
Składniki
null
1 szklanka
null
1 sztuka
2 sztuki
2 łyżki
2 łyżki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wypatroszonego karpia umyj i potnij w dzwonka. Skrop obficie sokiem wyciśniętym z cytryny, oprósz solą i pieprzem. Odstaw na kilka minut, aby przeszedł aromatem.
Krok 2
Jajka roztrzep widelcem.
Krok 3
Panieruj karpia w mące, roztrzepanych jajkach i bułce tartej.
Krok 4
Smaż na złoty kolor z obydwóch stron.
Krok 5
Przełóż karpia do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego i zapiecz jeszcze przez 15 minut w temperaturze 150 stopni.
Krok 6
Karpia smażonego po polsku podawaj oprószonego płatkami masła i udekorowanego cząstkami cytryny.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcej