Sos vinaigrette z ziołami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sos vinaigrette z ziołami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

223 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

53 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

66 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 mililitrów

1 sztuka

1 łyżka

100 mililitrów

1 sztuka

100 mililitrów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozpuść kostkę Rosołu z kury z pietruszką i lubczykiem Knorr w 100 mililitrach wrzącej wody, po czym dokładnie wymieszaj.

Sos vinaigrette z ziołami - Krok 1

Krok 2

Wymieszaj ocet z oliwą i dodaj gorący rosół, intensywnie mieszając.

Sos vinaigrette z ziołami - Krok 2

Krok 3

Pokrój pomidora w kostkę, drobno posiekaj skórkę z cukinii lub czerwonej papryki i wraz z ziołami dodaj do sosu (w ilościach do smaku).

Sos vinaigrette z ziołami - Krok 3
1

Opinie o przepisie

  • daniel ostrowski

    daniel ostrowski , 30.05.2018

    :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos vinaigrette z ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos vinaigrette z ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos vinaigrette z ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos vinaigrette z ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos vinaigrette z ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos vinaigrette z ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos vinaigrette z ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos vinaigrette z ziołami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!

Czytaj więcej

Łagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos vinaigrette z ziołamiSos vinaigrette z ziołami

Nazwa sosu vinaigrette (w spolszczonej wersji – winegret) pochodzi od francuskiego słowa „vinaigre”, które oznacza ocet. Jest to zimny sos do sałatek, który w bazowej wersji składa się z octu, oliwy oraz soli. Ogromna popularność sosu vinaigrette na całym świecie wynika nie tylko z jego doskonałego, intensywnego smaku, lecz również prostoty wykonania. Wynaleziony został on na południu Europy, gdzie w przeszłości dania polewane były wyłącznie octem winnym. Smak ten był jednak dla wielu osób zbyt kwaśny i postanowiono go nieco złagodzić dodatkiem oliwy i dodać do całości szczyptę soli. Przygotowując ten sos w domu, warto jednorazowo zrobić nieco większą porcję sosu – w lodówce może być on przechowywany nawet kilka dni. Jeżeli po jakimś czasie rozwarstwi się, bez obaw – wystarczy, że go wymieszasz, a powróci od pierwotnej postaci. Sos vinagrette występuje w najróżniejszych odmianach – możesz zaserwować go z dodatkiem soku z cytryny lub limonki, musztardy, miodu, drobno posiekanej cebuli czy ulubionych ziół – świeżych lub suszonych.