Sos żurkowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sos żurkowy

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

1

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

2 łyżki

2 łyżki

2 łyżeczki

1 szklanka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wymieszać proszek zupy z zimną wodą i wlać do małego garnuszka. Wrzucić masło i wlać śmietankę. Podgrzać na bardzo małym gazie do zagotowania i dalej gotować ok. 10 minut. Mieszać w trakcie gotowania bo część wody odparuje. Dodać białą zasmażkę.

Krok 2

Jest to bardzo prosty sos do jajek na twardo, kiełbasy ( parówek ) na gorąco. Podajemy z ziemniakami puree posypany natką pietruszki.

Krok 3

Można wzmocnić jego smak dodając łyżeczkę tartego chrzanu.

Grażyna Molak

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos żurkowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos żurkowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos żurkowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos żurkowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos żurkowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos żurkowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos żurkowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos żurkowy  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sos do ryb
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej