Sernik z kajmakiem i orzechami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sernik z masą kajmakową

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

113

626 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
80 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

1249 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2328 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

spód:

140 gramów

1 łyżka

70 gramów

masa serowa:

1 kilogram

3 łyżki

100 gramów

3 sztuki

80 gramów

300 gramów

polewa:

150 gramów

2 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj spód. Herbatniki razem z kakao zmiksuj w melakserze. Roztop masło i połącz łyżką z herbatnikami. Przełóż masę herbatnikową na dno tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj masę. Odstaw tortownicę ze spodem do lodówki na ok. 10 minut.

Sernik z masą kajmakową - Krok 1

Krok 2

Ser twarogowy zmiksuj z mąką ziemniaczaną i cukrem. Dodaj jajka, śmietankę 30% i masę kajmakową – zmiksuj krótko, tylko do połączenia się składników. Masę twarogową wylej na przygotowany wcześniej spód. Włóż sernik do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piecz 70 minut. Po tym czasie uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw sernik do wystudzenia.

Sernik z masą kajmakową - Krok 2

Krok 3

Masę kajmakową wymieszaj z mlekiem za pomocą rózgi kuchennej. Udekoruj nią sernik. Posyp też płatkami róży. Przed podaniem schłodź sernik w lodówce przez kilka godzin.

Sernik z masą kajmakową - Krok 3
2

Opinie o przepisie

  • Kinga

    Kinga , 20.11.2020

    Czy podane składniki będą również na blachę prostokątną?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sernik z masą kajmakową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sernik z masą kajmakową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sernik z masą kajmakową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sernik z masą kajmakową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sernik z masą kajmakową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sernik z masą kajmakową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sernik z masą kajmakową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sernik z masą kajmakowąSernik z masą kajmakową

Z masą kajmakową dobrze zaznajomieni są wszyscy kucharze, których specjalnością są wielkanocne mazurki. Warto o niej pamiętać także podczas przygotowania niebanalnego przepisu na sernik z masą kajmakową. Kajmak doskonale łączy się z twarogowym nadzieniem, a dodatkowo posłuży do zrobienia apetycznej dekoracji.

Dla kogo?

Uważacie, że tradycyjne serniki to Wasza specjalność i szukacie ich kolejnych smakowitych wcieleń? Obok sernika z masą kajmakową nie sposób przejść obojętnie.

Na jaką okazję?

Schłodzone w lodówce ciasto przyniesie upragnione orzeźwienie w czasie letnich podwieczorków. O przepisie na sernik z masą krówkową nie zapominajcie również wtedy, gdy na stole chcecie postawić deser, który zaskoczy największych miłośników słodkości.

Czy wiesz, że?

Do masy serowo-kajmakowej pierwszorzędnie pasuje sproszkowana wanilia.

Dla urozmaicenia:

Jeśli nie dysponujecie płatkami róży, do dekoracji sernika z kajmakiem i orzeszkami użyjcie wiórków z deserowej i białej czekolady.