
Składniki
4 sztuki
1 szczypta
1 szczypta
2 łyżki
200 mililitrów
3 sztuki
3 łyżki
3 łyżki
2 łyżki
400 gramów
300 gramów
1 opakowanie
80 gramów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulki pokrojone w talarki, dodajemy mięso i smażymy kilka minut przyprawiając ostrą papryką.
Krok 2
W osolonej wodzie z łyżka oliwy gotujemy makaron al-dente. Odcedzamy, odstawiamy.
Krok 3
Robimy sos spaghetti. W garnku mieszamy do zagotowania 300 ml wody, koncentrat pomidorowy, Knorr Napoli Fix. Doprawiamy solą, pieprzem.
Krok 4
Robimy sos beszamelowy. W garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i chwilę podsmażamy by mąka się nie zarumieniła. Powoli podlewamy mlekiem, cały czas mieszając, sos powinien być gładki i w miarę gęsty. Doprawiamy solą, pieprzem.
Krok 5
W naczyniu do zapiekania układamy nasze warstwy: makaron, mięso z cebulką, sos beszamelowy, sos pomidorowy, 100 g startego sera, opcjonalne 3 jajka, makaron, mięso z cebulką, sos beszamelowy, sos pomidorowy, reszta sera.
Krok 6
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do zarumienienia się sera.
Krok 7
Podajemy w kwadratowych porcjach.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcej

































