
Składniki
4 sztuki
2 łyżki
40 dekagramów
3 łyżki
1 litr
1 kilogram
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Karkówkę pokroić w plastry (ok 1 cm) i obsypać z obu stron delikatem czerwonym do mięs. Delikatnie obsmażyć na patelni z jednej i drugiej stronie. Przełożyć mięso na blaszkę.
Krok 2
Na oleju ze smażenia karkówki zeszklić cebulę pokrojoną w pół-talarki. Cebulę wyłożyć na mięso. Umyte i pokrojone w plasterki pieczarki również zeszklić na tym samym oleju. NIE DODAJEMY INNYCH PRZYPRAW. Pieczarki dodajemy do mięsa i cebuli.
Krok 3
Ogórki kiszone kroimy w cienkie plasterki i wykładamy na resztę składników. Na koniec wlewamy do blaszki sok z ogórków. Całość przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w 180 stopniach ok. 1 godz. Potrawa jest soczysta i nie obawiajcie się bo wcale nie jest kwaśna.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej