Sos vinaigrette z ziołami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

205 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

49 osób wydrukowało

Pobierz pdf

48 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 mililitrów

100 mililitrów

100 mililitrów

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozpuść kostkę Rosołu z kury z pietruszką i lubczykiem Knorr w 100 mililitrach wrzącej wody, po czym dokładnie wymieszaj.

Sos vinaigrette z ziołami - Krok 1

Krok 2

Wymieszaj ocet z oliwą i dodaj gorący rosół, intensywnie mieszając.

Sos vinaigrette z ziołami - Krok 2

Krok 3

Pokrój pomidora w kostkę, drobno posiekaj skórkę z cukinii lub czerwonej papryki i wraz z ziołami dodaj do sosu (w ilościach do smaku).

Sos vinaigrette z ziołami - Krok 3
1

Opinie o przepisie

  • daniel ostrowski

    daniel ostrowski

    :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos vinaigrette z ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos vinaigrette z ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos vinaigrette z ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos vinaigrette z ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos vinaigrette z ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos vinaigrette z ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos vinaigrette z ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Rosół z kury z pietruszką i lubczykiem Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Rosół z kury z pietruszką i lubczykiem Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos vinaigrette z ziołamiSos vinaigrette z ziołami

Nazwa sosu vinaigrette (w spolszczonej wersji – winegret) pochodzi od francuskiego słowa „vinaigre”, które oznacza ocet. Jest to zimny sos do sałatek, który w bazowej wersji składa się z octu, oliwy oraz soli. Ogromna popularność sosu vinaigrette na całym świecie wynika nie tylko z jego doskonałego, intensywnego smaku, lecz również prostoty wykonania. Wynaleziony został on na południu Europy, gdzie w przeszłości dania polewane były wyłącznie octem winnym. Smak ten był jednak dla wielu osób zbyt kwaśny i postanowiono go nieco złagodzić dodatkiem oliwy i dodać do całości szczyptę soli. Przygotowując ten sos w domu, warto jednorazowo zrobić nieco większą porcję sosu – w lodówce może być on przechowywany nawet kilka dni. Jeżeli po jakimś czasie rozwarstwi się, bez obaw – wystarczy, że go wymieszasz, a powróci od pierwotnej postaci. Sos vinagrette występuje w najróżniejszych odmianach – możesz zaserwować go z dodatkiem soku z cytryny lub limonki, musztardy, miodu, drobno posiekanej cebuli czy ulubionych ziół – świeżych lub suszonych.