Przepisy na Ciasta na Karnawał
60 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy (492) 
łatwe
średnie
łatwe
średnie
łatwe
średnie
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
średnie
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
trudne
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
Ciekawostki i porady
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcej
Ciasta na Karnawał
Karnawał to czas licznych przyjęć, na których oprócz dań gorących i przekąsek powinny pojawić się także słodkości – ciasta przekładane, serniki, torty i chrupiące ciasteczka. Jednym z klasycznych karnawałowych wypieków są róże, formowane z kruchego ciasta i smażone na głębokim tłuszczu. W środku tych słodkich kwiatków umieść odrobinę konfitury wiśniowej, a całość posyp cukrem pudrem. Z podobnego ciasta przygotujesz również faworki, bez których wiele osób nie wyobraża sobie karnawału. Doskonałą propozycją na tę okazję będą także wszelkiego rodzaju serniki, zarówno pieczone, jak i na zimno, przyrządzane na bazie serów twarogowych, śmietankowych i homogenizowanych. Do masy serowej możesz dodać mleczną lub białą czekoladę, tak jak np. w serniku amerykańskim, a także rodzynki, orzechy oraz inne bakalie. Na stole wyjątkowo dobrze będą prezentowały się wykwintne torty, których przygotowanie nie jest wbrew pozorom bardzo skomplikowane. Wystarczy, że jasne lub ciemne biszkoptowe spody przełożysz dowolną masą. W torcie jasnym z nutą cytrusową do kremu z żółtek i kostki do pieczenia dodaje się likier pomarańczowy oraz kandyzowaną skórkę z pomarańczy, dzięki czemu nabiera on wyrazistego smaku. Ważnym elementem tortu jest oczywiście dekoracja – do jej przygotowania użyj świeżych owoców, tartej czekolady, orzechów włoskich oraz kolorowych cukrowych posypek. Na przyjęciu świetnie sprawdzą się nieduże, kruche ciasteczka, którymi łatwo częstować gości. Przygotujesz je, zagniatając ciasto z mąki, jajek, cukru i kostki do pieczenia, i wzbogacając różnymi dodatkami: cynamonem, kakao, wanilią lub mielonymi orzechami. Z rozwałkowanego ciasta wykrawaj metalowymi foremkami dowolne kształty, a upieczone ciasteczka ozdób polewą czekoladową lub lukrem. Te i wiele innych wypieków mogą pojawić się na Twoim stole, jeśli skorzystasz z zebranych przez nas, sprawdzonych przepisów. Znajdziesz tu sposoby na upieczenie niemal wszystkich popularnych podczas karnawału ciast, od kruchych faworków, po fantazyjny bezowy tort.