Zapiekanka ze świderków przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka ze świderków

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

1 szczypta

2 sztuki

15 dekagramów

1 łyżka

4 sztuki

1 łyżeczka

2 sztuki

25 dekagramów

0.25 sztuki

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj i odcedź, kalafior również i podziel na różyczki. Pomidory przekrój na połówki.

Krok 2

Świderki wymieszaj z warzywami i przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem.

Krok 3

Czosnek przeciśnij przez praskę a ser zetrzyj na tarce. Do kremówki dodaj jajka, czosnek i ser, przypraw solą, pieprzem i bazylią.

Krok 4

Makaron polej sosem i zapiekaj przez 15 minut w temperaturze 200 stopni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka ze świderków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka ze świderków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka ze świderków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka ze świderków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka ze świderków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka ze świderków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka ze świderków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka ze świderków - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej