Tort z mango i mascarpone – przepis | Przepisy.pl pixel

Torcik mango

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

214

heart
1069 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
120 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

2062 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4913 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

masa z pulpy mango:

850 gramów

1 sztuka

25 gramów

120 mililitrów

5 łyżek

500 mililitrów

250 gramów

masa ze świeżym mango:

2 sztuki

250 gramów

300 mililitrów

7 gramów

50 mililitrów

3 łyżki

1 sztuka

80 mililitrów

10 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do kubka wsypać żelatynę, zalać zimną wodą (120 ml) wymieszać i zostawić na kilka minut do napęcznienia. Do garnka wlać pulpę z mango, dodać cukier i sok wyciśnięty z pomarańczy. Zagotować stale mieszając. Zdjąć z palnika, dodać żelatynę i wymieszać do jej rozpuszczenia. Wystudzić.

Torcik mango - Krok 1

Krok 2

Tortownicę zapnijcie na papierze do pieczenia. Każdy biszkopt przytnijcie na równo o ok. 5 mm z jednej strony. Ubijcie śmietanę do gęstości. Do lekko tężejącej pulpy z mango w trzech częściach dodawajcie śmietanę, dokładnie mieszając szpatułką, ale delikatnie, żeby nie zbić śmietany. Na środek tortownicy wyłóżcie jedną trzecią tężejącej masy, zostawiając ok. 1 cm wolnej przestrzeni do obręczy tortownicy. Między masę a tortownicę wstaw pionowo biszkopty – przyciętą stroną na dół. Wyłóżcie pozostałą część masy, wyrównajcie i wstawcie do lodówki.

Torcik mango - Krok 2

Krok 3

Pokrójcie jedno mango na małe kawałki. W garnuszku zalejcie żelatynę 50 ml zimnej wody, wymieszajcie i zostawcie do napęcznienia na kilka minut. Ubijcie śmietanę z serkiem i cukrem. Podgrzejcie żelatynę na małym ogniu, mieszając do momentu całkowitego rozpuszczenia. Nie zagotujcie! Do przestudzonej żelatyny dodajcie dwie łyżki masy śmietanowej, szybko wymieszajcie i zmiksujcie z pozostałą częścią śmietany. Dodajcie do masy pokrojone mango i przełóżcie całość do tortownicy. Drugie mango pokrójcie w plastry i ułóżcie dekoracyjnie na torciku razem z borówkami. Pół opakowania galaretki rozpuśćcie w 80 ml gorącej wody. Kiedy zacznie lekko tężeć, posmarujcie owoce. Wstawcie torcik mango na minimum godzinę do lodówki. Przed podaniem ułóżcie na paterze i odepnijcie tortownicę.

Torcik mango - Krok 3
2

Opinie o przepisie

  • Edward

    Edward , 07.07.2024

    Krok 2 - nie stężał, po nocy w lodówce konsystencja nadal pół płynna. Składniki co do grama...

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Torcik mango - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Torcik mango - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Torcik mango - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Torcik mango - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Torcik mango - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Torcik mango - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Torcik mango - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Torcik mango - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sernik Izaura
czas przygotowania
70 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Torcik mangoTorcik mango

Poznajcie nasz efektowny przepis na torcik mango bez pieczenia. Piekarnik nie zawsze musi być niezbędny do przyrządzenia popisowych deserów. Tym razem dużo bardziej przydatnymi sprzętami okażą się mikser i lodówka. Nie pomińcie żadnego składnika na tort mango, ponieważ każda pozycja na liście jest ważna.

Dla kogo?

Dla miłośników deserów na zimno. Mango nadaje całości egzotycznego charakteru, ale bez obaw – świetnie komponuje się z bardziej swojskimi borówkami w przepisie na tort z mango i mascarpone. Mieszanie owoców pozwoli na poznawanie nowych smaków oraz wykorzystanie sezonowych dobroci.

Na jaką okazję?

Tort mango to doskonały pomysł na wakacyjny deser. To zrozumiałe, że podczas upałów niekoniecznie trzeba mieć ochotę na rozgrzewanie piekarnika do wysokich temperatur. Słodki    smak kremu z mango do tortu to ponadczasowy hit lata.

Czy wiesz, że?

Mango jest owocem tropikalnego, wiecznie zielonego drzewa o tej samej nazwie. Jak rozpoznać dojrzałe mango? Jego skórka nie jest jednolita, zobaczycie na niej odcienie czerwieni, zieleni i żółci. Powinna być jędrna i pozbawiona ciemnych plamek. Z takim dojrzałym owocem tort z mango i mascarpone będzie słodkim, letnim deserem.

Dla urozmaicenia:

Dekorację tortu mango zmieniajcie w zależności od dostępnych owoców sezonowych. Eksperymentujcie zgodnie z waszymi upodobaniami smakowymi. Truskawki, poziomki i maliny też się nadają!