
Składniki
100 mililitrów
1 sztuka
1 łyżka
100 mililitrów
1 sztuka
100 mililitrów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozpuść kostkę Rosołu z kury z pietruszką i lubczykiem Knorr w 100 mililitrach wrzącej wody, po czym dokładnie wymieszaj.

Krok 2
Wymieszaj ocet z oliwą i dodaj gorący rosół, intensywnie mieszając.

Krok 3
Pokrój pomidora w kostkę, drobno posiekaj skórkę z cukinii lub czerwonej papryki i wraz z ziołami dodaj do sosu (w ilościach do smaku).

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Rosół z kury z pietruszką i lubczykiem Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sos vinaigrette z ziołami
Nazwa sosu vinaigrette (w spolszczonej wersji – winegret) pochodzi od francuskiego słowa „vinaigre”, które oznacza ocet. Jest to zimny sos do sałatek, który w bazowej wersji składa się z octu, oliwy oraz soli. Ogromna popularność sosu vinaigrette na całym świecie wynika nie tylko z jego doskonałego, intensywnego smaku, lecz również prostoty wykonania. Wynaleziony został on na południu Europy, gdzie w przeszłości dania polewane były wyłącznie octem winnym. Smak ten był jednak dla wielu osób zbyt kwaśny i postanowiono go nieco złagodzić dodatkiem oliwy i dodać do całości szczyptę soli. Przygotowując ten sos w domu, warto jednorazowo zrobić nieco większą porcję sosu – w lodówce może być on przechowywany nawet kilka dni. Jeżeli po jakimś czasie rozwarstwi się, bez obaw – wystarczy, że go wymieszasz, a powróci od pierwotnej postaci. Sos vinagrette występuje w najróżniejszych odmianach – możesz zaserwować go z dodatkiem soku z cytryny lub limonki, musztardy, miodu, drobno posiekanej cebuli czy ulubionych ziół – świeżych lub suszonych.