
Składniki
masa z pulpy mango:
850 gramów
1 sztuka
25 gramów
120 mililitrów
5 łyżek
500 mililitrów
250 gramów
masa ze świeżym mango:
2 sztuki
250 gramów
300 mililitrów
7 gramów
50 mililitrów
3 łyżki
1 sztuka
80 mililitrów
10 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do kubka wsypać żelatynę, zalać zimną wodą (120 ml) wymieszać i zostawić na kilka minut do napęcznienia. Do garnka wlać pulpę z mango, dodać cukier i sok wyciśnięty z pomarańczy. Zagotować stale mieszając. Zdjąć z palnika, dodać żelatynę i wymieszać do jej rozpuszczenia. Wystudzić.

Krok 2
Tortownicę zapiąć na papierze do pieczenia. Każdy biszkopt przyciąć na równo o ok. 5 mm z jednej strony. Ubić śmietanę do gęstości. Do lekko tężejącej pulpy z mango w trzech częściach dodawać śmietanę mieszając szpatułką- dokładnie, ale delikatnie żeby nie zbić śmietany. Na środek tortownicy wyłożyć jedną trzecią tężejącej masy zostawiając ok. 1 cm wolnej przestrzeni do obręczy tortownicy. Między masę a tortownicę wstawić pionowo biszkopty- przyciętą stroną na dół. Wyłożyć pozostałą część masy, wyrównać i wstawić do lodówki.

Krok 3
Pokroić jedno mango na małe kawałki. W garnuszku zalać żelatynę 50 ml zimnej wody, wymieszać i zostawiać do napęcznienia na kilka minut. Ubić śmietanę z serkiem i cukrem. Podgrzać żelatynę na małym ogniu mieszając do momentu całkowitego rozpuszczenia. Nie zagotować! Do przestudzonej żelatyny dodać dwie łyżki masy śmietanowej, szybko wymieszać i zmiksować z pozostałą częścią śmietany. Dodać do masy pokrojone mango i przełożyć całość do tortownicy. Drugie mango pokroić w plastry i ułożyć dekoracyjnie na torciku razem z borówkami. Pół opakowania galaretki rozpuścić w 80 ml gorącej wody. Kiedy zacznie lekko tężeć posmarować owoce. Wstawić torcik na minimum godzinę do lodówki. Przed podaniem ułożyć na paterze i odpiąć tortownicę.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Torcik mango
Poznajcie nasz efektowny przepis na torcik mango bez pieczenia. Piekarnik nie zawsze musi być niezbędny do przyrządzenia popisowych deserów. Tym razem dużo bardziej przydatnymi sprzętami okażą się mikser i lodówka. Nie pomińcie żadnego składnika na tort mango, ponieważ każda pozycja na liście jest ważna.
Dla kogo?
Dla miłośników deserów na zimno. Mango nadaje całości egzotycznego charakteru, ale bez obaw – świetnie komponuje się z bardziej swojskimi borówkami w przepisie na tort z mango.
Na jaką okazję?
Doskonały pomysł na wakacyjny deser. To zrozumiałe, że podczas upałów niekoniecznie trzeba mieć ochotę na rozgrzewanie piekarnika do wysokich temperatur. Słodki, a zarazem orzeźwiający smak kremu z mango do tortu to ponadczasowy hit lata.
Czy wiesz, że?
Mango jest owocem tropikalnego, wiecznie zielonego drzewa o tej samej nazwie. Jak rozpoznać dojrzałe mango? Jego skórka nie jest jednolita, zobaczycie na niej odcienie czerwieni, zieleni i żółci. Powinna być jędrna i pozbawiona ciemnych plamek.
Dla urozmaicenia:
Dekorację tortu mango zmieniajcie w zależności od dostępnych owoców sezonowych. Truskawki, poziomki i maliny też się nadają!