
Składniki
100 mililitrów
1 sztuka
1 łyżka
100 mililitrów
1 sztuka
100 mililitrów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozpuść kostkę Rosołu z kury z pietruszką i lubczykiem Knorr w 100 mililitrach wrzącej wody, po czym dokładnie wymieszaj.
Krok 2
Wymieszaj ocet z oliwą i dodaj gorący rosół, intensywnie mieszając.
Krok 3
Pokrój pomidora w kostkę, drobno posiekaj skórkę z cukinii lub czerwonej papryki i wraz z ziołami dodaj do sosu (w ilościach do smaku).
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Rosół z kury z pietruszką i lubczykiem Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPrzygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!
Czytaj więcejBananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sos vinaigrette z ziołami
Nazwa sosu vinaigrette (w spolszczonej wersji – winegret) pochodzi od francuskiego słowa „vinaigre”, które oznacza ocet. Jest to zimny sos do sałatek, który w bazowej wersji składa się z octu, oliwy oraz soli. Ogromna popularność sosu vinaigrette na całym świecie wynika nie tylko z jego doskonałego, intensywnego smaku, lecz również prostoty wykonania. Wynaleziony został on na południu Europy, gdzie w przeszłości dania polewane były wyłącznie octem winnym. Smak ten był jednak dla wielu osób zbyt kwaśny i postanowiono go nieco złagodzić dodatkiem oliwy i dodać do całości szczyptę soli. Przygotowując ten sos w domu, warto jednorazowo zrobić nieco większą porcję sosu – w lodówce może być on przechowywany nawet kilka dni. Jeżeli po jakimś czasie rozwarstwi się, bez obaw – wystarczy, że go wymieszasz, a powróci od pierwotnej postaci. Sos vinagrette występuje w najróżniejszych odmianach – możesz zaserwować go z dodatkiem soku z cytryny lub limonki, musztardy, miodu, drobno posiekanej cebuli czy ulubionych ziół – świeżych lub suszonych.