Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i boczkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i boczkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

18 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

22 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

22 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

10 sztuk

2 sztuki

200 gramów

2 sztuki

150 gramów

1 łyżka

1 szczypta

1 pęczek

2 łyżki

1 łyżeczka

1 łyżka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyte i obrane ziemniaki pokrój w plastry, ugotować na półtwardo w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, ostudzić na płaskiej blaszce.

Krok 2

Cebulę i pieczarki pokroić w talarki, boczek pokroić w kostkę. Koperek posiekaj.

Krok 3

Naczynie żaroodporne posmaruj masłem i oprósz bułka tartą. Cebulę, pieczarki i boczek wymieszaj. Dopraw kolendrą, majerankiem, papryką i pieprzem.

Krok 4

Do naczynia żaroodpornego wyłóż połowę ziemniaków, oprósz je jedną minikostką Czosnek Knorr

Krok 5

Ziemniaki przykryj, boczkiem, cebulą i pieczarkami. Na wierzchu ułóż pozostałe ziemniaki i oprósz je ostatnią minikostką Czosnek Knorr. Nagrzać piekarnik do temperatury 200 stopni, włożyć zapiekankę i zapiekać przez 40 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej