Przepisy na Ciasta na Karnawał
51 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy (51) 
łatwe
średnie
łatwe
średnie
łatwe
średnie
średnie
łatwe
łatwe
średnie
średnie
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
trudne
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
Ciekawostki i porady
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej
Ciasta na Karnawał
Karnawał to czas licznych przyjęć, na których oprócz dań gorących i przekąsek powinny pojawić się także słodkości – ciasta przekładane, serniki, torty i chrupiące ciasteczka. Jednym z klasycznych karnawałowych wypieków są róże, formowane z kruchego ciasta i smażone na głębokim tłuszczu. W środku tych słodkich kwiatków umieść odrobinę konfitury wiśniowej, a całość posyp cukrem pudrem. Z podobnego ciasta przygotujesz również faworki, bez których wiele osób nie wyobraża sobie karnawału. Doskonałą propozycją na tę okazję będą także wszelkiego rodzaju serniki, zarówno pieczone, jak i na zimno, przyrządzane na bazie serów twarogowych, śmietankowych i homogenizowanych. Do masy serowej możesz dodać mleczną lub białą czekoladę, tak jak np. w serniku amerykańskim, a także rodzynki, orzechy oraz inne bakalie. Na stole wyjątkowo dobrze będą prezentowały się wykwintne torty, których przygotowanie nie jest wbrew pozorom bardzo skomplikowane. Wystarczy, że jasne lub ciemne biszkoptowe spody przełożysz dowolną masą. W torcie jasnym z nutą cytrusową do kremu z żółtek i kostki do pieczenia dodaje się likier pomarańczowy oraz kandyzowaną skórkę z pomarańczy, dzięki czemu nabiera on wyrazistego smaku. Ważnym elementem tortu jest oczywiście dekoracja – do jej przygotowania użyj świeżych owoców, tartej czekolady, orzechów włoskich oraz kolorowych cukrowych posypek. Na przyjęciu świetnie sprawdzą się nieduże, kruche ciasteczka, którymi łatwo częstować gości. Przygotujesz je, zagniatając ciasto z mąki, jajek, cukru i kostki do pieczenia, i wzbogacając różnymi dodatkami: cynamonem, kakao, wanilią lub mielonymi orzechami. Z rozwałkowanego ciasta wykrawaj metalowymi foremkami dowolne kształty, a upieczone ciasteczka ozdób polewą czekoladową lub lukrem. Te i wiele innych wypieków mogą pojawić się na Twoim stole, jeśli skorzystasz z zebranych przez nas, sprawdzonych przepisów. Znajdziesz tu sposoby na upieczenie niemal wszystkich popularnych podczas karnawału ciast, od kruchych faworków, po fantazyjny bezowy tort.