Przepisy na Ciasta na Karnawał
491 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej
Ciasta na Karnawał
Karnawał to czas licznych przyjęć, na których oprócz dań gorących i przekąsek powinny pojawić się także słodkości – ciasta przekładane, serniki, torty i chrupiące ciasteczka. Jednym z klasycznych karnawałowych wypieków są róże, formowane z kruchego ciasta i smażone na głębokim tłuszczu. W środku tych słodkich kwiatków umieść odrobinę konfitury wiśniowej, a całość posyp cukrem pudrem. Z podobnego ciasta przygotujesz również faworki, bez których wiele osób nie wyobraża sobie karnawału. Doskonałą propozycją na tę okazję będą także wszelkiego rodzaju serniki, zarówno pieczone, jak i na zimno, przyrządzane na bazie serów twarogowych, śmietankowych i homogenizowanych. Do masy serowej możesz dodać mleczną lub białą czekoladę, tak jak np. w serniku amerykańskim, a także rodzynki, orzechy oraz inne bakalie. Na stole wyjątkowo dobrze będą prezentowały się wykwintne torty, których przygotowanie nie jest wbrew pozorom bardzo skomplikowane. Wystarczy, że jasne lub ciemne biszkoptowe spody przełożysz dowolną masą. W torcie jasnym z nutą cytrusową do kremu z żółtek i kostki do pieczenia dodaje się likier pomarańczowy oraz kandyzowaną skórkę z pomarańczy, dzięki czemu nabiera on wyrazistego smaku. Ważnym elementem tortu jest oczywiście dekoracja – do jej przygotowania użyj świeżych owoców, tartej czekolady, orzechów włoskich oraz kolorowych cukrowych posypek. Na przyjęciu świetnie sprawdzą się nieduże, kruche ciasteczka, którymi łatwo częstować gości. Przygotujesz je, zagniatając ciasto z mąki, jajek, cukru i kostki do pieczenia, i wzbogacając różnymi dodatkami: cynamonem, kakao, wanilią lub mielonymi orzechami. Z rozwałkowanego ciasta wykrawaj metalowymi foremkami dowolne kształty, a upieczone ciasteczka ozdób polewą czekoladową lub lukrem. Te i wiele innych wypieków mogą pojawić się na Twoim stole, jeśli skorzystasz z zebranych przez nas, sprawdzonych przepisów. Znajdziesz tu sposoby na upieczenie niemal wszystkich popularnych podczas karnawału ciast, od kruchych faworków, po fantazyjny bezowy tort.