Składniki
masa z pulpy mango:
850 gramów
1 sztuka
25 gramów
120 mililitrów
5 łyżek
500 mililitrów
250 gramów
masa ze świeżym mango:
2 sztuki
250 gramów
300 mililitrów
7 gramów
50 mililitrów
3 łyżki
1 sztuka
80 mililitrów
10 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do kubka wsypać żelatynę, zalać zimną wodą (120 ml) wymieszać i zostawić na kilka minut do napęcznienia. Do garnka wlać pulpę z mango, dodać cukier i sok wyciśnięty z pomarańczy. Zagotować stale mieszając. Zdjąć z palnika, dodać żelatynę i wymieszać do jej rozpuszczenia. Wystudzić.
Krok 2
Tortownicę zapnijcie na papierze do pieczenia. Każdy biszkopt przytnijcie na równo o ok. 5 mm z jednej strony. Ubijcie śmietanę do gęstości. Do lekko tężejącej pulpy z mango w trzech częściach dodawajcie śmietanę, dokładnie mieszając szpatułką, ale delikatnie, żeby nie zbić śmietany. Na środek tortownicy wyłóżcie jedną trzecią tężejącej masy, zostawiając ok. 1 cm wolnej przestrzeni do obręczy tortownicy. Między masę a tortownicę wstaw pionowo biszkopty – przyciętą stroną na dół. Wyłóżcie pozostałą część masy, wyrównajcie i wstawcie do lodówki.
Krok 3
Pokrójcie jedno mango na małe kawałki. W garnuszku zalejcie żelatynę 50 ml zimnej wody, wymieszajcie i zostawcie do napęcznienia na kilka minut. Ubijcie śmietanę z serkiem i cukrem. Podgrzejcie żelatynę na małym ogniu, mieszając do momentu całkowitego rozpuszczenia. Nie zagotujcie! Do przestudzonej żelatyny dodajcie dwie łyżki masy śmietanowej, szybko wymieszajcie i zmiksujcie z pozostałą częścią śmietany. Dodajcie do masy pokrojone mango i przełóżcie całość do tortownicy. Drugie mango pokrójcie w plastry i ułóżcie dekoracyjnie na torciku razem z borówkami. Pół opakowania galaretki rozpuśćcie w 80 ml gorącej wody. Kiedy zacznie lekko tężeć, posmarujcie owoce. Wstawcie torcik mango na minimum godzinę do lodówki. Przed podaniem ułóżcie na paterze i odepnijcie tortownicę.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Jeszcze kilka lat temu sushi uznawano za egzotyczny przysmak, którego w Polsce skosztować można było tylko w nielicznych restauracjach, specjalizujących się w tej japońskiej potrawie. Z biegiem czasu lokali z sushi pojawiało się coraz więcej, w tym momencie serwowane bywa w licznych food truckach, a apetyczne rolki można zjeść nawet w biegu.
Czytaj więcejNuggetsy to pyszne chrupiące kąski, które w szybki sposób można przygotować w domu. Najlepiej smakują w towarzystwie aromatycznych sosów i frytek. Jesteście ciekawi, jak zrobić domowe nuggetsy? Koniecznie zostańcie z nami i poznajcie kilka wskazówek, które pozwolą Wam cieszyć się smakiem nuggetsów w pysznej panierce.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Torcik mango
Poznajcie nasz efektowny przepis na torcik mango bez pieczenia. Piekarnik nie zawsze musi być niezbędny do przyrządzenia popisowych deserów. Tym razem dużo bardziej przydatnymi sprzętami okażą się mikser i lodówka. Nie pomińcie żadnego składnika na tort mango, ponieważ każda pozycja na liście jest ważna.
Dla kogo?
Dla miłośników deserów na zimno. Mango nadaje całości egzotycznego charakteru, ale bez obaw – świetnie komponuje się z bardziej swojskimi borówkami w przepisie na tort z mango i mascarpone. Mieszanie owoców pozwoli na poznawanie nowych smaków oraz wykorzystanie sezonowych dobroci.
Na jaką okazję?
Tort mango to doskonały pomysł na wakacyjny deser. To zrozumiałe, że podczas upałów niekoniecznie trzeba mieć ochotę na rozgrzewanie piekarnika do wysokich temperatur. Słodki smak kremu z mango do tortu to ponadczasowy hit lata.
Czy wiesz, że?
Mango jest owocem tropikalnego, wiecznie zielonego drzewa o tej samej nazwie. Jak rozpoznać dojrzałe mango? Jego skórka nie jest jednolita, zobaczycie na niej odcienie czerwieni, zieleni i żółci. Powinna być jędrna i pozbawiona ciemnych plamek. Z takim dojrzałym owocem tort z mango i mascarpone będzie słodkim, letnim deserem.
Dla urozmaicenia:
Dekorację tortu mango zmieniajcie w zależności od dostępnych owoców sezonowych. Eksperymentujcie zgodnie z waszymi upodobaniami smakowymi. Truskawki, poziomki i maliny też się nadają!