Chrupiące grzanki z pomidorową salsą przepis – Zobacz na przepisy.pl

Chrupiące grzanki z pomidorową salsą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

20

1083 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

455 osób wydrukowało

Pobierz pdf

713 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 opakowanie

3 sztuki

5 sztuk

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bagietkę pokrój pod skosem na kromki o grubości 1,5-2 cm, a następnie grilluj z obu stron tak, aż na bułce pojawią się paski. Sos sałatkowy Knorr rozmieszaj z oliwą oraz 3 łyżkami wody.

Chrupiące grzanki z pomidorową salsą - Krok 1

Krok 2

Umyte pomidory pokrój w drobną kostkę. Bazylię pokrój w cienkie paseczki. Przełóż do miski, dodaj gotowy sos Knorr i wszystko razem wymieszaj.

Chrupiące grzanki z pomidorową salsą - Krok 2

Krok 3

Grillowane pieczywo rozłóż na półmisku. Na każdą z kromek nałóż po łyżeczce pomidorowej salsy. Gotowe grzanki podawaj jako przekąskę lub jako dodatek do sałatek.

Chrupiące grzanki z pomidorową salsą - Krok 3
2

Opinie o przepisie

  • Małgorzata Śmiałkowska

    Małgorzata Śmiałkowska , 31.08.2017

    pyszne...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • magda borek

    magda borek , 02.02.2016

    szybkie...

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chrupiące grzanki z pomidorową salsą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chrupiące grzanki z pomidorową salsą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chrupiące grzanki z pomidorową salsą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chrupiące grzanki z pomidorową salsą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chrupiące grzanki z pomidorową salsą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chrupiące grzanki z pomidorową salsą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chrupiące grzanki z pomidorową salsą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chrupiące grzanki z pomidorową salsąChrupiące grzanki z pomidorową salsą

Grillowany chleb to ulubiona przekąska podczas letniego barbecue. Lubią ją wszyscy, chętnie zjadając chrupiące kromeczki bez żadnych dodatków. Aby zaskoczyć gości, przygotujcie prosty i pyszny sos, którym jest salsa pomidorowa do bruschetty. Połączenie pomidorów, czosnku, świeżej bazylii i oliwy z oliwek to gwarancja wyjątkowego smaku. Pomidorowa salsa doskonale komponuje się z chrupiącą bagietką, którą zrobicie w kilka minut na grillu.

Dla kogo?

Grzanki z salsą pomidorową zachwycą każdego miłośnika grillowanego, chrupiącego pieczywa.

Na jaką okazję?

Bruschetta z salsą pomidorową doskonale sprawdzi się na letnie barbecue. Jeśli macie grilla elektrycznego, przygotujcie grzanki na śniadanie. Będą fantastycznym rozpoczęciem dnia.

Czy wiesz, że?

Bagietka ma kilka nazw, stosowanych zamiennie w zależności od regionu, w którym aktualnie jesteście. Często nazywana jest bułką paryską lub francuską. Nie jest to przypadek, we Francji to pieczywo jest bowiem niezwykle popularne, stanowiąc często podstawę tradycyjnego śniadania.

Dla urozmaicenia:

Grzanki z pomidorową salsą idealnie sprawdzą się jako dodatek do innych dań, w szczególności sałatek.