Chrupiące grzanki z pomidorową salsą
łatwe
744 osoby zapisały
Składniki
1 sztuka
1 opakowanie
3 sztuki
5 sztuk
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bagietkę pokrój pod skosem na kromki o grubości 1,5-2 cm, a następnie grilluj z obu stron tak, aż na bułce pojawią się paski. Sos sałatkowy Knorr rozmieszaj z oliwą oraz 3 łyżkami wody.
Krok 2
Umyte pomidory pokrój w drobną kostkę. Bazylię pokrój w cienkie paseczki. Przełóż do miski, dodaj gotowy sos Knorr i wszystko razem wymieszaj.
Krok 3
Grillowane pieczywo rozłóż na półmisku. Na każdą z kromek nałóż po łyżeczce pomidorowej salsy. Gotowe grzanki podawaj jako przekąskę lub jako dodatek do sałatek.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Chrupiące grzanki z pomidorową salsą
Grillowany chleb to ulubiona przekąska podczas letniego barbecue. Lubią ją wszyscy, chętnie zjadając chrupiące kromeczki bez żadnych dodatków. Aby zaskoczyć gości, przygotujcie prosty i pyszny sos, którym jest salsa pomidorowa do bruschetty. Połączenie pomidorów, czosnku, świeżej bazylii i oliwy z oliwek to gwarancja wyjątkowego smaku. Pomidorowa salsa doskonale komponuje się z chrupiącą bagietką, którą zrobicie w kilka minut na grillu.
Dla kogo?
Grzanki z salsą pomidorową zachwycą każdego miłośnika grillowanego, chrupiącego pieczywa.
Na jaką okazję?
Bruschetta z salsą pomidorową doskonale sprawdzi się na letnie barbecue. Jeśli macie grilla elektrycznego, przygotujcie grzanki na śniadanie. Będą fantastycznym rozpoczęciem dnia.
Czy wiesz, że?
Bagietka ma kilka nazw, stosowanych zamiennie w zależności od regionu, w którym aktualnie jesteście. Często nazywana jest bułką paryską lub francuską. Nie jest to przypadek, we Francji to pieczywo jest bowiem niezwykle popularne, stanowiąc często podstawę tradycyjnego śniadania.
Dla urozmaicenia:
Grzanki z pomidorową salsą idealnie sprawdzą się jako dodatek do innych dań, w szczególności sałatek.