Sernik z masą kajmakową

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

92

585 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1208 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2196 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

spód:

200 gramów

100 gramów

100 gramów

50 gramów

masa serowa:

500 gramów

200 gramów

200 gramów

150 gramów

4 sztuki

wierzch:

300 gramów

60 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W misce wymieszaj mąkę, Kasię, masło orzechowe i cukier. Piekarnik ustaw na opcję grzania góra i dół. Nagrzej go do 180 st. C.

Sernik z masą kajmakową - Krok 1

Krok 2

Masę przesyp do tortownicy, o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i ugnieć łyżką. Tortownicę ustaw na środkowym poziomie piekarnika i zapiekaj 10 minut.

Sernik z masą kajmakową - Krok 2

Krok 3

W misce ubij lekko jajka z cukrem pudrem.

Sernik z masą kajmakową - Krok 3

Krok 4

Dodaj twaróg, śmietanę i masło orzechowe. Wszystko razem wymieszaj.

Sernik z masą kajmakową - Krok 4

Krok 5

Masę serową wyłóż na podpieczony spód. Tortownicę wstaw ponownie do piekarnika i piecz najpierw 10 minut w 200 st. C. Następnie uchyl na chwilę piekarnik, postaw na dolnym ruszcie żaroodporne naczynie lub blaszkę z wodą (ok. 500 ml), zmniejsz temperaturę do 140 st. C i piecz jeszcze około 80 minut.

Sernik z masą kajmakową - Krok 5

Krok 6

Sernik wystudź, a następnie odstaw na kilka godzin do lodówki. Orzeszki upraż na suchej patelni. Wystudzone ciasto posmaruj masą kajmakową i udekoruj orzeszkami.

Sernik z masą kajmakową - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • Sylwia Wojciechowska

    Sylwia Wojciechowska, 17.01.2019

    Jaka ta śmietana na być? Słodka 18%?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sernik z masą kajmakową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sernik z masą kajmakową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sernik z masą kajmakową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sernik z masą kajmakową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sernik z masą kajmakową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sernik z masą kajmakową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sernik z masą kajmakową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Japoński sernik
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

średnie

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sernik z masą kajmakowąSernik z masą kajmakową

Sernik z masłem orzechowym i masą kajmakową to nieco odmieniona wersja popularnego przepisu na wypiek, który z pewnością sprawdzi się na wigilijnym stole. Przygotuj spód do ciasta, mieszając składniki. Wybierz mąkę pszenną albo ziemniaczaną. Następnie wyłóż formę papierem do pieczenia. Kiedy spód będzie się piekł w piekarniku, przygotuj masę serową. Pamiętaj, aby ser twarogowy zmielić co najmniej dwukrotnie. Miksuj go z resztą produktów na niskich obrotach tak, aby się nie napowietrzył. Przełóż masę serową do formy i piecz w piekarniku. Wstaw do niego również naczynie z wodą, dzięki czemu ciasto będzie delikatne i wilgotne. Kiedy się upiecze, odstaw je do lodówki, aby się wystudziło. Na wierzch wylej masę kajmakową. Jeżeli wolisz, użyj polewy zrobionej z mlecznej lub gorzkiej czekolady. Posyp wierzch uprażonymi orzechami. Wybierz takie, jakie lubisz: pistacje, migdały, orzechy włoskie albo ziemne. Jeżeli masz ochotę, dodaj również nieco kandyzowanych owoców, np. wiśni, a także posiekanej suszonej moreli.