1 sztuka
2 łyżki
1 sztuka
200 gramów
1 łyżka
2 łyżki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Omyj i oczyść cukinię. Przekrój wzdłuż na ćwiartki, wytnij pestki i resztę pokrój w paski. Cebulę i czosnek obierz i pokrój w drobną kostkę.
Krok 2
Pomidorki umyj i pokrój na pół lub większe na ćwiartki.
Krok 3
Usmaż cukinię, czosnek i cebulę. Po 3-4 minutach smażenia dodaj przyprawę Knorr i smaż jeszcze chwilę.
Krok 4
Wlej ocet, syrop z agawy i dodaj pomidory. Zagotuj. Podawaj schłodzone. Taki sos możesz również gorący za pasteryzować w słoiku i przechowywać dłużej.

Dobra rada:
Sos dobrze pasuje do grillowanych mięs lub do grzanek z bagietki.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sos relish z pomidorów i cukinii
Sos relish z pomidorów i cukinii to idealny pomysł na wyborny dodatek do mięs czy przekąsek, który przygotujecie w ekspresowym tempie. Do jego zrobienia wystarczy kilka warzyw i przyprawy. Dzięki tak prostemu połączeniu stworzycie gęsty, aromatyczny sos, który wykorzystacie niemal przy każdej okazji. Możecie go przygotować w większej ilości, zamknąć w słoikach i używać zimą. Powrócą smaki słonecznego lata, za którymi tak tęsknimy, gdy za oknem pada śnieg.
Dla kogo?
Sos jest propozycją dla każdego, kto lubi warzywne dodatki do mięs lub wędlin.
Na jaką okazję?
Relish z pomidorów i cukinii jest idealnym rozwiązaniem jako dodatek do mięs obiadowych, do krakersów oraz przekąsek serwowanych podczas imprezy, a także do potraw z grilla.
Czy wiesz, że?
Relish jest sosem, który można przygotować nie tylko z pomidorów oraz cukinii, ale i z dowolnych warzyw. Wykorzystywany jest również w popularnych daniach typu fast-food, stanowi dodatek do hot-dogów czy burgerów.
Dla urozmaicenia:
Sos relish podaj do grzanek przygotowanych z bagietki. Dzięki temu stworzysz wyjątkową przekąskę.