Sernik z masą kajmakową

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

92

592 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
80 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

1209 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2197 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

spód:

140 gramów

1 łyżka

70 gramów

masa serowa:

1 kilogram

3 łyżki

100 gramów

3 sztuki

80 gramów

300 gramów

polewa:

150 gramów

2 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj spód. Herbatniki razem z kakao zmiksuj w melakserze. Roztop masło i połącz łyżką z herbatnikami. Przełóż masę herbatnikową na dno tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj masę. Odstaw tortownicę ze spodem do lodówki na ok. 10 minut.

Sernik z masą kajmakową - Krok 1

Krok 2

Ser twarogowy zmiksuj z mąką ziemniaczaną i cukrem. Dodaj jajka, śmietankę 30% i masę kajmakową – zmiksuj krótko, tylko do połączenia się składników. Masę twarogową wylej na przygotowany wcześniej spód. Włóż sernik do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piecz 70 minut. Po tym czasie uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw sernik do wystudzenia.

Sernik z masą kajmakową - Krok 2

Krok 3

Masę kajmakową wymieszaj z mlekiem za pomocą rózgi kuchennej. Udekoruj nią sernik. Posyp też płatkami róży. Przed podaniem schłodź sernik w lodówce przez kilka godzin.

Sernik z masą kajmakową - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sernik z masą kajmakową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sernik z masą kajmakową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sernik z masą kajmakową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sernik z masą kajmakową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sernik z masą kajmakową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sernik z masą kajmakową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sernik z masą kajmakową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Sernik Izaura
czas przygotowania
70 min.
stopień trudności

łatwe

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sernik z masą kajmakowąSernik z masą kajmakową

Z masą kajmakową dobrze zaznajomieni są wszyscy kucharze, których specjalnością są wielkanocne mazurki. Warto o niej pamiętać także podczas przygotowania niebanalnego przepisu na sernik z masą kajmakową. Kajmak doskonale łączy się z twarogowym nadzieniem, a dodatkowo posłuży do zrobienia apetycznej dekoracji.

Dla kogo?

Uważacie, że tradycyjne serniki to Wasza specjalność i szukacie ich kolejnych smakowitych wcieleń? Obok sernika z masą kajmakową nie sposób przejść obojętnie.

Na jaką okazję?

Schłodzone w lodówce ciasto przyniesie upragnione orzeźwienie w czasie letnich podwieczorków. O przepisie na sernik z masą krówkową nie zapominajcie również wtedy, gdy na stole chcecie postawić deser, który zaskoczy największych miłośników słodkości.

Czy wiesz, że?

Do masy serowo-kajmakowej pierwszorzędnie pasuje sproszkowana wanilia.

Dla urozmaicenia:

Jeśli nie dysponujecie płatkami róży, do dekoracji sernika z kajmakiem i orzeszkami użyjcie wiórków z deserowej i białej czekolady.