Sos z papryki konserwowej - przepis na gęsty sos | Przepisy.pl pixel

Gęsty sos paprykowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

heart
176 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

195 osób wydrukowało

Pobierz pdf

389 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

30 dekagramów

10 dekagramów

2 dekagramy

20 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój w kostkę paprykę konserwową i cebulę.

Gęsty sos paprykowy - Krok 1

Krok 2

Podsmaż, dodaj słodką paprykę, podsmaż jeszcze chwilę. Dodaj koncentrat pomidorowy.

Gęsty sos paprykowy - Krok 2

Krok 3

Następnie dodaj Sos w słoiku Śmietanowo - Paprykowy Knorr i duś, aż zgęstnieje. Odstaw do ostygnięcia.

Gęsty sos paprykowy - Krok 3

Krok 4

Dodaj majonez, posyp natką pietruszki. Sos paprykowy podawaj do jaj, mięs, ryb

Gęsty sos paprykowy - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • Anna Jadczak

    Anna Jadczak , 23.08.2019

    Rewelacyjny

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gęsty sos paprykowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gęsty sos paprykowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gęsty sos paprykowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gęsty sos paprykowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gęsty sos paprykowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gęsty sos paprykowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gęsty sos paprykowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gęsty sos paprykowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gęsty sos paprykowyGęsty sos paprykowy

Gęsty sos paprykowy z dodatkiem duszonych warzyw i majonezu to smaczna alternatywa dla popularnego sosu pomidorowego. Do jego przygotowania potrzebujesz zaledwie kilku składników, które razem stworzą kompozycję, dodającą wyrazistości wielu daniom. Nie czekaj i już dziś przygotuj sos z papryki konserwowej.

Dla kogo? 

Sos z papryki i koncentratu pomidorowego sprawdzi się w menu wszystkich miłośników warzyw. W tym przepisie znajdziesz paprykę konserwową, paprykę słodką i cebulę. Połączenie tych składników daje najlepsze rezultaty, dzięki czemu gęsty sos paprykowy nie ma sobie równych. 

Na jaką okazję? 

Przekąski z dodatkiem sosu paprykowego są dobrą propozycją na przyjęcie. Zaserwuj je dla przyjaciół, a z pewnością Wasze spotkanie będzie udane. Sos paprykowy ze świeżej papryki sprawdzi się również jako dodatek do obiadu lub kolacji. To Ty decydujesz, kiedy go serwujesz! 

Czy wiesz, że? 

Smażenie wydobędzie intensywny smak cebuli i papryki, które z dodatkiem majonezu, koncentratu pomidorowego i przypraw, sprawdzą się do makaronów, mięs, ale także jajek i ryb. Jeśli zależy Ci, by sos zyskał bardziej intensywny aromat, dorzuć do niego świeżą bazylię, oregano, natkę pietruszki czy zioła prowansalskie. 

Dla urozmaicenia: 

Serwuj sos z pieczywem, krakersami, chipsami nachos lub deską serów albo zimnych mięs. Chcesz, aby był nieco pikantniejszy? Dopraw go odrobiną świeżej papryczki chili. Masz ochotę sprawdzić, jak smakuje ten kremowy dodatek? Przygotuj go według podanego przepisu i wykorzystuj przy wielu okazjach. Smacznego!