Sos żurkowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sos żurkowy

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

1

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

2 łyżki

2 łyżki

2 łyżeczki

1 szklanka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wymieszać proszek zupy z zimną wodą i wlać do małego garnuszka. Wrzucić masło i wlać śmietankę. Podgrzać na bardzo małym gazie do zagotowania i dalej gotować ok. 10 minut. Mieszać w trakcie gotowania bo część wody odparuje. Dodać białą zasmażkę.

Krok 2

Jest to bardzo prosty sos do jajek na twardo, kiełbasy ( parówek ) na gorąco. Podajemy z ziemniakami puree posypany natką pietruszki.

Krok 3

Można wzmocnić jego smak dodając łyżeczkę tartego chrzanu.

Grażyna Molak

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos żurkowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos żurkowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos żurkowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos żurkowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos żurkowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos żurkowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos żurkowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos żurkowy  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej