Przepisy na Ciasta na Karnawał
493 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?
Czytaj więcejCiasta na Karnawał
Karnawał to czas licznych przyjęć, na których oprócz dań gorących i przekąsek powinny pojawić się także słodkości – ciasta przekładane, serniki, torty i chrupiące ciasteczka. Jednym z klasycznych karnawałowych wypieków są róże, formowane z kruchego ciasta i smażone na głębokim tłuszczu. W środku tych słodkich kwiatków umieść odrobinę konfitury wiśniowej, a całość posyp cukrem pudrem. Z podobnego ciasta przygotujesz również faworki, bez których wiele osób nie wyobraża sobie karnawału. Doskonałą propozycją na tę okazję będą także wszelkiego rodzaju serniki, zarówno pieczone, jak i na zimno, przyrządzane na bazie serów twarogowych, śmietankowych i homogenizowanych. Do masy serowej możesz dodać mleczną lub białą czekoladę, tak jak np. w serniku amerykańskim, a także rodzynki, orzechy oraz inne bakalie. Na stole wyjątkowo dobrze będą prezentowały się wykwintne torty, których przygotowanie nie jest wbrew pozorom bardzo skomplikowane. Wystarczy, że jasne lub ciemne biszkoptowe spody przełożysz dowolną masą. W torcie jasnym z nutą cytrusową do kremu z żółtek i kostki do pieczenia dodaje się likier pomarańczowy oraz kandyzowaną skórkę z pomarańczy, dzięki czemu nabiera on wyrazistego smaku. Ważnym elementem tortu jest oczywiście dekoracja – do jej przygotowania użyj świeżych owoców, tartej czekolady, orzechów włoskich oraz kolorowych cukrowych posypek. Na przyjęciu świetnie sprawdzą się nieduże, kruche ciasteczka, którymi łatwo częstować gości. Przygotujesz je, zagniatając ciasto z mąki, jajek, cukru i kostki do pieczenia, i wzbogacając różnymi dodatkami: cynamonem, kakao, wanilią lub mielonymi orzechami. Z rozwałkowanego ciasta wykrawaj metalowymi foremkami dowolne kształty, a upieczone ciasteczka ozdób polewą czekoladową lub lukrem. Te i wiele innych wypieków mogą pojawić się na Twoim stole, jeśli skorzystasz z zebranych przez nas, sprawdzonych przepisów. Znajdziesz tu sposoby na upieczenie niemal wszystkich popularnych podczas karnawału ciast, od kruchych faworków, po fantazyjny bezowy tort.