Gęsty sos paprykowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gęsty sos paprykowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

168 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

178 osób wydrukowało

Pobierz pdf

356 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

30 dekagramów

10 dekagramów

2 dekagramy

20 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój w kostkę paprykę konserwową i cebulę.

Gęsty sos paprykowy - Krok 1

Krok 2

Podsmaż, dodaj słodką paprykę, podsmaż jeszcze chwilę. Dodaj koncentrat pomidorowy.

Gęsty sos paprykowy - Krok 2

Krok 3

Następnie dodaj Sos w słoiku Śmietanowo - Paprykowy Knorr i duś, aż zgęstnieje. Odstaw do ostygnięcia.

Gęsty sos paprykowy - Krok 3

Krok 4

Dodaj majonez, posyp natką pietruszki. Sos paprykowy podawaj do jaj, mięs, ryb

Gęsty sos paprykowy - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • Anna Jadczak

    Anna Jadczak , 23.08.2019

    Rewelacyjny

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gęsty sos paprykowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gęsty sos paprykowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gęsty sos paprykowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gęsty sos paprykowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gęsty sos paprykowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gęsty sos paprykowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gęsty sos paprykowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gęsty sos paprykowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Klasyczny sos tatarski
czas przygotowania
20 min.
stopień trudności

łatwe

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gęsty sos paprykowyGęsty sos paprykowy

Gęsty sos paprykowy z dodatkiem duszonych warzyw i majonezu to smaczna alternatywa dla popularnego sosu pomidorowego. Do jego przygotowania potrzebujesz zaledwie kilku składników, które razem stworzą kompozycję, dodającą wyrazistości wielu daniom. Smażenie wydobędzie intensywny smak cebuli i papryki, które z dodatkiem majonezu, koncentratu pomidorowego i przypraw, sprawdzą się do makaronów, mięs, ale także jajek i ryb. Jeśli zależy Ci, by sos zyskał bardziej intensywny aromat, dorzuć do niego świeżą bazylię, oregano, natkę pietruszki czy zioła prowansalskie. Użyj ich również do dekoracji. Przekąski z dodatkiem sosu paprykowego są dobrą propozycją na przyjęcie, ale i codzienną kolację. Serwuj sos także z pieczywem, krakersami, chipsami nachos lub deską serów albo zimnych mięs. Chcesz, aby był nieco pikantniejszy? Dopraw go odrobiną świeżej papryczki chili. Masz ochotę sprawdzić, jak smakuje ten kremowy dodatek? Przygotuj go według podanego przepisu i wykorzystuj przy wielu okazjach. Smacznego!