Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i pieczarkami | Przepisy.pl pixel

Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i boczkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
18 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

23 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

26 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

10 sztuk

2 sztuki

200 gramów

2 sztuki

150 gramów

1 łyżka

1 szczypta

1 pęczek

2 łyżki

1 łyżeczka

1 łyżka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyte i obrane ziemniaki pokrój w plastry, ugotować na półtwardo w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, ostudzić na płaskiej blaszce.

Krok 2

Cebulę i pieczarki pokroić w talarki, boczek pokroić w kostkę. Koperek posiekaj.

Krok 3

Naczynie żaroodporne posmaruj masłem i oprósz bułka tartą. Cebulę, pieczarki i boczek wymieszaj. Dopraw kolendrą, majerankiem, papryką i pieprzem.

Krok 4

Do naczynia żaroodpornego wyłóż połowę ziemniaków, oprósz je jedną minikostką Czosnek Knorr

Krok 5

Ziemniaki przykryj, boczkiem, cebulą i pieczarkami. Na wierzchu ułóż pozostałe ziemniaki i oprósz je ostatnią minikostką Czosnek Knorr. Nagrzać piekarnik do temperatury 200 stopni, włożyć zapiekankę i zapiekać przez 40 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.

Czytaj więcej

Cukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.

Czytaj więcej