
Składniki
100 mililitrów
1 sztuka
1 łyżka
100 mililitrów
1 sztuka
100 mililitrów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozpuść kostkę Rosołu z kury z pietruszką i lubczykiem Knorr w 100 mililitrach wrzącej wody, po czym dokładnie wymieszaj.

Krok 2
Wymieszaj ocet z oliwą i dodaj gorący rosół, intensywnie mieszając.

Krok 3
Pokrój pomidora w kostkę, drobno posiekaj skórkę z cukinii lub czerwonej papryki i wraz z ziołami dodaj do sosu (w ilościach do smaku).

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Rosół z kury z pietruszką i lubczykiem Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sos vinaigrette z ziołami
Nazwa sosu vinaigrette (w spolszczonej wersji – winegret) pochodzi od francuskiego słowa „vinaigre”, które oznacza ocet. Jest to zimny sos do sałatek, który w bazowej wersji składa się z octu, oliwy oraz soli. Ogromna popularność sosu vinaigrette na całym świecie wynika nie tylko z jego doskonałego, intensywnego smaku, lecz również prostoty wykonania. Wynaleziony został on na południu Europy, gdzie w przeszłości dania polewane były wyłącznie octem winnym. Smak ten był jednak dla wielu osób zbyt kwaśny i postanowiono go nieco złagodzić dodatkiem oliwy i dodać do całości szczyptę soli. Przygotowując ten sos w domu, warto jednorazowo zrobić nieco większą porcję sosu – w lodówce może być on przechowywany nawet kilka dni. Jeżeli po jakimś czasie rozwarstwi się, bez obaw – wystarczy, że go wymieszasz, a powróci od pierwotnej postaci. Sos vinagrette występuje w najróżniejszych odmianach – możesz zaserwować go z dodatkiem soku z cytryny lub limonki, musztardy, miodu, drobno posiekanej cebuli czy ulubionych ziół – świeżych lub suszonych.