
Składniki
null
1 szklanka
null
1 sztuka
2 sztuki
2 łyżki
2 łyżki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wypatroszonego karpia umyj i potnij w dzwonka. Skrop obficie sokiem wyciśniętym z cytryny, oprósz solą i pieprzem. Odstaw na kilka minut, aby przeszedł aromatem.
Krok 2
Jajka roztrzep widelcem.
Krok 3
Panieruj karpia w mące, roztrzepanych jajkach i bułce tartej.
Krok 4
Smaż na złoty kolor z obydwóch stron.
Krok 5
Przełóż karpia do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego i zapiecz jeszcze przez 15 minut w temperaturze 150 stopni.
Krok 6
Karpia smażonego po polsku podawaj oprószonego płatkami masła i udekorowanego cząstkami cytryny.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej