Sos żurkowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sos żurkowy

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

1

4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

2 łyżki

2 łyżki

2 łyżeczki

1 szklanka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wymieszać proszek zupy z zimną wodą i wlać do małego garnuszka. Wrzucić masło i wlać śmietankę. Podgrzać na bardzo małym gazie do zagotowania i dalej gotować ok. 10 minut. Mieszać w trakcie gotowania bo część wody odparuje. Dodać białą zasmażkę.

Krok 2

Jest to bardzo prosty sos do jajek na twardo, kiełbasy ( parówek ) na gorąco. Podajemy z ziemniakami puree posypany natką pietruszki.

Krok 3

Można wzmocnić jego smak dodając łyżeczkę tartego chrzanu.

Grażyna Molak

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos żurkowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos żurkowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos żurkowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos żurkowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos żurkowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos żurkowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos żurkowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos żurkowy  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.

Czytaj więcej

Bez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.

Czytaj więcej