
Składniki
1.5 kilograma
4 sztuki
600 gramów
300 gramów
1 szklanka
800 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso powinno być troszkę tłuste, kroimy je w paski o grubości dwóch palców-cienko. Wykładamy dno blachy(rozmiar piekarnika). Posolić i popieprzyć.
Krok 2
Na warstwę mięsa rozłożyć warstwę cebuli pokrojonej w paseczki.
Krok 3
Na warstwę cebuli ułożyć ziemniaki pokrojone w plasterki grubości ok. 1 cm. Posolić i popieprzyć.
Krok 4
Na warstwę ziemniaków ułożyć pokrojone w grube plastry pieczarki.
Krok 5
Całość polać równo majonezem i posypać startym serem.
Krok 6
Piec w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni około godzinę.
Krok 7
Danie jest gotowe gdy woda wyparyje i lekko się przypiecze. Podawac na goraco. Smacznego
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej