Torcik mango

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

176

804 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1823 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4233 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

spód:

125 gramów

100 gramów

150 gramów

100 gramów

masa jogurtowa:

25 gramów

2 sztuki

500 gramów

100 gramów

15 gramów

wierzch:

200 gramów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię roztop w rondelku razem z połamaną czekoladą. Orzechy grubo posiekaj. Herbatniki zawiń w torebkę i dokładnie pokrusz przy pomocy wałka. Kasię z czekoladą, herbatniki i orzechy wymieszaj.

Torcik mango - Krok 1

Krok 2

Masę przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 23 cm i delikatnie ugnieć. Odstaw do lodówki.

Torcik mango - Krok 2

Krok 3

Żelatynę namocz w zimnej wodzie na 5-10 min. Mango obierz, oddziel pestkę. Dwa duże płaty zostaw do dekoracji, resztę pokrój w kawałki. Zmiksuj na krem.

Torcik mango - Krok 3

Krok 4

Mango, jogurt, cukier puder i cukier waniliowy wymieszaj. Żelatynę rozpuść w kąpieli wodnej. Dodaj 4 łyżki przygotowanego kremu wciąż mieszając. Następnie dodaj resztę kremu.

Torcik mango - Krok 4

Krok 5

Śmietankę ubij na sztywno. Dodawaj stopniowo do kremu jogurtowego, delikatnie mieszając.

Torcik mango - Krok 5

Krok 6

Krem wyłóż na spód orzechowy i zostaw na kilka godzin w lodówce.

Torcik mango - Krok 6

Krok 7

Pozostałą śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Mango pokrój w kostkę. Orzechy posiekaj. Wierzch tortu udekoruj bitą śmietanką, mango i orzechami.

Torcik mango - Krok 7
4

Opinie o przepisie

  • janina  wrobel

    janina wrobel , 13.06.2017

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Pająk

    Justyna Pająk, 24.01.2017

    ile trzeba dodać śmietanki do kremu jogurtowego?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Pająk

    Justyna Pająk, 24.01.2017

    ile śmietanki dodaje się do kremu jogurtowego?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aleksandra Kolarz

    Aleksandra Kolarz, 22.01.2017

    brakuje mi przy przepisach wartości kalorycznych

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Torcik mango - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Torcik mango - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Torcik mango - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Torcik mango - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Torcik mango - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Torcik mango - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Torcik mango - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Torcik mangoTorcik mango

Egzotyczny owoc mango sprawdzi się nie tylko do przygotowania koktajli i jako dodatek do pieczonych mięs. Przyrządzisz z niego również efektowny torcik, który nie jest szczególnie pracochłonny. Wszystko to za sprawą spodu, którego nie trzeba piec. Wystarczy, że połączysz pokruszone herbatniki z orzechami włoskimi oraz rozpuszczoną mleczną czekoladą i kostką do pieczenia. Kolejny etap to przygotowanie wierzchu ciasta o smaku mango. W tym celu zmiksuj dwa dojrzałe owoce, a następnie połącz je z jogurtem, cukrem pudrem i waniliowym oraz ubitą na sztywno słodką śmietanką 30%. Krem wyłóż na wcześniej przygotowany spód i schłodź ciasto w lodówce. Wierzch torciku przystrój, umieszczając na warstwie bitej śmietany kawałki mango i orzechy włoskie. Do dekoracji sprawdzą się również wiórki z białej czekolady – wystarczy, że jej tabliczkę zetrzesz na grubych oczkach tarki. Torcik serwuj na poobiedni deser lub podwieczorek. Koniecznie sprawdź nasz przepis na proste w przyrządzeniu i jednocześnie wyjątkowo smaczne ciasto.