Zapiekanka spaghetti z kurczakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka spaghetti z kurczakiem

Autor: Jakub Kaju Zawistowski

ratingratingratingratingrating

2

heart
6 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

60 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

2 łyżki

200 mililitrów

3 sztuki

3 łyżki

3 łyżki

2 łyżki

400 gramów

300 gramów

1 opakowanie

80 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulki pokrojone w talarki, dodajemy mięso i smażymy kilka minut przyprawiając ostrą papryką.

Krok 2

W osolonej wodzie z łyżka oliwy gotujemy makaron al-dente. Odcedzamy, odstawiamy.

Krok 3

Robimy sos spaghetti. W garnku mieszamy do zagotowania 300 ml wody, koncentrat pomidorowy, Knorr Napoli Fix. Doprawiamy solą, pieprzem.

Krok 4

Robimy sos beszamelowy. W garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i chwilę podsmażamy by mąka się nie zarumieniła. Powoli podlewamy mlekiem, cały czas mieszając, sos powinien być gładki i w miarę gęsty. Doprawiamy solą, pieprzem.

Krok 5

W naczyniu do zapiekania układamy nasze warstwy: makaron, mięso z cebulką, sos beszamelowy, sos pomidorowy, 100 g startego sera, opcjonalne 3 jajka, makaron, mięso z cebulką, sos beszamelowy, sos pomidorowy, reszta sera.

Krok 6

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do zarumienienia się sera.

Krok 7

Podajemy w kwadratowych porcjach.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka spaghetti z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka spaghetti z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka spaghetti z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka spaghetti z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka spaghetti z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka spaghetti z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka spaghetti z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka spaghetti z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej